HÍREK

Utánpótlás-körkép, avagy így látják az edzők a csapataik helyzetét (2. rész)

2015-04-03

Utánpótlás-körkép, avagy így látják az edzők a csapataik helyzetét (2. rész)

Az MTK Budapest fiatal labdarúgói hétről-hétre kiválóan szerepelnek a korosztályos bajnokságokban. Ismerkedjünk meg a háttérrel az edzőkön keresztül! Ezóttal a górcső alatt az U14-ös korosztály. Vezetőedzőjükkel, Helm Andrással beszélgettünk.

„Kemény passz! Kemény passz!" – Hallja meg a jó fülű néző, aki ellátogat az MTK Budapest U14-es csapatának edzésére. Helm András, vezetőedző ugyanis vezényszavait csak a játékosai felé irányítja, nem üvöltözik, nem a nézőknek tartja az foglalkozást, így közelebb kell mennünk a pályához, hogy mi is halljuk szavait. Az edzés után aztán nyugodtabb körülmények között beszélgetünk:

– Ezzel a korosztállyal jelenleg negyedik helyen állunk, de nagyon sűrű a mezőny, bárhol végezhetünk - kezdi a szakember. – Elsősorban, nem a helyezés számít, hanem a képzés. Célunk, hogy minél több olyan labdarúgót adjunk az U15-ös keretnek, mely a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia előszobája.

– Mennyiben kapnak más képzést ezek a gyerekek, mint a más klubokban készülő kortársaik?

– Az MTK-nak hagyományokkal rendelkező stílusa van, amit még Jimmy Hogan adott a klubnak. Ezt a rövid passzos, gyors, kreatív focit a mai napig követjük. Minden mérkőzésen ezt alkalmazzuk, próbáljuk érvényre juttatni, persze nem mindig sikerül. Képzésünk alappillérének számít, taktikailag, technikailag és az egyéni képzésben is erre oktatjuk a gyerekeket.

– Mennyire foglalkoznak – már ebben a korosztályában – a játékosok azzal, hogy jövőre, fontos kiválasztás során, lesz aki lemorzsolódik, és ez a csapat, ebben az összetételben meg is szűnik?

– Másfél évvel az Agárdra költözés előtt, felesleges erről beszélni, nem is szoktunk. Mind a tizennégy mezőnyjátékosomnak és a két kapusomnak a saját kezében a sorsa. Örülhetünk, mert kislétszámú kerettel dolgozunk, mindenki megkapja a kellő játéklehetőséget ahhoz, hogy megmutassa, ott a helye a szűk elitben!

– Tizennégy éves gyerekek fejében ott lebeg már a cél, hogy egyszer profi focisták szeretnének lenni?

– Természetesen. Ami fontos, hogy ezek nem gyerekes álmok, mindegyik hivatásos játékos lehet. Azt, hogy milyen ütemben fejlődnek, nem lehet megjósolni, de tehetséges focistáink vannak, akik kiemelkedő körülmények között készülhetnek, ezért szeretnek hozzánk jönni. Aki ilyen idős korban, itt futballozik, az a felnőtt pályafutását is nálunk kívánja elkezdeni, hiszen mindannyian tudják, nagy lehetőség van az MTK Budapest utánpótlásában, lévén a felnőtt csapatban sok saját nevelésű, fiatal labdarúgó kap helyet.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman