HÍREK

MTK FUTBALL KVÍZ A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA ALKALMÁBÓL - megvan a nyertes

2022-04-15

MTK FUTBALL KVÍZ A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA ALKALMÁBÓL - megvan a nyertes

Az MTK, a futball és József Attila - április 11-e a Magyar Költészet Napja 

A kvízjáték nyertese Mócsa Csaba! Gratulálunk! Nyereménye egy Hidegkuti 100 ajándékcsomag.

58 éve, 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. 

Azonban ezen a napon is ritkán beszélünk a költészet és a sport, a költészet és a futball kapcsolatáról. Pedig még József Attila - aki 117 esztendővel ezelőtt született - is írt futball témájú verset.

1.  József Attila egyik költeményét 1925 őszén írta, október 4-én, az Üllői úton, 40 ezer néző előtt játszott magyar - spanyol mérkőzés napján. Mi a vers címe?
1 = A szünetben 0:0       x = Félidő: 0:0       2 = Döntetlen


2. Ki az az MTK játékos, kiváló edző, szövetségi kapitány, József Attila osztálytársa az elemi iskola második osztályában (bár van olyan irodalomtörténész, aki ezt vitatja), akinek az édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter alakját a költő? 
1 = Mándi Gyula      x = Bukovi Márton      2 = Sebes Gusztáv     


3. Az "MTK aranylánca", a híres csatársor egyik tagja jó humora, kellemes tenor hangja, és a szavalás művészetében megnyilvánuló  tehetsége miatt nagyon népszerű volt játékostársai körében. Személyes ismerőse volt József Attila és Szabó Lőrinc, mindkettőjüktől számtalan első kiadású, dedikált kötetet, kéziratot őrzött, amiket az MLSZ ifjúsági edzőjeként gyakran megmutatott fiatal tanítványainak is. Ki ő?
1 = Orth György       x = Jeny (Jenni) Rudolf       2 = Opata Zoltán


4. Ki az a költő, aki Szepesi Györgynek a rádió közvetítésben elhangzott "felhívására" a londoni 6:3-as diadalt Rímes üdvözlő távirat című költeményével köszöntötte, benne ezzel a sorral: "S vidd el szavam, vidd el külön Sebesnek"?
1 = Nagy László       x = Áprily Lajos       2 = Zelk Zoltán


5. Nem sokan gondolnák, de Szép Ernő regényíró, színpadi szerző is írt verset a fociról, arról, "ami a földön mindenkit őrülten érdekel". Mi a címe?
1 = A football       x = Rúgdosósdi       2 = A fociról


6. Mi a címe annak a tragikus hőskölteménynek, amelyet Szabó Lőrinc írt első olimpiai bajnok labdarúgó-válogatottunknak, az Aranycsapatnak a két esztendővel az olimpiai aranyérem megszerzése után, a világbajnokság döntőjében elszenvedett, történelminek nevezhető, a mai napig sokat vitatott veresége kapcsán?
1 =  Futball tragédia        x = Vereség után       2 = Magyar futball átok


7. 1987-ben, 29 év után Verebes József vezetésével újra bajnoki címet ünnepelhetett csapatunk. Ekkor született a "Meglátja mester menni fog" című nagysikerű dal. Ki írta a szöveget, és ki a zeneszerző?
1 =  Galla Miklós, Szikora Róbert       x =  Verebes István, Döme Zsolt        2 =  Rónai Egon, Fenyő Miklós


A megfejtéseket - csak a kérdések sorszámát, a megoldások jelét és a rejtvényfejtő nevét feltüntetve - 2022. április 14-ig (14:00-ig) kell beküldeni a press@mtkbudapest.hu e-mail címre!

A hibátlanul válaszolók között egy Hidegkuti 100 ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-11 15:30 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

PUSKÁS AKADÉMIA FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman