HÍREK

Az utolsó februári fordulóban a DVSC vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-02-26

Az utolsó februári fordulóban a DVSC vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 22. fordulójában együttesünk Debrecenben lép pályára vasárnap 17 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az OTP Bank Liga ötödik tavaszi fordulójában csapatunk a 8. helyen álló DVSC otthonában, a Nagyerdei Stadionban lép pályára. Ellenfelünk 21 forduló alatt hat győzelem és hét döntetlen mellett nyolc alkalommal szenvedett vereséget, így 25 ponttal rendelkezik.

A DVSC 35 lőtt és 34 kapott góllal áll a bajnokságban. Előbbi holtversenyben a negyedik legjobb, míg utóbbi az ötödik legrosszabb mutató az NB I-ben.

A debreceniek hazai környezetben 13, míg idegenben 12 pontot gyűjtöttek. A Nagyerdei Stadionban 2022-ben még nyeretlenek, ugyanis a Kisvárda Master Good elleni döntetlen (0-0) mellett 4-1-re kikaptak a Mezőkövesd Zsóry FC-től. A hazai pályától távol viszont hibátlanok, a MOL Fehérvár FC (2-1) és a Puskás Akadémia FC (2-0) otthonában is nyerni tudtak idén.

A Loki 35 szerzett gólján 13 játékos osztozik: a házi góllövőlistát Ugrai Roland vezeti 9 találattal, őt követi Dzsudzsák Balázs héttel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát Bévárdi Zsombor és Tischler Patrik foglalja el hárommal. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Dorian Babunski, Ferenczi János, Szécsi Márk és Sós Bence, míg egyszer talált be Bárány Donát, Sylvain Deslandes, Korhut Mihály, Varga József és a csapatot már elhagyó Németh Krisztián.

Debrecenben nem volt nagy játékosmozgás a téli átigazolási időszakban. Mindössze a bolgár Botev Vraca együttesétől érkezett Dorian Babunski, míg a Budapest Honvéd második csapatától Rácz Balázs. Egyedül Németh Krisztián köszönt el a klubtól, vele 2021. december 31-én közös megegyezéssel szerződést bontottak.

A DVSC a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edzőpárossal kezdte a bajnokságot, őket viszont a 10. fordulóban elszenvedett Puskás Akadémia FC elleni hazai vereség (0-3) felállították a kispadról. Így az őszi egymás elleni mérkőzésünkön, valamint a Budapest Honvéd ellen megbízott edzőként Jeremiás Gergő irányította a csapatot.

November 20-án az Újpest FC ellen már Joan Carrillo ült a kispadon. A spanyol szakember eddig kilenc bajnokin irányította a debrecenieket, a mérlege három győzelem, három döntetlen és három vereség.

A DVSC már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, miután a VLS Veszprém legyőzése (1-0) a Kecskeméti TE megállította őket (1-2).

A vasárnap 17:30-kor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

A DVSC-vel nem csak NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőket is játszottunk:

Az NB I-ben 90 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Negyvenegy alkalommal csapatunk ünnepelhetett győzelmet, tizenkilencszer döntetlen született, míg harminc összecsapást a hajdúságiak nyertek.

NB I-es találkozót utoljára 2012. november 17-én nyertünk a cívisvárosban, akkor Kanta József találatával és Korhut Mihály öngóljával diadalmaskodtunk 2-0-ra.

Bajnoki mérkőzést legutóbb 2021. október 30-án vívtuk a Loki ellen, akkor az Új Hidegkuti Nándor Stadion 1-1 lett a végeredmény. Bojan Miovski révén mi kerültünk előnybe, de a vendégek Ferenczi János találatával egalizálni tudtak.

Kupadöntőt kétszer vívtak a csapatok, 2008-ban együttesünk a Szuperkupát, míg 2012-ben a Magyar Kupát a Debrecen nyerte meg büntetőrúgások után.

A mérleg:

NB I:
90      41      19      30          159 - 118         142    (52.5 %)

Magyar Kupa-döntő:
1        0        1       0               3 - 3              

Magyar Szuperkupa-döntő:
1        0        1       0               0 - 0    
         

Fejezetek a Debreceni VSC labdarúgásának több mint száz esztendős múltjából:

Debrecenben 1867-ben, a kiegyezés esztendejében alakult meg a történelmi Magyarország egyik legkorábban megszervezett sportegyesülete, a Debreceni Torna Egylet (DTE). Hamarosan lett labdarúgó szakosztálya - egy 1899-es sajtóhír szerint játszott Debrecen első futball csapatában Ady Endre is.

A Debreceni VSC 1902. március 12-én jött létre. Akkor még Egyetértés Futball Club néven szerepelt, majd 1912 nyarán önállósította magát, és megalakult a Debreceni Vasutas Sport Club. Soraiban 1920-ig kizárólag a MÁV műhelyi dolgozók futballozhattak, akik összecsapásaikat kezdetben a Falógernek nevezett térségtől északra fekvő grundon tartották, szigorúan a munkaidő letelte után. Az első mérkőzéseken a "mávisták" már piros-fehérbe öltözve kergették a labdát.

Az első világháború befejeződésével 1920-tól a regionális alapokon szerveződő kerületi ligákban játszottak a vidéki klubok. Nem tett jót a vasutas gárdának, hogy 1926-ban létrejött a profizmus Magyarországon.

Debrecenben megalakult a Bocskai FC, amely másfél évtizeden keresztül volt Debrecen legjobb labdarúgócsapata - 1930-ban kupagyőztes, az 1933-1934. évi bajnokságban pedig bronzérmes lett. Ebben az időszakban a DVSC alacsonyabb osztályokban szerepelt.

1940 tájékán a merev profi-amatőr szétválasztás megszűnt - a Bocskai pedig anyagi okok miatt feloszlott, így újra a DVSC lett Debrecen első számú labdarúgócsapata, amely ettől kezdve mindent megpróbált az élvonalba kerüléshez. Ez végül az 1942-1943-as bajnokságban vált valóra, ám nem tartott sokáig, mert négy évre rá megtörtént az első kiesés a klub történetében, amit 2020-ig még nyolc követett, sőt 1967-ben a DVSC legnagyobb kudarcát élte át, a harmadosztályba került.

Bár az alapítók a ma is használatos piros-fehér színösszeállítást választották, a korai évtizedekben többször is változott a játékosok által viselt mezek színe: 1925-ben, amikor a Debreceni MÁV Testgyakorlók Köre beleolvadt a Vasutasba, zöld-fehér, sőt, 1937-től lila-fehér lett az egyesület színe. A második világháború után a Vasutas visszatért a piros-fehér színhez, és ez immár állandónak is tekinthető. A kivétel a közös DMTE-DVSC korszak, amikor Debrecen város "egyesített" csapata sárga-kékben pompázott.

Az 1950-es évek egyik névváltoztatásának köszönhetően kapta a gárda a Loki becenevet.

A 20. század második felében a DVSC többször feljutott az első osztályba, ahol az 1993-as évet követően stabilizálódott a helye. A Loki igazi sikerkorszaka ekkor kezdődött. A felkerülés után egy évvel Garamvölgyi Lajos vezetésével bronzérmes lett. 1996-ban Sándor Tamás az Év labdarúgója volt. 1999-ben a csapat megnyerte első hazai trófeáját, a Magyar Kupát.

A klub történetének legsikeresebb időszaka az 1999-et követő bő évtized, amikor a csapat hét bajnoki címet szerzett, hatszor volt Magyar Kupa-, egyszer Ligakupa, ötször pedig Magyar Szuperkupa-győztes. A hajdúságiak az évek során a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe is eljutottak.

A 2018-2019-es szezon végén még bronzérmet szerző csapat egy évvel később csak a bajnokság 11. helyén végzett, és 27 év után kiesett az első osztályból.

Azonban csak egy szezont töltöttek az NB II-ben, a 2020-2021-es második vonalbeli pontvadászatot megnyerték, s most újra az NB I-ben futballozhatnak.

2020. július 1-jén a város önkormányzata megvásárolta Szima Gábor többségi tulajdonos részesedését, így az üzletember 19 év után távozott a DVSC éléről.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman