HÍREK

Paksra utazunk a húsvéti fordulóban - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2022-04-16

Paksra utazunk a húsvéti fordulóban - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 28. fordulójában csapatunk a tolnai együttes otthonában lép pályára szombaton 17 órakor.

Jelen:

Az OTP Bank Liga 11. tavaszi fordulójában csapatunk a tabella hetedik helyén álló Paksi FC otthonában lép pályára. Ellenfelünk 27 forduló alatt 10 győzelem és 5 döntetlen mellett 12 alkalommal szenvedett vereséget, így 35 ponttal rendelkezik.

A paksiak 62 lőtt és 53 kapott góllal állnak a bajnokságban. Előbbi a legjobb, míg utóbbi a legrosszabb mutató az NB I-ben.

A Paksi FC hazai pályán jobban szerepel, saját közönsége előtt 20, míg idegenben 15 pontot gyűjtött.

A tolnaiak 62 szerzett gólján 14 játékos osztozik. Az OTP Bank Liga góllövőlistáját is vezető Ádám Martin a legeredményesebb 25 találattal, őt követi Sajbán Máté héttel, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Bognár István foglalja el hattal. Őket követi Hahn János néggyel, Böde Dániel, Papp Kristóf, Szabó Bálint és Szabó János hárommal. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Haraszti Zsolt és Kinyik Ákos, egyszer Balogh Balázs, Lenzsér Bence és Nagy Richárd, míg a zalaegerszegi Nikola Serafimov öngólt vétett az egymás elleni mérkőzésükön.

A gólszerzők közül Hahn János és Bognár István már nem a Paks játékosa, előbbi Szlovákiában, míg utóbbi Cipruson futballozik.

Bognár György együttese 14 pontot gyűjtött a 10 tavaszi fordulóban. A gárda március 5-én nyert utoljára bajnoki mérkőzést, a Mezőkövesd Zsóry FC elleni győzelmet négy nyeretlen találkozó követte. Vereség a Puskás Akadémia FC (0-2) és a DVSC (0-1) ellen, majd döntetlen a Budapest Honvéd vendégeként (1-1). A legutóbbi fordulóban hazai környezetben szenvedtek 3-1-es vereséget a Újpest FC ellen.

Aktuális ellenfelünkhöz a téli átigazolási időszakban négy játékos érkezett: Csapatunktól Kocsis Bence és a kölcsönjátéka után visszatérő Haraszti Zsolt, Székesfehérvárról Nyári Patrik, míg Kispestről Kovács Nikolasz.

Távozott a klubtól Kulcsár Dávid, míg kölcsönadták Debreceni Ákost, Nyári Patrikot, Bognár Istvánt, Bognár Dávidot és Lorentz Mártont.

A MOL Magyar Kupában versenyben van az együttes, sorrendben az UFC Gyömrő, a III. Ker. TVE, az Aqvital FC Csákvár és Kolorcity Kazincbarcika SC búcsúztatásával jutottak be az elődöntőbe, ahol az Újpest FC lesz az ellenfelük jövő hét kedden.

A szombaton 17 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

A Paksi FC ellen csak az NB I-ben mérkőztünk:

A legfelső osztályban 30 mérkőzést játszott egymás ellen a két együttes. Az eddigi mérleg nagyon kiegyenlített, ugyanis csapatunk 11 győzelme mellett 7 döntetlen született, míg a paksiak 12 alkalommal diadalmaskodtak.

Az eddigi találkozók átlagban 2.8 gólt hozták. Együttesünk 39 alkalommal volt eredményes, míg a paksiak 46 gólig jutottak.

Idegenben csapatunk négy alkalommal győzött, ötször döntetlen született, míg nyolcszor vereséget szenvedtünk.

Az idei szezonban már kétszer találkoztunk a Paksi FC-vel, idegenben 3-2-re, míg hazai pályán 4-1-re kaptunk ki.

A mérleg:

NB I:

30      11      7      12       39 - 46       40      (44 %)

A Paksi FC labdarúgásának múltja:

Az első írásos foci emlék 1912. augusztus 4-ről maradt fenn, amikor egy  paksi diákcsapat játszott a bölcskei diákokkal. Hamarosan megalakult a Paksi Atlétikai Sport Club, amelyen kívül még három labdarúgócsapat is működött kisebb-nagyobb sikerrel a kisvárosban.

A Paksi Sportegyesület 1952-es megalakulásáig folyamatosan megyei vagy nemzeti szintű bajnokságban játszottak a város együttesei. A PSE nevet többször is használták, de az akkori „viharos időkben" ez többször változott: Paksi Munkás Sport Club, Biritói Állami Gazdaság, Paksi Állami Gazdaság, Paksi Traktor.

1952. november 28-án alakult meg a Paksi Kinizsi Sportkör, melynek színe zöld-fehér lett.

Az 1954-1964 közötti években a labdarúgók a megyei bajnokság élmezőnyében szerepeltek. A 1960-as években már foglalkoztak helyi utánpótlással is, amely a későbbiekben megalapozta az 1970-es esztendők  felnőtt csapatát.

1966-ban felavatták az új, füves pályát, és az 500 nézőt befogadó fedett lelátót.

1970 tavaszán egyfordulós bajnokságot rendeztek az őszi-tavaszi rendszerre való átállás miatt, és ekkor megszületett a várva várt siker. A csapat megnyerte a bajnoki címet, majd ezt az eredményt megismételték az első őszi-tavaszi menetelés során is, így felkerültek az NB III-as mezőny Közép-csoportjába. Három harmadik vonalbeli esztendő következett, majd ismét a megyei bajnokságban játszott a PSE.

1976-ban újra megnyerték a megyei bajnokságot, ezzel ismét jogot szerezve az NB III-as szereplésre.

1984-től egy hosszabb NB III-as széria következett. 1987-1988-ban egy csoportba került a két paksi gárda, a PSE és az ASE. Megkezdődött a városi rangadók sora, amely váltakozó sikerekkel számtalan nagy csatát hozott. Az ebben a szezonban elért harmadik hely arra jogosította a PSE-t, hogy osztályozót játszhattak az NB II-be való feljutásért, de ez nem sikerült. Az 1989-1990-es bajnokságot azonban megnyerték, de csak "átszállót" tudtak váltani az NB II-be. 1990-1991-ben újabb bajnoki győzelem, ám az anyagiak hiánya miatt maradt ismét a harmadik vonal.

A két paksi egyesület vezetői 1993. július 1-jén aláírták a közös labdarúgó-szakosztály működtetéséről szóló megállapodást. A volt ASE labdarúgókra épült csapat továbbra is az NB II-ben játszott, míg a volt megyei csapat tartalék együttesként szerepelt.

A 2004-2005-ös idényben ezüstérmet, majd 2005-2006-ban aranyérmet nyert az együttes, ezzel kiharcolta a jogot a legmagasabb osztályban való indulásra.

Az első szezon a magyar élvonalban a 2006-2007-es volt, s tizenegyedik lett a gárda a 16 csapatos NB I-ben.

A 2010-2011-es szezonban a bajnokság második helyén végzett az együttes, ami Európa Liga indulási jogot jelentett.

Ha a közelmúlt esztendőire visszatekintünk, többnyire a középmezőnyben végeztek a zöld-fehérek, bár az 2019-2020-as bajnokságban csak az utolsó fordulóban, nem kis szerencsével sikerült bennmaradniuk, de legutóbb aztán a 4. helyen zártak.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman