HÍREK

KVÍZ A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL - megvannak a nyertesek

2023-01-30

KVÍZ A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL - megvannak a nyertesek

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta, immár 34. alkalommal ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint 200 éve, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén nemzeti imánk, a Himnusz írását.

FRISSÍTÉS!

Íme, a három nyertes: Gaál Sándor, Józsa Emília, Bődör Balázs - őket e-mailben értesítjük! A nyerteseknek gratulálunk!


Mivel nyolc versszakból áll a Himnusz, így - stílszerűen - kvízünk is nyolc, a focihoz, klubunkhoz és a kultúrához kapcsolódó kérdést tartalmaz!

Mottó: a sporttörténet, és benne a futball históriája a kultúrtörténet része.

1. Klubunk egykori elnöke, Jules álnéven rendszeresen írt  sport cikkeket és úti beszámolókat a Herkules című sportlapba. Ki ő?

1 = nagybudafalvi Vermes Lajos       x = barátosi Porzsolt Gyula       2 = galgóci dr. Heteés Antal

2. Az "MTK aranylánca", a híres csatársor egyik tagja jó humora, kellemes tenor hangja, és a szavalás művészetében megnyilvánuló  tehetsége miatt nagyon népszerű volt játékostársai körében. Személyes ismerőse volt József Attila és Szabó Lőrinc, mindkettőjüktől számtalan első kiadású, dedikált kötetet, kéziratot őrzött, amiket az MLSZ ifjúsági edzőjeként gyakran megmutatott fiatal tanítványainak is. Ki ő?

1 = Orth György       x = Jeny (Jenni) Rudolf       2 = Opata Zoltán

3. Ki az az MTK játékos, kiváló edző, szövetségi kapitány, József Attila osztálytársa, az "Örömök és csalódások" című életrajzi könyv írója, akinek az édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter alakját a költő?

1 = Mándi Gyula      x = Bukovi Márton      2 = Sebes Gusztáv     

4. A 75-szörös válogatott Sándor Károlyt nem csak a pályán, hanem a moziban, a filmvásznon is láthatták a szurkolók. Színészként a közelmúltban elhunyt Kertész Ákos író melyik filmjében szerepelt?

1 = Mindennap élünk       x = Dóra jelenti       2 = Makra

5. Tímár Péter 6:3, avagy játszd újra Tutti című filmjében egy lomtalanítás során az Aranycsapat melyik játékosának a mezét találja meg a köztisztasági alkalmazottat, Tuttit alakító Eperjes Károly?

1 = Lantos Mihály       x = Zakariás József       2 = Hidegkuti Nándor

6. 1987-ben, 29 év után Verebes József vezetésével újra bajnoki címet ünnepelhetett csapatunk. Ekkor született a "Meglátja mester menni fog" című nagysikerű dal. Ki írta a szöveget, és ki a zeneszerző?

1 =  Galla Miklós, Szikora Róbert       x =  Verebes István, Döme Zsolt        2 =  Rónai Egon, Fenyő Miklós

7. Melyik együttes slágeréből való ez az idézet: "Hatot rúgtunk Angliának, olyan mint egy álom, / A mi hazánk nevét zengik szerte a világon, / Szepesi Gyuri volt a magyar nép szeme, / A rádió mellett együtt éltünk vele. /... Hidegkuti, Puskás Öcsi gondoskodtak róla, / Hogy a labda hatszor jusson a hálóba."

1 =  Beatrice       x =  Hobo Blues Band       2 = Fonográf

8. Ki az a sportújságíró, író, aki csapatunk három világklasszisáról, Orth Györgyről, Sándor Károlyról és Hidegkuti Nándorról is könyvet írt Orth és társai, Csikar, illetve Óbudától Firenzéig címekkel?

1 = Feleki László       x = Barcs Sándor       2 = Fekete Pál

A megfejtéseket - csak a kérdések sorszámát, a megoldások jelét és a rejtvényfejtő nevét feltüntetve - 2023. január 27-ig (12:00-ig), kell beküldeni a press@mtkbudapest.hu e-mail címre!

A legalább 7 találatot elérők között 3 darab Hidegkuti 100-as ajándékcsomagot sorsolunk ki!

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman