HÍREK

Könyvbemutatót tartottak a stadionban - MTK-kötődésű edzők lengyelországi sikereiről olvashatunk

2022-11-03

Könyvbemutatót tartottak a stadionban - MTK-kötődésű edzők lengyelországi sikereiről olvashatunk

Könyvbemutatót tartottak csütörtökön este az Új Hidegkuti Nándor Stadionban az Aposztróf Kiadó és az MTK Budapest szervezésében: megjelent ugyanis Mitrovits Miklós Magyar labdarúgóedzők Lengyelországban 1921-1975 c. könyve.

A háttérről tudni érdemes, hogy 1921 tavasza és 1974 decembere között mintegy negyvenhárom magyar labdarúgóedző dolgozott Lengyelországban, akik összesen tizennégy lengyel bajnoki aranyérmet szereztek és hatszor hódították el a lengyel kupát. Közülük hatan a lengyel válogatott kispadjára is leülhettek, ketten pedig olimpián is irányíthatták a lengyel nemzeti tizenegyet - közülük pedig sokan MTK-kötődéssel is bírnak, így Molnár György, Pozsonyi Imre, Schlosser Imre, Czeisler Lajos, Kovács Elemér, Bíró Gyula, Nyúl Ferenc, Nyúl Vilmos, Szabó Péter, Kalocsay Géza, Szűcs Gyula, Kontha Károly, Vasas Mihály, Fenyvesi László és Hidegkuti Nándor. 

Elsőként Zakor Sándor, az MTK Budapest Zrt. tulajdonosa méltatta a könyvet.
- Megmondom őszintén, nagyon jó érzés azt látni, hogy két egymást követő estén tölthetünk együtt fontos perceket az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. 
 
Túlzás nélkül állíthatom, hogy az U19-es csapatunk itt, ezen a helyen elért tegnapi továbbjutásával történelmet írt, hiszen ez az első alkalom, hogy a magyar ifi bajnok két párharcot nyerve továbbjutott, és tavasszal már főtáblás ellenfél, egy igazi sztárcsapat ellen léphet pályára az Ifjúsági Bajnokok Ligájában. Innen is gratulálunk a fiúknak és a Horváth Dávid, majd Balogh Béla vezette stábnak is. 

Ezt a történelmi tettet nemcsak értékesnek tartjuk, de a szívünknek is különösen kedves. Mégpedig azért, mert mi itt az MTK-nál hiszünk benne, hogy a fiatal játékosok megtalálása és képzése, sőt, nevelése az egész magyar futballt gazdagítja. Az MTK-nak nemcsak az üzleti modellje, hanem a küldetése és a jövője is az, hogy fiatal magyar játékosokat válasszunk ki és képezzünk a profi karrierig a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián, melynek új komplexumát néhány hónap múlva végre birtokba vehetjük.

Az MTK férfi csapata 23 bajnoki címmel a második legeredményesebb klub a hazai labdarúgásban. Az MTK női csapata nyolcszoros magyar bajnok. Az U19-es csapatunk sorozatban a három legutóbbi kiírást nyerte meg. Büszkék vagyunk a múltunkra, de eszünk ágában sincs nosztalgiából megélni. 

A sikeres és dicsőséges múlt számunkra a tartást jelenti és az ambíciót jelöli ki, a horizontot, amiről soha nem vesszük le a szemünket, akkor sem, ha éppen a másodosztályból kell megtalálnunk a győzelemhez vezető utat.

Klubunk múltja és hagyományai olyan szellemi, értékrendi és szemléletbeli örökséget jelentenek, melyek cseppet sem avultak el az évszázados távlatban. Az MTK nyitott és befogadó klub, az MTK értelmiségi klub, ahol nemcsak műveljük és oktatjuk a futballt, de gondolkodunk is rajta, kutatjuk, elemezzük azt. Az MTK innovatív klub, mely komolyan veszi a dunai iskolát és azokat a kiemelkedő személyiségek – játékosok, edzők, sportvezetők, szakírók -, örökségét, akik a maguk korában kiemelkedő innovációs központtá, európai és globális klubbá tették a magyar futballt. Az Ő örökségüket is továbbgondolva keressük az újításokat, melyek révén sikeresebbé válhatunk.
Mitrovits Miklós barátunk könyve, amiről a mai este szól, pontosan ilyen embereket mutat be; nemcsak, de jelentős részben MTK-sokat – ezt fontos kiemelni, hiszen hazai pályán vagyunk. Olyan kiváló sporttársakról szól, akik hazájukból kirepülve Lengyelország futballjába hoztak magyaros és MTK-s virtust, és tették le a modern lengyel futball alapjait.
Miklóssal nem először dolgozunk együtt, tavaly itt avattuk fel a könyvben is szereplő Pozsonyi Imre emléktábláját. Miklós történész, de az a magyar történész, aki a sporttal és a futballal foglalkozik, ugyan a múltról ír, de valójában a jövőnket kutatja. Minket pedig elsősorban ennek a jövőnek az alakítása érdekel, hiszen a fiatalokba fektetve emellett köteleztük el magunkat. 
Hitvallásunk része az is, hogy az MTK saját terei fórumként, találkozási pontként szolgáljanak a futballértelmiségi eszmecserének, tudásmegosztásnak és vitának. Még akkor is, ha ezt a tudást ma éppen egy megátalkodott Honvéd-szurkoló hozza el nekünk – de Miklósnak még ezt is megbocsátjuk.
Jó szórakozást kívánok az estéhez, köszönjük, hogy eljöttetek!

 


Pandzarisz Sándor, az MTK Baráti Kör elnöke beszédében kitért arra, hogy csütörtökön a Récsei Centerben került volna sor a második MTK Baráti Kör-klubnapra, de ehhez az eseményhez örömmel csatlakoztak, és tették át így a helyszínt a stadionba, hogy egy közös klubrendezvény alakuljon ki mindebből. Az elnök elmondta, az ilyen események mindig kiváló alkalmat jelentenek arra, hogy jobbá váljon a kapcsolat a klub, a szurkolók, a Baráti Kör között, és lehetőséget teremt arra is, hogy ha akadnak is viták, azokat rendezzük, a meglévő viszonyt javítsuk.

Dr. Deutsch Tamás, az MTK klubelnöke szintén jelen volt a könyvbemutatón, és személyes élményeivel tarkítva méltatta a kiadványt, valamint megköszönte a szerzőnek ezt a fontos művet. 

Mitrovits Miklós, a szerző elmondta, hogy ő elsősorban történész, és nem sporttörténész, de ez egy olyan téma, aki konyvért kiáltott. Hozzátette, hogy művei közül ennek a kiadványnak a megírása jelentette számára a legnagyobb élvezetet. Kiemelte, hogy elsősorban az inspirálta, hogy Lengyelországban milyen sok helyen és gyakran találkozott azzal, hogy régebbi magyar szakembereket méltatnak, ezért kezdte el mélyrehatóan kutatni az ő lengyelországi szerepvállalásukat. Célja, hogy a kiadvány lengyel nyelven is megjelenjen majd.
 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman