HÍREK

Május első napján Zalaegerszegre utazunk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-04-30

Május első napján Zalaegerszegre utazunk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 30. fordulójában csapatunk a ZTE FC otthonában lép pályára vasárnap 14:30-kor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

Horváth Dávid megbízott vezetőedzőnk bemutatkozó mérkőzésén együttesünk a ZTE FC gárdájával mérkőzik meg az OTP Bank Ligában. A zalaegerszegi együttes 29 forduló alatt 39 pontot gyűjtött, mellyel a hetedik helyen áll az NB I-ben.

Az egerszegi együttes saját közönsége előtt 22, míg idegenben 17 pontot szerzett a bajnokságban.

Eddigi mérkőzéseiken 38 alkalommal találtak az ellenfelek kapujába, míg az ő kapujukat negyvenhétszer vették be. Előbbi mutató a holtversenyben a Puskás Akadémia FC-vel a nyolcadik legjobb az NB I-ben, míg utóbbi a Budapest Honvéddal holtversenyben a harmadik legrosszabb.

A tavaszt Waltner Róbert irányításával kezdte a ZTE, a vezetőedző viszont március 25-én távozott, az együttest a Molnár Balázs vezette szakmai stáb irányítja a szezon végéig.

Waltner Róbert távozása óta a Zalaegerszeg négy bajnoki mérkőzést vívott, melyen négy pontot szerzett. A DVSC elleni idegenbeli 0-0 után otthon nyertek 3-1-re a Budapest Honvéd ellen, majd az Újpest FC (0-4) és a Paksi FC (2-3) is legyőzte őket.

A zalaiak házi góllövőlistáját Koszta Márk vezeti 11 találattal, őt követi Josip Spoljaric öttel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán Nikola Serafimov és Meschak Ubochioma áll néggyel. Rajtuk kívül Zimonyi Dávid háromszor, Skribek Alen, Tajti Mátyás és Zoran Lesjak kétszer, míg Babati Benjamin, Preslav Borukov, Eros Grezda, Huszti András és Emir Halilovic egyszer volt eredményes. Igaz, az említett játékosok közül Koszta, Zimonyi, Grezda, Skribek, Babati és Borukov már nem tagja a keretnek.

A téli átigazolási időszakban Mocsi Attila érkezett Szombathelyről, míg kölcsönbe került a klubhoz Halmai Ádám (MOL Fehérvár FC), Liviu Antal (Haladás), Sime Grzan (NK Osijek), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia FC), Mihael Rebernik (NK Nafta Lendva) és Zsóri Dániel (MOL Fehérvár FC). Szalay Szabolcs pedig tiszakécskei kölcsönjátéka után tért vissza.

Távozott az együttestől a házi góllövőlistát vezető Koszta Márk (Ulszan Hyundai), Babati Benjamin (Mezőkövesd Zsóry FC), Bakary Nimaga (szabadon igazolható) és Beke Péter (Budafoki MTE), Németh Dániel a szlovén NK Nafta Lendva, Majnovics Martin pedig az osztrák SV Horn együtteséhez került kölcsönbe, míg kölcsönjátéka után visszakerült Felcsútra Skribek Alen, a horvát NK Osijek gárdájához pedig Eros Grezda.

A ZTE FC csapatunkhoz hasonlóan a 4. fordulóban búcsúzott a MOL Magyar Kupától, a Vác FC kiejtése után a Budapest Honvéd állította meg őket.

A vasárnap 14:30-kor kezdődő összecsapást az M4Sport közvetíti élőben.

A Zalaegerszegi TE FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben 75 mérkőzést vívott egymás ellen a két együttes. 32 alkalommal csapatunk diadalmaskodott, tizenötször döntetlen született, míg huszonnyolcszor a zalaiak örülhettek.

Az első osztályban idegenben eddig 37-szer mérkőztünk a ZTE-vel, a mérleg 39 %-os - 12 győzelem, 7  döntetlen és 18 vereség, 42 gólt szereztünk, és 58-at kaptunk.

Zalaegerszegen utoljára 2008-ban nyertünk NB I-es bajnokit, köszönhetően Hrepka Ádám góljának. Érdekesség, hogy azon a találkozón a ZTE FC korábbi és jelenlegi vezetőedzője, Waltner Róbert és Molnár Balázs is kezdőként lépett pályára.

A szezonban mindkét egymás elleni összecsapásunkat a ZTE FC nyerte, ősszel Zalaegerszegen, míg februárban az Új Hidegkuti Nándor Stadionban egyaránt 2-0-ra.

A mérleg:

NB I:

75      32      15      28       106 - 100        111      (49 %)

NB II:

  2        1        0        1           6 - 5             3         (50 %)

Összesen:

77      33      15      29       112 - 105       114       (49 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint)

A Zalaegerszegi TE FC labdarúgásának több mint száz esztendős múltja:

A Zalaegerszegi TE (ZTE) 1920-ban alakult. Azonban a kutatások során kiderült, hogy a Zalaegerszegi Torna Egyletet hivatalosan nem is 1920-ban, hanem egy évvel később, 1921-ben alapították. A Zala Megyei Levéltárban ugyanis előkerült egy hitelesített jegyzőkönyv: „Felvétetett Zalaegerszegen, a Zalaegerszegi Torna Egylet 1921. november 23-án, az Ipartestület székházában tartott alakuló üléséről."

A csapat színe először fekete-fehér, majd zöld-fehér volt, a kék-fehér színösszeállítást az ötvenes évektől használják.

A klub megalakulása előtt Zalaegerszegen már 1912-ben bemutatkozott a futball, amikor egy helyi, alkalmi csapat a néhány tíz kilométerre lévő település, Vasvár ellen mérkőzött, és 4:2-re veszített.

A zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a ma Horvátországhoz tartozó Csáktornya ellen is játszottak, s csupán egy góllal (2:1) maradtak alul. A feljegyzett, eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt, és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren. Az első világháború évei alatt azonban ezek szüneteltek.

1920-ban a főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével egy szakosztállyal megalakult a Zalaegerszegi Torna Egylet. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották és létesítmény, valamint alapszabály nélkül működtek.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a játékteret  mintegy 2.000 néző állta körül.

A Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában 1924-ben sikerrel kezdődött a ZTE bajnoki pályafutása, a Szombathely melletti Kámoni AC vendégeként.

A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934-1935-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek.

A második világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Júniusban a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I/B-be az akkor még zöld-fehér csapat. Az együttes törzsszurkolói az idegenbeli találkozókat amatőr közvetítésben, kihangosított telefonvonalon hallgathatták a város legendás Arany Bárány Szállodájának Télikertjében.

Az 1972-1973-as bajnokságban játszott először az NB I-ben a zalai együttes. Október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4:0-ás győzelem volt a gárda első sikere a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén.

A zalai szurkolók nagy álma valóra vált, bajnoki találkozókon is megmérkőzhettek a szomszédvár, a Szombathelyi Haladás gárdájával.

A következő majd' két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a gárda. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben valamint 1986-ban – a negyedik helyig jutottak.

1989-ben kiestek a legmagasabb osztályból. Másodszor 1992-ben búcsúztak, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak.

A csapat attól fogva egészen 2012-ig folyamatosan az NB I-es mezőny tagja volt, s 2001-2002-ben Bozsik Péter irányításával bajnoki címet is nyertek.

A 2012-es kiesést követően hét évvel, 2019-ben sikerül újra feljutnia a ZTE-nek az élvonalba. 2019-2020-ban a tabella közepén, a 7. helyen végeztek, a legutóbbi bajnokságban pedig kilencedikek lettek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman