HÍREK

Jön a Bp. Honvéd - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2021-08-07

Jön a Bp. Honvéd - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 2. fordulójában csapatunk a kispestieket látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 20 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az OTP Bank Liga előző kiírását a 10. helyen záró Budapest Honvéd nem kezdte jól a bajnokságot. Az Új Bozsik Aréna első tétmérkőzésén az együttes a szünetben még vezetett Bőle Lukács góljával a feljutó DVSC ellen, ám a második félidőben négy találatot szerezve fordítottak a vendégek. Az összecsapás krónikájához tartozik, hogy a debreceniek egyenlítése előtt a játékvezető videós visszanézés után adott büntetőt és állította ki második sárgával a hazaiak védőjét, ami fordulópontot jelentett a meccsen.

Horváth Ferenc együttesében komoly játékosmozgás volt a nyár folyamán. Érkezett a csapathoz Nono (Slovan Bratislava), Dusan Pantelic (Radnicki Nis), Szappanos Péter (Mezőkövesd), Nenad Lukic (Topolya), míg kölcsönbe került Kispestre az NK Osijek védője, Talys.

A piros-feketéktől egyelőre 15 futballista távozott végleg: Naser Aliji, Cipf Dominik, Csörgő Viktor, Erdélyi Botond, Gazdag Dániel, Horváth András, Djordje Kamber, Kesztyűs Barna, Kovács Dominik, Lukács Dániel, Nagy Sándor, Raul Palmes, Szendrei Norbert, Temesvári Attila és Eke Uzoma.

Kölcsönbe került Szabó Alex, Bocskay Bertalan, Artur Craciun, László Dávid, Soltész Dominik és Tömösvári Bálint.

A felkészülési időszak alatt jól szerepelt a Honvéd, az FC Ajka, a Budaörs és a Vasas FC legyőzése után külföldi csapatok ellen sem vallott szégyent: a SKF Szered elleni döntetlen után nyertek a Dráva Ptuj és az FK Rosztov ellen is. A Pribram ellen szenvedtek egyedül vereséget, míg a Villarreal B ellen 0-0-ra végeztek a stadionavatón.

A kispestiek az előző bajnoki szezonban összesen 46 gólt szereztek, melyből tizenhármat vállalt az Egyesült Államokba igazoló Gazdag Dániel, míg tízig jutott Balogh Norbert, aki az első fordulóban csereként állt be, de sajtóhírek szerint külföldre távozhat.

A támadósor megerősítésére érkezett az a Nenad Lukic, aki a 2019/2020-as szezonban a szerb bajnokság gólkirálya volt a Topolya csatáraként. A 28 éves támadó januárban két mérkőzésen is pályára lépett a szerb válogatottban.

A Honvéd a tavalyi 37 pontjából huszonnégyet szerzett idegenben, míg a Bozsik Aréna építése miatt albérletben - legtöbbször az Új Hidegkuti Nándor Stadionban - csak tizenhárom egységet gyűjtött.

A szombati bajnokin szurkolóink elköszönhetnek Kanta Józseftől, sor kerül Örökös bajnokaink köszöntésére és felcsendül az új induló is!

A találkozót élőben közvetíti az M4 Sport+ (Duna World).

A Bp. Honvéddal nem csak az NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőt is játszottunk:

Az NB I-ben eddig 195 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat.

Csapatunk az 1., az 50., a 100. és a 150. összecsapáson is diadalmaskodni tudott a kispestiek ellen. Pályaválasztóként tavaly szintén a 2. fordulóban találkoztunk a piros-feketékkel, akkor 3-1-re diadalmaskodtunk.

A két gárda mérkőzésén a nézőcsúcs 1955. június 5-én volt, amikor a Budapesti Honvéd - Budapesti Vörös Lobogó összecsapást (5-2) a Népstadionban 90.000 néző látta. Mindkét találatunkat Hidegkuti Nándor szerezte. Az együttesekben a legendás Aranycsapatból összesen kilencen voltak a pályán, de játszott Faragó, Machos, illetve a kék-fehéreknél Börzsei, Sándor és Palotás is!

A legemlékezetesebb találkozót pedig 1955. január 9-én az Üllői úton játszottuk: Budapesti Vörös Lobogó - Budapesti Honvéd SE 7-9! Hidegkuti négy gólt lőtt, Sándor kettőt, Kárász egyet, míg a Honvédból Puskás négyet, Kocsis hármat és az akkor húsz éves Tichy kettőt.

Kilencedik kupagyőzelmünket a Honvéd ellen szereztük meg, amikor 1968. augusztus 20-án 2-1-re nyertünk, köszönhetően Szuromi Antal találatának, valamint Oborzil Sándor büntetőből szerzett góljának.

A mérleg:

NB I:

195    89     47     60      393 - 313      

Fejezetek a Budapest Honvéd FC labdarúgásának több mint száz esztendős múltjából:

Már 1904 tavaszától felbukkant egy-egy kezdeményezés Kispesten a labdarúgás meghonosítására.

1909-ben aztán beindult a labdarúgóélet. Az első nem hivatalos mérkőzések Erzsébetfalva, Lőrinc, Rákosliget és Rákoscsaba csapatai ellen voltak.

1909. augusztus 3-án megalakult a Kispesti Athlétikai Club nyolc szakosztállyal (atlétika, birkózás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, torna, vívás és labdarúgás).

1909. december 10-én az MLSZ felvette tagjai közé a KAC -ot. Az első barátságos mérkőzést a MAC tartalék ellen játszotta a Kispest, melyet 5:0-ra elvesztett. Az MLSZ a csapatot a Pestvidéki Bajnokságba sorolta be.

1913-ban ünnepelte az együttes az első bajnoki címét a III. osztályban.

1916. szeptember 13-án lejátszotta első NB I-es bajnoki mérkőzését a KAC Kispesten, a Sárkány utcában: Kispesti AC - III. Kerületi TVE 0:3.

1921. végén kirobbant a kispesti „profi per”. A nagy szegénység miatt a játékosok ruhákat, cipőket és egyéb dolgokat fogadtak el, és ez bűn volt akkor.

1926. decembere arany betűkkel íródik be az egyesület történelemkönyvébe: elnyerték a Magyar Kupát. 1938-ban először indul a Kispest a Közép-európai Kupában. 1940-1941-ben a Magyar Kupa elődöntőjéig jutottak. 1944-ben a Nagyvárad és a Gamma legyőzése után, a Szent László-kupa döntőjében még a Fradi sem tudta megállítani a Kispestet!

1946-1947-ben kialakult ki a jövő nagy Honvéd csapatának gerince. 1949-1950 volt a kispesti aranycsapat kialakulásának évada, a gárda nagy fölénnyel nyerte fennállásának első bajnoki címét. A Honvédelmi Minisztérium annektálja a Kispesti AC-t, így megalakul a Budapesti Honvéd SE.

Az 1956-os forradalmat követően Puskás, Kocsis és Czibor nem tért vissza az országba, ők a Real Madridban és a Barcelonában futottak be nagy karriert.

1962-ben búcsúzott az aktív játéktól minden idők egyik legjobb magyar játékosa, Bozsik József.

25 év után 1980-ban lett újra bajnok a Honvéd.

A nyolcvanas évek volt a klub életében a második aranykorszak. 1980 után 1984-ben, 1985-ben és 1986-ban sem volt náluk jobb csapat a magyar bajnokságban. Majd újabb két bajnoki arany és egy kupasiker jött.

A tizenharmadik bajnoki címet 1993-ban ünnepelhették a kispestiek.

2003-ban megtörtént az, ami addig még soha, a csapat kiesett az NB I-ből, de sikerült gyorsan visszajutni. 2009-ben újabb kupagyőzelmet ünnepelhetett a kispesti közönség. 2013-ban hosszú idő után újra dobogón végzett a Bp. Honvéd.

A 2016-2017-es szezonban 24 év után lett bajnok a kispesti gárda, ezzel megszerezte a klub történetének 14. bajnoki címét, jelenlegi vezetőezdőnk, Giovanni Costantino akkor a stáb tagja volt.

2020-ban 11 esztendő után nyerte el újra a Magyar Kupát a piros-fekete együttes.

Története során a kispesti gárda számtalan névváltozáson ment át, amíg a Kispesti Athlétikai Clubtól eljutott a Budapest Honvéd FC-ig: Kispesti Athlétikai Club (1909 - 1926), Kispest FC (1926 - 1944), Kispesti AC (1944 - 1949), Honvéd Sport Egyesület (1949 - 1950), Budapesti Honvéd Sport Egyesület (1950 - 1991), Kispest-Honvéd FC (1991 - 1996), Kispest-Honvéd TIG FC (1996), Kispest-Honvéd Football Club (1996 - 2003), Budapest Honvéd Futball Club (2003-tól).

A Budapest Honvéd új címerrel kezdte meg a tavalyi, 2020-2021-es szezont, miután a klub úgy döntött, hogy visszatér az 1991 és 2008 között használt címer módosított változatához. A klub színe piros-fekete, de története során évtizedekig játszott piros-fehér mezben is.

A legtöbb gólt Puskás Ferenc (358), Tichy Lajos (247) és Kozma Mihály (219) szerezte kispesti mezben.

Olyan edzők dolgoztak Kispesten, mint id. Puskás Ferenc, Guttman Béla, Kalmár Jenő, Sós Károly, Lóránt Gyula, Bozsik József, dr. Lakat Károly, Tichy Lajos, Mezey György, Verebes József, Marco Rossi. Közülük néhányan csapatunk kispadján is ültek.

Összességében az eddigi történelme során tizennégy alkalommal nyert magyar bajnoki címet, tizenkétszer volt ezüstérmes, és hat alkalommal bronzérmes. A Magyar Kupát nyolcszor nyerte el, a Magyar Szuperkupa döntőjében háromszor játszhatott, de eddig ott győzni még nem tudott.

A legnagyobb nemzetközi sikerét 1959-ben érte el a klub, amikor megnyerte a Közép-európa (Mitropa) Kupát.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman