HÍREK

A Paksi FC otthonába utazunk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2021-09-09

A Paksi FC otthonába utazunk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 6. fordulójában csapatunk a hozzánk hasonlóan hét ponttal álló tolnaiak vendége lesz szombaton 17:45-től.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az élvonalban 2006-ban feljutó, azóta megszakítás nélkül az NB I-ben szereplő Paksi FC az előző bajnokságot a 4. helyen zárta.

Története 16. első osztályú idényét vereséggel kezdte Bognár György csapata, miután 3-2-re kikaptak hazai pályán a Mezőkövesd Zsóry FC-től a 2021/2022-es kiírás nyitómeccsén. Ezt követően 6-1-re nyert az együttes a Puskás Akadémia FC otthonában, majd a DVSC elleni 3-3 után kikaptak Kispesten (1-3), míg a válogatott szünet előtti utolsó fordulóban 2-1-re nyertek az Újpest FC ellen.

A 14 paksi gólból négyet szerzett a tavalyi bajnokság gólkirálya, Hahn János. A válogatott csatár viszont már nem a paksiakat erősíti, mivel az átigazolási időszak hajrájában a szlovák bajnokságban szereplő Dunaszerdahely gárdájához igazolt. Rajta kívül Ádám Martin, Bognár István és Sajbán Máté háromszor volt eredményes, míg Nagy Richárd egyszer.

A tolnaiakhoz hét futballista érkezett a nyári átigazolási időszakban: Kesztyűs Barna, Kinyik Ákos, Medgyes Sinan, Nagy Gergely, Pethő Bence, Simon Barnabás és Tamás Olivér. Az utánpótlás felkerülve profi szerződést kapott: Görög Gergő, Gyurkits Gergő, Kovács Flórián, Kovács László, Pesti Zoltán és Zoltán Rafael.

A távozók listáján kilenc játékost találunk: Bertus Lajos, Forgács Dávid, Holczer Ádám, Sipos Zoltán, Szakály Dénes, Vági András, Szendrei Ákos, a már említett Hahn János, valamint a csapatunkat választó Haraszti Zsolt.

A Paksi FC keretében két korábbi MTK-játékos található: Bognár István, valamint a klubunk utánpótlásában megforduló Lorentz Márton.

A következő héten sorra kerülő MOL Magyar Kupa-fordulóban természetesen aktuális ellenfelünk is érdekelt lesz, ők a Pest megyei I. Osztályban szereplő UFC Gyömrő otthonában lépnek pályára a legjobb 32 közé jutásért.

Az összecsapást szombaton az M4 Sport közvetíti élőben.

A Paksi FC ellen csak az NB I-ben mérkőztünk:

A legfelső osztályban 28 mérkőzést játszott egymás ellen a két együttes. Tizenegy alkalommal mi ünnepelhettünk győzelmet, hétszer döntetlen született, tízszer pedig a paksiak nyertek.

Idegenben eddig 16-szor mérkőztünk a Paksi FC-vel - 4  győzelem, 5 döntetlen és 7 vereség a mérleg, 15 gólt szereztünk, és 25-öt kaptunk. A legutóbbi négy paksi találkozót elveszítettük, s csak egy gólt lőttünk.

Az eddigi utolsó összecsapáson, 2021. április 3-án zárt kapuk mögött az otthon játszó tolnaiak 3-1-re győztek. Gólunkat az azóta már Dallasban futballozó Schön Szabolcs szerezte.

A mérleg:

NB I:
28      11      7      10       36 - 39       40      (48 %)

A Paksi FC labdarúgásának múltja:

Az első írásos foci emlék 1912. augusztus 4-ről maradt fenn, amikor egy  paksi diákcsapat játszott a bölcskei diákokkal. Hamarosan megalakult a Paksi Atlétikai Sport Club, amelyen kívül még három labdarúgócsapat is működött kisebb-nagyobb sikerrel a kisvárosban.

A Paksi Sportegyesület 1952-es megalakulásáig folyamatosan megyei vagy nemzeti szintű bajnokságban játszottak a város együttesei. A PSE nevet többször is használták, de az akkori „viharos időkben" ez többször változott: Paksi Munkás Sport Club, Biritói Állami Gazdaság, Paksi Állami Gazdaság, Paksi Traktor.

1952. november 28-án alakult meg a Paksi Kinizsi Sportkör, melynek színe zöld-fehér lett.

Az 1954-1964 közötti években a labdarúgók a megyei bajnokság élmezőnyében szerepeltek. A 1960-as években már foglalkoztak helyi utánpótlással is, amely a későbbiekben megalapozta az 1970-es esztendők  felnőtt csapatát.

1966-ban felavatták az új, füves pályát, és az 500 nézőt befogadó fedett lelátót.

1970 tavaszán egyfordulós bajnokságot rendeztek az őszi-tavaszi rendszerre való átállás miatt, és ekkor megszületett a várva várt siker. A csapat megnyerte a bajnoki címet, majd ezt az eredményt megismételték az első őszi-tavaszi menetelés során is, így felkerültek az NB III-as mezőny Közép-csoportjába. Három harmadik vonalbeli esztendő következett, majd ismét a megyei bajnokságban játszott a PSE.

1976-ban újra megnyerték a megyei bajnokságot, ezzel ismét jogot szerezve az NB III-as szereplésre.

1984-től egy hosszabb NB III-as széria következett. 1987-1988-ban egy csoportba került a két paksi gárda, a PSE és az ASE. Megkezdődött a városi rangadók sora, amely váltakozó sikerekkel számtalan nagy csatát hozott. Az ebben a szezonban elért harmadik hely arra jogosította a PSE-t, hogy osztályozót játszhattak az NB II-be való feljutásért, de ez nem sikerült. Az 1989-1990-es bajnokságot azonban megnyerték, de csak "átszállót" tudtak váltani az NB II-be. 1990-1991-ben újabb bajnoki győzelem, ám az anyagiak hiánya miatt maradt ismét a harmadik vonal.

A két paksi egyesület vezetői 1993. július 1-jén aláírták a közös labdarúgó-szakosztály működtetéséről szóló megállapodást. A volt ASE labdarúgókra épült csapat továbbra is az NB II-ben játszott, míg a volt megyei csapat tartalék együttesként szerepelt.

A 2004-2005-ös idényben ezüstérmet, majd 2005-2006-ban aranyérmet nyert az együttes, ezzel kiharcolta a jogot a legmagasabb osztályban való indulásra.

Az első szezon a magyar élvonalban a 2006-2007-es volt, s tizenegyedik lett a gárda a 16 csapatos NB I-ben.

A 2010-2011-es szezonban a bajnokság második helyén végzett az együttes, ami Európa Liga indulási jogot jelentett

Ha a közelmúlt esztendőire visszatekintünk, többnyire a középmezőnyben végeztek a zöld-fehérek, bár az 2019-2020-as bajnokságban csak az utolsó fordulóban, nem kis szerencsével sikerült bennmaradniuk, de legutóbb a 4. helyen zártak.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman