HÍREK

Edzésen, a hiba a barátunk – Andrusch József

2016-06-08

Edzésen, a hiba a barátunk – Andrusch József

Három új szakember került Teodoru Vaszilisz stábjába. Új erőnléti edző, kapusedző, valamint új pályaedző dolgozik felnőtt csapatunk mellett. Sorozat keretében mutatjuk be őket.

A második részben Andrusch Józsefet ismerhetik meg, aki kapusedzőként dolgozik hálóőreink mellett.

Csufi – mert ez a beceneve – általános edzői területen UEFA-A licenszet, valamint magyar kapusedzői papírt is szerzett, és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) magyarországi kapusedző képzését is vezeti. Bernd Storck érkezéséig, hat éven keresztül volt az A-válogatott kapusedzője.

– Csapatunk felkészülésének kezdete óta segíted munkáddal a kék-fehéreket. Hogyan kerültél kapcsolatba az MTK Budapesttel?

– A tavalyi félszezont a Vasasban töltöttem, azzal a céllal, hogy hozzásegítsem a kapusokat a jobb teljesítményhez, és a piros-kékek bentmaradjanak az első osztályban. Ez két kapusnál sikerült, a harmadiknál nem. Eredményes munkát végeztem, azt sajnálom csak, hogy az a négy hónap, amit ott töltöttem kevés volt arra, hogy első számú kapusuk teljesítményét felturbózzam. Évekig vezettem utánpótláscsapatot, olyan pályaedzőkkel, mint Kardos Józsi, Tuboly Frici. Tőlünk került ki Futács Márkó, Litauszki Robi, Simon Krisztián, Nagy Dani, és Ciki fia, Teodoru Bence is évekig nálam játszott. A Vasassal kötött kontraktusom nyáron lejárt, a kék-fehéreknél pedig – Brockhauser István távozásával – üresedés volt, megkerestek.

– Teodoru Vaszilisz csapattársaként évekig a Vasasban játszottál, jó viszonyt ápoltatok már játékosként is. Ennek a közös munkátokra is pozitív hatása lehet?

­– Egy hete kezdtük a felkészülést, és úgy érzem, hogy edzőként is jól megértjük egymást, egyformán látjuk a futballt, és ez nemcsak a kapusokra vonatkozik, hanem a játék teljes szegmensére. A kapusok egyéni sportolók, de a mai labdarúgásban már komoly részei a csapatnak. Náluk kezdődik a támadásépítés, ahogy a centereknél a védekezés. Fontos a kapusok játékrendszer szerinti felkészítése, hogy képes légyen segíteni a csapatát, ne csak a vonalon, hanem azon kívül is.

– Milyen tapasztalatokat szereztél a felkészülés eddig eltelt valamivel több, mint egy hete alatt?

– Az egész csapat nagyon szorgalmas társaság, kiemelkedő munkabírású két kapussal. Az NB III-as kapusok pihenőjüket töltik, így ők később csatlakoznak hozzánk. Hegét már többször láttam védeni, tisztában voltam a képességeivel, Frédivel pedig most ismerkedem. Mindketten kívánják a munkát, ami egyezik az alapelvemmel. Amennyit beletöltesz a pohárba, annyit tudsz belőle kiinni. Sok munka kell ahhoz, hogy abból jó teljesítmény szülessen. Csak ebben hiszek, és mindkét kapus fogékony rá, kívánja a munkát, veszi a lapot és csinálja. Mindig többet akarnak, hogy egyre jobbak legyenek. 

– Mik azok az új módszerek, szisztémák, amiket érkezéseddel meghonosítanál az MTK Budapestnél?

– Az UEFA rendszere maximálisan egybecseng azzal a módszerrel, amit már előtte is képviseltem, emiatt találtunk egymásra. Ennek két fontos alappillére van. Egyrészt, nem elég sokat dolgozni a kapussal, mert ha rosszat gyakoroltatsz vele, abból még rosszabb lesz. Minden kapus külön egyéniség, külön technika, külön lelkivilág. Mindig az a kérdés, miért nem vetődik el, miért ejti ki a labdát, mert ennek oka van. Azt kell megfejteni, Mi a hiba, mi okozza azt, és arra kell kialakítani a gyakorlatokat. Az adott kapust kell személyre szabottan feltérképezni, és a hármas egységben dolgozni vele. A másik pillére a munkánknak, hogy csak olyat gyakoroltatunk a kapussal, ami a mérkőzésen is előfordul. Amikor a kapuban áll, mindig mérkőzéskörülmények vannak, és a gyakorlatoknak – még az állóképességinek is – ezt kell visszaadnia, hogy ne a meccsen szembesüljön vele. Arra van az edzés, hogy a saját határaidat megtaláld, kísérletezz! Edzésen a hiba a barátunk, az egót az öltözőben kell hagyni, a pályára csak az alázatot kell kihozni. Hibázni fogsz, abból pedig tanulni kell. Ez a fejlődés útja. 

– Egy év múlva mivel lennél elégedett?

– Egyrészt, ha az MTK Budapest elsőszámú kapusa komolyan szóba kerülne a válogatott keret összeállításakor, azzal maximálisan elégedett lennék, persze amíg Király Gabi ott van, ez nem egyszerű feladat. Másrészt, ha a kapusok rangsorában az első kettőben lennénk, de leginkább akkor, ha az idény legjobb teljesítményt nyújtó kapus tőlünk kerülne ki. Akkor azt mondom, valamit jól csináltunk.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman