HÍREK

Ezen a napon hunyt el Galgóci dr. Heteés Antal, az MTK harmadik elnöke, aki felkarolta a klubban a labdarúgást

2019-02-24

Ezen a napon hunyt el Galgóci dr. Heteés Antal, az MTK harmadik elnöke, aki felkarolta a klubban a labdarúgást

Galgóci dr. Heteés (Hirschfeld) Antal (Galgóc, 1864. január 13 - Budapest, 1941. február 24.) jogász, minisztériumi hivatalnok, ügyvéd, a Terézvárosi Casino háznagya.

Az MTK történetének harmadik elnöke volt a századforduló idején (1899-1903). Elődje, barátosi Porzsolt Gyula 1892 és 1898 között állt az egyesület élén. Heteés Antal nevéhez fűződik a labdarúgó szakosztály megalakítása.

A Millenárison folytatott tréningek során az MTK sportolók jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor "Sala" köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után galgóci dr. Heteés Antal került az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát -  így megmentve az egyesületet. Az elnökség felkérte Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított labdarúgó szakosztály vezetésére.

Innen a történet már jól ismert: 1902-ben feljutás a második osztályból, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés, 1904-ben pedig az első bajnoki cím a magyar futball első osztályában.

Heteés Antalt az elnöki székben a legendás elnök, a tragikus sorsú Brüll Alfréd követte, aki 39 évig állt az egyesület élén.

Galgóci dr. Heteés Antal 77 esztendős korában hunyt el, Budapesten van eltemetve.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2022-10-05 15:00 Sényő SE Sporttelep

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Sponsors

Prohuman