HÍREK

A forduló zárómérkőzésén a Budapest Honvéd vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2021-11-19

A forduló zárómérkőzésén a Budapest Honvéd vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 13. fordulójában csapatunk a Budapest Honvéd vendége lesz az Új Bozsik Arénában vasárnap (november 21.) 19:45-kor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

A Budapest Honvéd 12 fordulót követően 13 ponttal a 8. helyen áll az OTP Bank Ligában. A kispestiek négy győzelem és egy döntetlen mellett hétszer szenvedtek vereséget. Mérkőzéseiken huszonegy gólt lőttek és huszonötöt kaptak - előbbi a harmadik legjobb, utóbbi a harmadik legrosszabb mutató az NB I-ben.

Találataikon kilenc játékos osztozik: a házi góllövőlistát Nenad Lukic vezeti hét góllal, őt követi Bőle Lukács és Nagy Dominik hárommal. Nono és Tamás Krisztián kétszer volt eredményes, míg egyszer talált be Batik Bence, Hidi Patrik, Lukas Klemenz és Zinédine Machach.

Horváth Ferenc együttese a DVSC elleni 4-1-es vereséggel kezdte a bajnokságot, majd csapatunk is legyőzte őket 1-0-ra az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Az Újpest FC elleni 1-1 után született meg a gárda első győzelme, akkor 3-1-re verték a Paksi FC-t, majd Zalaegerszegen is begyűjtötték a három pontot (3-1).

Az FTC elleni hazai vereséget (0-1) két győzelem követte (előbb a Gyirmót FC Győr ellen 4-2, majd a Kisvárda Master Good ellen 2-1). A legutóbbi négy bajnokiját viszont elveszítette a Honvéd, sorrendben a MOL Fehérvár FC (1-2), a Mezőkövesd Zsóry FC (2-3), a Puskás Akadémia FC (1-3) és a DVSC (3-5) győzte le őket.

A kispestiek a nyári átigazolási időszakban Nenad Lukic, Nono, Dusan Pantelic és Szappanos Péter leigazolásával erősítettek, míg kölcsönbe érkezett a klubhoz Talys és Zinédine Machach a kölcsönjátéka után visszatérő Kovács Nikolasz és Májer Milán mellett.

Végleg távozott a XIX. kerületből Naser Aliji, Cipf Dominik, Csörgő Viktor, Erdélyi Botond, Gazdag Dániel, Horváth András, Kesztyűs Barna, Kovács Dominik, Lukács Dániel, Nagy Sándor, Raul Palmes, Szendrei Norbert, Temesvári Attila és Eke Uzoma, Djordje Kamber pedig a klub második csapatának játékos-edzője lett.

A több játéklehetőség reményében kölcsönbe került Bocskay Botond, Artur Craciun, Kocsis Dominik, László Dávid, Soltész Dominik, Szabó Alex, Tóth-Gábor Kristóf, Tóth Péter, Tömösvári Bálint és Boubacar Traoré.

A Budapest Honvéd még érdekelt a MOL Magyar Kupában, miután sikerrel vették a Nyíregyháza Spartacus FC és a ZTE FC elleni akadályt is. A nyolcaddöntőben a másodosztályú Kecskeméti TE lesz az ellenfelük idegenben.

A vasárnapi mérkőzést 19:45-kor élőben közvetíti az M4 Sport.

A Bp. Honvéddal nem csak az NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőt is játszottunk:

Az NB I-ben eddig 195 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Együttesünk eddig 88 alkalommal diadalmaskodott a kispestiek ellen, 45 találkozás végződött döntetlenre, míg 62 mérkőzés végén a piros-feketék örülhettek.

A legutóbbi összecsapást az idei bajnokság 2. fordulójában játszotta a két gárda, akkor hazai környezetben Gheorghe Grozav góljával 1-0-ra győztünk.

Idegenben 95 találkozót játszottunk a kispestiek ellen, 45 %-os a mérleg - 34 győzelem, 25 döntetlen, 36 vereség, 164 gólt szereztünk és 161-et kaptunk. Az Új Bozsik Arénában először lép majd pályára csapatunk.

Egy ízben, 1968-ban a Budapest Honvéd ellen vívtuk a Magyar Népköztársasági Kupa fináléját, melyet Szuromi Antal és Oborzil Sándor találatával 2-1-re megnyertünk a Népstadionban.

A mérleg:

NB I:

195    88     45     62      394 - 313       309    (53 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint).

Fejezetek a Budapest Honvéd FC labdarúgásának több mint száz esztendős múltjából:

Már 1904 tavaszától felbukkant egy-egy kezdeményezés Kispesten a labdarúgás meghonosítására. 1909-ben aztán beindult a labdarúgóélet. Az első nem hivatalos mérkőzések Erzsébetfalva, Lőrinc, Rákosliget és Rákoscsaba csapatai ellen voltak.

1909. augusztus 3-án megalakult a Kispesti Athlétikai Club nyolc szakosztállyal (atlétika, birkózás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, torna, vívás és labdarúgás).

1909. december 10 -én az MLSZ felvette tagjai közé a KAC -ot. Az első barátságos mérkőzést a MAC tartalék ellen játszotta a Kispest, melyet 5:0-ra elvesztett. Az MLSZ a csapatot a Pestvidéki Bajnokságba sorolta be. 1913-ban ünnepelte az együttes az első bajnoki címét a III. osztályban.

1916. szeptember 13-án lejátszotta első NB I-es bajnoki mérkőzését a KAC Kispesten, a Sárkány utcában: Kispesti AC - III. Kerületi TVE 0:3. 1921 végén kirobbant a kispesti „profi per”. A nagy szegénység miatt a játékosok ruhákat, cipőket és egyéb dolgokat fogadtak el, és ez bűn volt akkor.

1926. decembere arany betűkkel íródik be az egyesület történelemkönyvébe: elnyerték a Magyar Kupát. 1938-ban először indul a Kispest a Közép-európai Kupában.1944-ben a Nagyvárad és a Gamma legyőzése után, a Szent László-kupa döntőjében még a Fradi sem tudta megállítani a Kispestet.

1946-1947-ben kialakult ki a jövő nagy Honvéd csapatának gerince. 1949-1950 volt a kispesti aranycsapat kialakulásának évada, a gárda nagy fölénnyel nyerte fennállásának első bajnoki címét. A Honvédelmi Minisztérium annektálja a Kispesti AC-t, így megalakul a Budapesti Honvéd SE.

Az 1956-os forradalmat követően Puskás, Kocsis és Czibor nem tért vissza az országba, ők a Real Madridban és a Barcelonában futottak be nagy karriert.

A legnagyobb nemzetközi sikerét 1959-ben érte el a klub, amikor megnyerte a Közép-európa (Mitropa) Kupát.

1962-ben búcsúzott az aktív játéktól minden idők egyik legjobb magyar játékosa, Bozsik József.

25 év után 1980-ban lett újra bajnok a Honvéd. A nyolcvanas évek volt a klub életében a második aranykorszak. 1980 után 1984-ben, 1985-ben és 1986-ban sem volt náluk jobb csapat a magyar bajnokságban. Majd újabb két bajnoki aranynak és egy kupasiker jött.

2003-ban megtörtént az, ami addig még soha, a csapat kiesett az NB I-ből, de sikerült gyorsan visszajutni. 2009-ben újabb kupagyőzelmet ünnepelhetett a kispesti közönség. 2013-ban hosszú idő után újra dobogón végzett a Bp. Honvéd.

A 2016-2017-es szezonban 24 év után lett bajnok a kispesti gárda, ezzel megszerezte a klub történetének 14. bajnoki címét. 2020-ban 11 esztendő után nyerte el újra a Magyar Kupát a piros-fekete együttes.

A Budapest Honvéd új címerrel kezdte meg a tavalyi, 2020-2021-es szezont, miután a klub úgy döntött, hogy visszatér az 1991 és 2008 között használt címer módosított változatához. A klub színe piros-fekete, de története során évtizedekig játszott piros-fehér mezben is.

Összességében az eddigi történelme során 14 alkalommal nyert magyar bajnoki címet, 12-szer volt ezüstérmes és 6 alkalommal bronzérmes. A Magyar Kupát 8-szor nyerte el, a Magyar Szuperkupa döntőjében 3-szor játszhatott, de eddig ott győzni még nem tudott.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman