HÍREK

A ZTE FC vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2021-10-02

A ZTE FC vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 8. fordulójában ötödik helyen álló csapatunk a tizedik zalaegerszegiek vendége lesz vasárnap 14:15-kor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

A 39. élvonalbeli szezonját töltő ZTE FC az első hét fordulóban öt pontot gyűjtött. Waltner Róbert együttese egy győzelem és két döntetlen mellett négyszer szenvedett vereséget.

Az egerszegiek a MOL Fehérvár FC elleni 2-2-es hazai döntetlennel indították a bajnokságot, majd a Mezőkövesd Zsóry FC-től 3-2-re, míg a Puskás Akadémia FC-től 3-1-re kaptak ki. Augusztus 21-én megszerezték eddigi egyetlen győzelmüket, amikor a DVSC otthonában nyertek 2-1-re.

A legutóbbi három fordulóban mindössze egy pontot szereztek: 1-3 a Budapest Honvéd, 2-2 az Újpest FC, míg egy héttel ezelőtt 2-5 a Paksi FC ellen.

A zalaiak a bajnokságban eddig 11 gólt szereztek - ez a hatodik legjobb mutató - míg tizennyolcat kaptak, az OTP Bank Ligában eddig a legtöbbet.

11 találatukon hét futballista osztozik: Koszt Márk, Nikola Serafimov, Skribek Alen és Josip Spoljaric kétszer-kétszer, valamint Babati Benjamin, Preslav Borukov és Eros Grezda egyszer-egyszer talált be.

Csapatunkhoz hasonlóan aktuális ellenfelünk is továbbjutott a MOL Magyar Kupában, miután 4-0-ra nyert a harmadosztályú Vác FC otthonában.

A nyári átigazolási időszakban jelentősen átalakult a ZTE kerete, 11 új futballista érkezett, míg 15 távozott.

Zalaegerszegre szerződött Beke Péter, Preslav Borukov, Emir Halilovic, Majnovics Martin, Daniel Milovanovikj, Bakary Nimaga, Nikola Serafimov, míg kölcsönbe érkezett Eros Grezda, Huszti András, Skribek Alen, Josip Spoljaric, valamint kölcsönjátéka után visszatért Meshack Izuchukwu Ubochioma.

Távozott viszont Aleksandar Tanasin, Orji Chukwuma, Futács Márkó, Könyves Norbert, Kun Bertalan, Sandro Semedo, Szalai Dániel, Szépe János és Vass Patrik, míg kölcsönbe került Németh Erik, Szalay Szabolcs, Szökrönyös Dániel és Kovács Barnabás. Kölcsönjátéka után pedig visszakerült klubjához Artem Favorov és Szánthó Regő.

A klub vezetésében jelentős változás történt a nyáron, három év után távozott ugyanis Sallói István sportigazgató, aki a MOL Fehérvár FC-hez került.

A ZTE futballistái közül Demjén Patrik és Kálnoki Kis Dávid  korábban klubunk játékosa is volt.

A vasárnapi mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

A Zalaegerszegi TE FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben 73 mérkőzést vívott egymás ellen a két együttes. 32 alkalommal csapatunk diadalmaskodott, tizenötször döntetlen született, míg huszonhatszor a zalaiak örülhettek.

Az első osztályban idegenben eddig 36-szor mérkőztünk a ZTE-vel, a mérleg 40 %-os - 12 győzelem, 7 döntetlen és 17 vereség, 42 gólt szereztünk, és 56-ot kaptunk.

Legutóbb Zalaegerszegen 2020. december 16-án találkozott a két együttes, akkor Zimonyi Dávid és Szánthó Regő góljával a hazaiak nyertek 2-0-ra.

Eddigi utolsó találkozásunkkor, 2021. március 13-án viszont csapatunk hazai környezetben 3-0-ra nyert.

A mérleg:

NB I:
73      32      15      26       106 - 96        111      (51 %)

NB II:
 2        1        0        1           6 - 5             3       (50 %)

Összesen:

75      33      15      27       112 - 101       114      (51 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint).

A Zalaegerszegi TE FC labdarúgásának száz esztendős múltja:

A Zalaegerszegi TE (ZTE) 1920-ban alakult. Azonban a kutatások során kiderült, hogy a Zalaegerszegi Torna Egyletet hivatalosan nem is 1920-ban, hanem egy évvel később, 1921-ben alapították. A Zala Megyei Levéltárban ugyanis előkerült egy hitelesített jegyzőkönyv: „Felvétetett Zalaegerszegen, a Zalaegerszegi Torna Egylet 1921. november 23-án, az Ipartestület székházában tartott alakuló üléséről."

A csapat színe először fekete-fehér, majd zöld-fehér volt, a kék-fehér színösszeállítást az ötvenes évektől használják.

A klub megalakulása előtt Zalaegerszegen már 1912-ben bemutatkozott a futball, amikor egy helyi, alkalmi csapat a néhány tíz kilométerre lévő település, Vasvár ellen mérkőzött, és 4:2-re veszített.

A zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a ma Horvátországhoz tartozó Csáktornya ellen is játszottak, s csupán egy góllal (2:1) maradtak alul. A feljegyzett, eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt, és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren. Az első világháború évei alatt azonban ezek szüneteltek.

1920-ban a főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével egy szakosztállyal megalakult a Zalaegerszegi Torna Egylet. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották és létesítmény, valamint alapszabály nélkül működtek.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a játékteret  mintegy 2.000 néző állta körül.

A Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában 1924-ben sikerrel kezdődött a ZTE bajnoki pályafutása, a Szombathely melletti Kámoni AC vendégeként.

A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934-1935-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek.

A második világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Júniusban a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I/B-be az akkor még zöld-fehér csapat. Az együttes törzsszurkolói az idegenbeli találkozókat amatőr közvetítésben, kihangosított telefonvonalon hallgathatták a város legendás Arany Bárány Szállodájának Télikertjében.

Az 1972-1973-as bajnokságban játszot először az NB I-ben a zalai együttes. Október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4:0-ás győzelem volt a gárda első sikere a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén.

A zalai szurkolók nagy álma valóra vált, bajnoki találkozókon is megmérkőzhettek a szomszédvár, a Szombathelyi Haladás gárdájával.

A következő majd' két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a gárda. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben valamint 1986-ban – a negyedik helyig jutottak.

1989-ben kiestek a legmagasabb osztályból. Másodszor 1992-ben búcsúztak, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak.

A csapat attól fogva egészen 2012-ig folyamatosan az NB I-es mezőny tagja volt, s 2001-2002-ben Bozsik Péter irányításával bajnoki címet is nyertek.

A 2012-es kiesést követően hét évvel, 2019-ben sikerül újra feljutnia a ZTE-nek az élvonalba. 2019-2020-ban a tabella közepén, a 7. helyen végeztek, a legutóbbi bajnokságban pedig kilencedikek lettek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman