HÍREK

Ezen a napon hunyt el Galgóci dr. Heteés Antal, az MTK harmadik elnöke, aki felkarolta a klubban a labdarúgást

2019-02-24

Ezen a napon hunyt el Galgóci dr. Heteés Antal, az MTK harmadik elnöke, aki felkarolta a klubban a labdarúgást

Galgóci dr. Heteés (Hirschfeld) Antal (Galgóc, 1864. január 13 - Budapest, 1941. február 24.) jogász, minisztériumi hivatalnok, ügyvéd, a Terézvárosi Casino háznagya.

A család 1884-ben kapott galgóci előnévvel magyar nemességet Ferenc József magyar királytól.

Az MTK történetének - nagybudafalvi Vermes Lajos és barátosi Porzsolt Gyula után - harmadik elnöke volt a századforduló idején (1899-1903). Heteés Antal nevéhez fűződik a labdarúgó szakosztály megalakítása.

A Millenárison folytatott tréningek során az MTK sportolók jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor Sala köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után került galgóci dr. Heteés Antal az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát -  így megmentve az egyesületet. 

Az elnökség felkérte Kertész Sándort a labdarúgó szakosztály vezetésére, amit 1901. március 12-én alapítottak meg. 

Tizenkét és fél évvel a klub megalakulása után beindult a futball élet az MTK-ban...

**************************

A Sportvilág 1937. április 3-i számában Kertész Sándor így emlékezett vissza:

" - Az MTK akkor már 13 esztendős sportklub volt - mondja most Kertész Sándor, az MTK első „Sala bácsi”-ja. - A tagok többsége hallani sem akart a „durva” futballról, Ha futballozni akartam, kénytelen voltm a BTC vendégszeretetét igénybe venni. De persze csak a BTC edzésein vettem részt. Mérkőzésen akkor játszottam először, amikor végre sikerült megszerveznem az MTK futballcsapatát. Sas Kálmán segített. A Millenárison kezdtük. Először ketten, hárman rúgtuk a labdát. Azután beállt közénk a harmadik fiú, az ötödik, nyolcadik, tizenegyedik.  Nagyrészt diákok...

Kertész Sándor már felnőtt férfi volt akkor, 25 esztendős. A futballcsapat kapitánya.

- Megkértem Fehér Győzőt és Sas Kálmánt, szerezzenek ellenfeleket csapatunknak barátságos mérkőzésekre. Akkoriban a BTC volt a legnagyobb futballegyesület. Legelső barátságos mérkőzésünket a BTC harmadik és negyedik csapatából összeállított „vegyes” ellen játszottuk. Sohasem felejtem el azt a mérkőzést. Góltalanul végződött, 0:0, döntetlen..."

**************************

Innen a történet már jól ismert: 1902-ben feljutás a második osztályból, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés, 1904-ben pedig az első bajnoki cím a magyar futball első osztályában...

Galgóci dr. Heteés Antal 77 éves korában hunyt el.

Sírját sajnos, még nem sikerült hitelesen beazonosítani. Valószínű, hogy a Farkasréti Temetőben temették el (8/A parcella, 1. sor, 53-54. sír), de a sírt azóta felszámolták, s más van oda eltemetve. Amerikában élő leszármazottai a Rákoskeresztúri Új Köztemetőre emlékeznek, de az ottani nyilvántartásokban soha nem szerepelt.

Kertész Sándor Sala sírját a Kozma utcai Zsidó Temető munkatársainak segítségével a közelmúltban megtaláltuk. 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-10 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

FERENCVÁROSI TC II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman