HÍREK

Kazah ellenfél az Európa-ligában

2016-06-20

Kazah ellenfél az Európa-ligában

Az UEFA nyoni székházában tartott hétfői sorsoláson eldőlt, a MTK Budapest ellenfele a kazah FK Aktöbe lesz, az Európa-liga selejtezőinek első fordulójában. A párharc első mérkőzését Kazahsztánban rendezik.

Az FK Aktöbe, Aktöbe város futballcsapata, mely jelenleg a kazah labdarúgó-bajnokság élvonalában szerepel. Az FK Aktöbe, eddig hat alkalommal nyerte meg a kazah nemzeti bajnokságot, illetve egy alkalommal hódította el a kazah labdarúgókupát.

A klubot 1967-ben FK Aktyubinec néven alapították, és Kazahsztán 1991-es függetlenségéig szovjet területi labdarúgó-bajnokságokban szerepelt.

Az első független kazah labdarúgó-bajnokság élvonalába szerzett besorolást, ahol a 12. helyen zárt. A következő idényben a 9., majd egy évvel később története addigi legnagyobb sikerével a 4. helyet szerezte meg. Az egyre jobban szereplő klubot sorra hagyták el a tehetségesebb játékosok, így a következő három szezonban rendre a tabella hátsó felében zárt, mialatt a klub neve FK Aktyubinec-ről Aktöbemunaj FK-ra módosult. 

1997-ben már FK Aktöbe néven, a kazah élvonal 12. helyén zárt, majd visszalépett a bajnokságtól. Csak két szezonnal később szerepelhetett a kazah másodvonalban, amit  rögtön meg is nyert.

A csapat háromévnyi távollét után 2001-ben tért vissza az élvonalba, és a 8. helyen végzett. Az aktöbei labdarúgóélet felpezsdülését két egymást követő szezonban elért 5., majd a 2004-es 4. hely jelezte.

A 2005-ös kiírást bajnokként ünneplő FK Aktöbe a lett FK Liepājas Metalurgs ellen mutatkozott be az európai kupaporondon, s az 1–0-s liepājai sikert 1–1-es aktöbei döntetlen követte, így a csapat már az első selejtezőkörben búcsúzott a bajnokok ligája 2006–2007-es kiírásában.

Azóta a klub szinte minden évben garantált résztvevője a nemzetközi kupaküzdelmeknek, 2013-ban egészen a 4. fordulóig jutott az Európa-liga selejtezőiben. Az FK Aktöbe a legutóbbi bajnokság 3. helyén végzett, jelenleg csupán 8., a most is zajló pontvadászatban. A kazah együttes nincs a legjobb formában, legutóbbi öt mérkőzésén csupán egyetlen pontot szerzett.

Az MTK Budapest elleni párharc első mérkőzésére Kazahsztánban kerül sor június 30-án, míg a hazai visszavágót július 7-én rendezik.

A továbbjutó csapat a Qäbälä – Szamtredia párharc győztesével találkozik, vagyis azeri, esetleg grúz ellenfele lehet

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman