HÍREK

Kék-fehérek egymás ellen

2016-10-05

Kék-fehérek egymás ellen

A Magyar Labdarúgó Szövetségben szerdán sorsolták ki a Magyar Kupa 7. fordulójának párosításait. A tét, a legjobb 32 közé jutás. Az MTK Budapest ellenfele a Nógrád megyei I. osztályban listavezető Balassagyarmati VSE csapata lesz. A továbbjutás egy találkozón dől el. A mérkőzés október 26-án, szerdán 13:30-kor kezdődik, Balassagyarmaton.

Az előzetes esélyek alapján kedvező sorsolást kapott az MTK Budapest együttese a Magyar Kupában. A legjobb 32 közé jutásért a megyei I. osztályban szereplő Balassagyarmati VSE gárdájával találkoznak a fővárosiak. A Nógrád megyeiek ugyan vezetik hét forduló után bajnokságukat – hat győzelem mellett csupán egyetlen döntetlen rontja makulátlan mérlegüket –, de a papírforma így is MTK továbbjutást ígér.

Most ismerkedjünk meg az ellenféllel, mely a Magyar Kupa előző fordulójában a Hajdúböszörményi TE együttesét búcsúztatta 2-1-es győzelmet követően a további küzdelmektől.

A Balassagyarmati Városi Sportegyesület Balassagyarmat egyik labdarúgócsapata a Szent Imre DSE Balassagyarmat mellett. Az 1902-ben alapított csapat színe megegyezik a város és az MTK Budapest színével, tehát kék-fehér.

A Balassagyarmati VSE története egészen 1901. augusztus 4-ig nyúlik vissza. Ekkor játszott először a Balassagyarmat Torna Egylet a házigazda Besztercebánya ellen. A meccs eredménye 4-4 lett, a visszavágót, már Balassagyarmaton játszották le, 3-2-es hazai győzelemmel. A sportegyesület hivatalosan 1902. március 12-én alakult meg, ekkortól kezdve az egyesület színe a kék-fehér, a hazai pályájuk pedig a kishíd mellett felavatott labdarúgópálya lett. Ez a pálya szinte ugyanott volt, mint a 100 évvel később épült Ipoly-parti Sport- és Szabadidőcentrum, mely manapság a klub otthona.

A BSE az 1910/11-es szezonban kezdte meg szereplését a hivatalos bajnokságokban, méghozzá a pestvidéki kerületi csoportban, ahol többek közt a Kecskemét és a Monor is játszott. A Balassagyarmat, addigi legnagyobb sikereként az 1920/21-es idényben – a hatvani alosztályban, a Hatvan AC mögött – második helyen zárt. A klub előbb 1929-ben a Balassagyarmati Torna Egyesület nevet kapta, majd 1932-től – miután egyesült a MOVE együttesével – Balassa Torna és Sport Egyletként szerepelt tovább a Közép Magyar bajnokságban, ahonnan előbb kiesett, majd később visszakerült. 1940-től egészen 1945-ös megszűnéséig, az NB III-ban játszott a csapat.

A következő években több labdarúgócsapat is alakult a városban. 1943-ban a Balassagyarmati MÁV SE, 1945-ben pedig a Barátság SE. 1953-ban alakult a városi Dózsa, míg 1963-ban a Balassagyarmati Volán.

Balassagyarmatnak 1969-ben lett újra hagyományos értelemben vett városi csapata, több klub egyesülésével. 1970-ben újra az NB III-ban játszhatott a csapat, miután a megye I-ben első helyen végzett. Ugyanebben az évben egyesült a Dózsával, Balassagyarmati Sportegyesület néven.

A sportegyesület az 1977/78-as szezonban 4. helyen végzet, és ezzel az NB II-be jutott, emlékezetes sikert aratva. Ezután ismét névváltozások következtek, így lett 1986-tól előbb Balassagyarmati Határőrvárosi Sportegyesület a klub neve, majd 1992-től Balassagyarmati Labdarúgó Club. Az 1994/95-ös szezonban az egyesület kiesett a nemzeti bajnokságból, a megye I. osztályt pedig már Balassagyarmat SE-Nógrád Volán néven kezdte. 1996/97-ben újabb sikeres időszak következett, hiszen a csapat ezüstéremmel tért vissza az NB III-ba. 2000-ben pedig NB III-as aranyéremmel jutott fel a másodosztályba. A 2001/02-es szezonban a csapat Kovács Kálmán vezetésével felkerült az NB I/B-be, ahol a szereplés a klub eddigi történetének legnagyobb sikerét jelentette.

Az anyagi gondok nem kerülték el a balassagyarmatiakat sem, emiatt a szövetség egy osztállyal lejjebb sorolta az egyesületet, de a BSE – egy év kihagyás után – a 2006/07-es szezont már az NB III-ban kezdhette. Az NB III-ban egészen 2012-ig szerepeltek, akkor kiestek a megyei bajnokságba, ahol azóta játszanak.

Az MTK Budapest elleni Magyar Kupa mérkőzés, bizonyosan újra futballlázat hoz a nógrádi településre, így a fővárosi csapatnak  újabb lehetőséget kínál, hogy túlnyomóan magyar fiatalokra építő csapatával igazi kupahangulatban léphessen pályára, lelkes nézőközönség előtt.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman