HÍREK

Bese: "Sokat köszönhetek az MTK-nak és az akadémiának, itt szereztem meg a pótolhatatlan rutint"

2020-09-03

Bese: "Sokat köszönhetek az MTK-nak és az akadémiának, itt szereztem meg a pótolhatatlan rutint"

A heteken át csapatunkkal készülő Bese Barnabás nyilatkozott az elmúlt időszakról, az MTK-s múltjáról, a lépcsőről lépcsőre való előrehaladásról a profi futballban és a jelenlegi csapatról.

Mint arról beszámoltunk, Bese Barnabás a nyári felkészülés nagy részében csapatunkkal készült, miután edzéslehetőséget kért és kapott az MTK Budapesttől. A 20-szoros válogatott játékost időközben a belga élvonalban szereplő Leuven szerződtette, ahol azonnal  be is vetették őt kezdőként a bajnokság azóta eltelt két fordulójában, annak ellenére, hogy alig pár nappal a rajt előtt írt alá új klubjához. 

Érdemes megjegyezni, hogy Bese az MLSZ produktivitási rendszerében a játékosok erősorrendjét tartalmazó tabellán az élbolyban foglal helyet, rendszeresen ott volt a legjobb négy között az elmúlt szezonokban.

Ez a rendszer az akadémiák munkájának sikerességét összegzi különböző számítások alapján, az MTK Budapest pedig tartósan kibérelte ennek első helyét - ez egy komoly visszajelzése a Sándor Károly Akadémián évek óta zajló munkának. Egyik neveltünk, Bese Barnabás eddigi karrierje pedig egyfajta életpályamodell lehet jelenlegi és jövőbeli akadémistáinknak.

14 évesen került a Sándor Károly Akadémiára, ahol végigjárva a ranglétrát fokozatosan lépett előre. Már 18 évesen bemutatkozott tétmeccsen a felnőtt csapatunkban, ahol idővel egyre nagyobb szerep jutott neki, alapember lett. 22 évesen klubunkból lett felnőtt válogatott, pályára lépett a 2016-os Európa-bajnokságon, majd egy nagy múltú francia klubhoz, a Le Havre együtteséhez igazolt, onnan került most tovább négy szezon elteltével egy jegyzett nyugat-európai bajnokság egyik nagy célokat szövögető klubjához.

A több poszton is bevethető játékossal készült interjúban szóba kerülnek karrierjének fontos állomásai, felidéztük az MTK és az akadémia szerepét mindebben, de a labdarúgó arról is beszélt, milyen benyomásokat szerzett a mostani csapatról az elmúlt hetekben.

Nyáron sokat készültél együtt a csapattal, így a keretben lévő fiataljainkkal is. Milyen benyomásokat szereztél?

- Nagyon jó társaságot ismertem meg, akadtak persze, akikkel az akadémiáról vagy a válogatottból már ismertük egymást. Jó hangulatú és - ami fontos - megfelelő iramú edzéseken vehettem részt, ami nagyon sokat segített nekem ebben a nehéz időszakban. Március óta nem játszottam tétmérkőzést, a vírushelyzet miatt minden lelassult a futballvilágban. Örülök, hogy aztán megnyugtatóan rendeződött a helyzetem, egy nyugat-európai bajnokságba kerültem, ahol azonnal bízott bennem a stáb, három edzés után már tétmérkőzést játszhattam. A klubváltásnál fontos szempont volt, hogy minél több játéklehetőséghez juthassak, és az eddig látottak alapján úgy érzem, előrelépés a belga élvonal. A francia másodosztály rendkívül fizikális, atlétikus, Belgiumban is hasonló a futball, viszont technikásabbak a játékosok és taktikusabbak a csapatok. 

Talán a csapatunknál folyó munkáról egy jó visszajelzés, hogy Belgiumban azonnal bevetettek.

- Eleinte egyedül készültem, elvégeztem azt a munkát, amit még az előző klubom írt elő, de aztán nagy segítség volt, hogy az MTK edzésein részt vehettem, ez nélkülözhetetlen volt az egyéni tréningek után. Nagy köszönet jár a klubnak és a stábnak is, ha nem tudtam volna csapatedzéseken részt venni, alighanem sokkal lassabb lett volna a kinti beilleszkedésem.

Négy éve, 22 évesen szerződtél tőlünk külföldre. Hogy érzed, a megfelelő időben történt ez?

- Igen, úgy érzem, nekem a pont úgy sikerült légiósnak állni, ahogy az én esetemben a legjobb volt. Előbb az akadémián végigjártam a ranglétrát, majd fiatalként esélyt kaptam a felnőtt futballban. Az első teljes szezonomban fokozatosan kaptam a terhelést, sokszor csak csereként játszhattam, de végig ott lehettem a tűzközelben. Aztán alapember lettem, és stabil kezdőként léphettem tovább. Mindig megvolt a következő lépcsőfok, amit alapos tervezés előzött meg.

Mennyire készített fel az MTK minderre?

- Majdnem 100 tétmeccset lejátszottam a felnőtt csapatban, ez nem kevés, fiatalon sikerült megszereznem azt a rutint, ami nem pótolható, és ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy légiósnak állhassak. Nyilván utána egy másik országban játszva egy másik stílushoz kellett alkalmazkodni, de úgy érzem, sikerrel vettem. 

Visszagondolva: mit jelent számodra a klubunknál korábban eltöltött időszak?

- Tinédzserből itt lettem felnőtt futballista, ez az átmenet az egyik legnehezebb állomás egy játékos életében. Az agárdi, magas szintű képzésnek köszönhetően fel voltam erre készítve, de ez még nem garancia semmire, szükséges, hogy az utánpótlásból a felnőtt labdarúgásba való átvezetés rendben menjen. Ezt szerintem nagyon jól menedzselte le a klub, így egyértelmű, hogy sokat köszönhetek az MTK-nak.

Mi az a tanács, amit a mostani akadémistáknak és a felnőtt futball küszöbén álló fiataloknak mondanál?

- Mindenkinek az esete egyénileg más, de alapelv az, hogy soha ne adják fel, és különösen fontos az, hogy legyenek készek mindig új dolgokat tanulni. Próbálják maradéktalanul megvalósítani azt, amit az edző mond nekik. Úgy érzem, ezzel együtt is a játékos ismeri magát a legjobban, tudja, mik az erősségei, mik a gyengeségei, és az edzések utáni különmunka során arra érdemes rágyúrni, amiről úgy érzi, kevésbé megy. Fontos, hogy mindig fejlesszék magukat. 

Követed a csapat idei teljesítményét? 

- Ha ütközés van meccsel vagy edzéssel, akkor természetesen nem tudom ezt megtenni, de láttam az eddigi fordulók összefoglalóit. Tetszett, amit láttam, jól játszott a csapat, visszajöttek a begyakorolt dolgok, hiszen erőltették a mielőbbi labdaszerzést, magasan próbáltak letámadni, eddig ez ígéretesen működik. Szurkolok a csapatnak, hogy a folytatásban is legalább ilyen jól teljesítsen.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman