HÍREK

A Gyirmót FC Győr vendégei leszünk az első márciusi fordulóban - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

2022-03-03

A Gyirmót FC Győr vendégei leszünk az első márciusi fordulóban - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

Együttesünk az OTP Bank Liga 23. fordulójában idegenben lép pályára pénteken 20 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Az OTP Bank Liga hatodik tavaszi fordulójában csapatunk a 11. helyen álló Gyirmót FC Győr otthonában, az Alcufer Stadionban lép pályára. Ellenfelünk 22 forduló alatt hat győzelem és hat döntetlen mellett tíz alkalommal szenvedett vereséget, így 24 ponttal rendelkezik.

Csertői Aurél együttese 23 lőtt és 32 kapott góllal áll a bajnokságban. Előbbi a 11., utóbbi az 5. legjobb mutató az NB I-ben.

A Gyirmót FC Győr hazai környezetben 10, míg idegenben 14 pontot gyűjtött. 2022-ben eddigi öt bajnoki mérkőzésükön tíz pontot gyűjtöttek. A Budapest Honvéd ellen idegenben, míg az Újpest FC ellen hazai pályán nyertek 1-0-ra, majd Paksról is elhozták a három pontot (3-2). A ZTE FC ellen vereség (0-1) után a legutóbbi fordulóban az FTC otthonában szereztek pontot (1-1).

A sárga-kékek 23 szerzett gólján kilenc játékos osztozik. A házi góllövőlistát Varga Barnabás vezeti 10 találattal, őt követi Simon András néggyel, majd Szegi Vince hárommal. Rajtuk kívül egyszer volt eredményes Csonka András, Franc Ikic és Denis Ventura, míg két öngól (Tiago Ferreira és Robert Mak) született még a mérkőzéseiken.

Aktuális ellenfelünknél nem volt nagy játékosmozgás a téli átigazolási időszakban. Érkezett a klubhoz Matej Cvetanovski, Vladislav Klimovich, Gino van Kessel és Denis Ventura. Távozott Lencse László, Vogyicska Bálint, kölcsönjátéka után Csonka András, valamint Karacs Dániel kölcsönbe.

A Gyirmót FC Győr már nincs versenyben a MOL Magyar Kupában, miután az FC Ajka és a Szombathelyi Haladás kiejtése után búcsúztatta őket az FC Ajka.

A pénteki mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

Csapatunk a Gyirmót FC Győrrel az NB I-ben, és az NB II-ben is mérkőzött:

Az NB I-ben 5 mérkőzést játszottak egymás ellen a csapatok, melyek közül egyet nyert csapatunk, kétszer döntetlen született, míg kétszer a gyirmótiak örülhettek.

Idegenben 3 találkozót játszottunk a Gyirmót FC ellen, a mérleg 33 %-os - 2 mérkőzés döntetlenre végződött, és egyszer kaptunk ki, 1 gólt lőttünk, és kettőt kaptunk. A kisalföldiek ellen még nem sikerült idegenben győzni.

Az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjában eddig kétszer találkoztunk a sárga-kékekkel, az első fordulóban idegenben 1-1-re végeztünk, hazai pályán viszont kikaptunk 3-0-ra november elején.

Az NB II-ban is ötször találkozott a két csapat, a másodosztályban négy győzelmünk mellett egy összecsapás végződött döntetlennel.

A mérleg:

NB I:

5        1        2        2         2 - 5          5     (33 %)

NB II:

5        4        1        0       10 - 5        13     (87 %)

ÖSSZESEN:

10      5        3       2       12 - 10       18     (60 %)

A Gyirmót FC Győr labdarúgásának múltja:

Az Árpád-korból származó Gyirmót évszázadokig önálló település volt, de  1970 óta Győr dél-nyugati városrésze.

A községben az első futball csapat 1956-ban alakult, és 1957-ben a Nyugati Labdarúgó Alszövetség III. osztályában indultak. A következő években a Győri Járási Bajnokság különböző csoportjaiban szerepeltek, több-kevesebb sikerrel. 1963-ban megszűnt az együttes, s legközelebb csak egy évtized múlva, 1974-ben lett újra csapat a faluban. A Győri Városi Bajnokságban játszottak, de idény közben visszaléptek.

A gyirmóti labdarúgás története két évtizeddel később folytatódott. A Gyirmót SE 1993-ban alakult, s a klub színe sárga-kék lett. 2010 és 2012 között Gyirmót FC néven szerepeltek, mai nevüket, a Gyirmót FC Győrt 2012. június 25-től használják.

A Gyirmót az ETO mellett mostanra már a második legeredményesebb csapat Győrben, megelőzve a legendás MÁV DAC-ot.

1994-1995-ben a Győri körzet I/B osztályában, a magyar futball 7. vonalában indultak, s rögtön bajnokságot is nyertek. Hamarosan a megyei bajnokság I. osztályába jutottak, s "megye egyesként" érték el első nagy sikerüket, 2001-ben Szabad Föld Kupa győztesek lettek.

2002-ben felkerültek az NB III-ba, ahol azonnal bajnoki címet is nyertek a Bakony-csoportban, de maradniuk kellett a harmadik vonalban. A következő évben újra elsők lettek, s most már vállalták az NB II-es szereplést - végül a 9. helyen végeztek. Ekkor átszervezés történt a magyar futballban, s a gyirmótiaknak osztályozót kellett játszani az NB II-ért, ami ekkor lett újra a hazai foci második vonala. Az osztályozón a Százhalombattát 5-0-ra, és 6-2-re verték. A 2005-2006-os bajnokságtól kezdve szerepelnek az NB II-ben.

A 2008–2009-es szezonban bajnokok lettek, ám az MLSZ-től nem kapták meg az első osztályban való induláshoz szükséges licencet, így a második helyezett Lombard Pápa jutott fel az első vonalba.

A következő hat bajnokságban mindig a dobogósok voltak, s történetük  legnagyobb sikere, hogy a 2015–2016-os szezonban három fordulóval a másodosztályú bajnokság vége előtt bebiztosították a bajnoki címet, így a 2016-2017-es szezonban először szerepelhettek a magyar élvonalban. Egy szezon után azonban a tabella utolsó helyén végezve visszaestek a másodosztályba.

2017-2018-ban a Merkantil Bank Ligában a 6. helyen zártak, a  2018-2019-es idényben aztán szinte végig harcban voltak az élvonalba történő  feljutásért, ám végül bronzérmet szereztek, s nem sikerült a feljebb lépés. 2019-2020-ban a koronavírus miatt félbeszakított bajnokságban, amikor csapatunk visszajutott az élvonalba, a gyirmótiak  hetedikek lettek.

A legutóbbi szezonban a Debreceni VSC mögött ezüstérmet szereztek a másodosztályú bajnokságban, megelőzve a feljutásra esélyesebbnek tartott Vasast. A Gyirmót ezzel ismét az NB I-be jutott - másodszor szerepelhetnek a magyar futball első vonalában.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman