HÍREK

Groppioni mesélt új pozíciójáról

2017-08-10

Groppioni mesélt új pozíciójáról

Sokat tanulhatnak tőle a fiatalok.

Federico Groppioni tavaly az MTK Budapest második számú kapusa volt, idén viszont nem tagja a keretnek, mivel idegenlégiósok nem játszhatnak az NB II-ben. Ebben az esztendőben ezért kapusedzőként segíti a kék-fehérek második csapatát, és igyekszik átadni tapasztalatát a fiataloknak.

– Az én hibám volt, hogy az utóbbi hat évben nem intéztem el a magyar állampolgárságot. Ha ezt megoldom, akkor ez az év teljesen máshogy alakulhatott volna, de tanultam az esetből. Az mindenképp pozitívum, hogy mint kapusedző, azt csinálhatom továbbra is, amit szeretek – mondta az olasz labdarúgó. Polyák Balázzsal beszéltem, és megerősítette, ő sem szeretné, ha elmennék a csapattól, így jött az ötlet, hogy legyek kapusedző. Pölöskei Gáborral régóta ismerjük egymást, dolgoztunk már együtt, ezért nagyon jól érzem magam a stábjában. Természetesen nehéz azt látni, hogy az első csapatban új kapusok játszhatnak, hiszen még aktív vagyok én is. Egyelőre nem érzem magam teljesen edzőnek, mert elsősorban a csapat játékosa vagyok. Ebben az évben arra kell koncentrálnom, hogy elkészüljenek az állampolgárságommal kapcsolatos papírok, aztán meglátjuk, mit tartogat a jövő.

Frédi megerősítette, esze ágában nem volt otthagyni az egyesületet.

– Nagyon szerettem volna itt maradni, ezt az MTK Budapestnél is tudják. Nyilván játékosként más lett volna, de nagyon szívesen csinálom ezt is. A fiataloktól is pozitív visszajelzéseket kaptam, szeretnek velem dolgozni, ami nagyon jól esik.

A rutinos hálóőr arról is beszélt, milyen volt számára trénernek állni.

– Teljesen más világ edzőként dolgozni. Ebben a pozícióban olyan dolgokat veszel észre, amik játékosként nem lennének egyértelműek. Nem könnyű, mert rá kell szólni a srácokra, ha valamit nem jól csinálnak, hiába dolgoznak szorgalmasan napról-napra. Egyelőre elég furcsa az új feladat, de hamar hozzá fogok szokni. Szeretném azt a mentalitást átadni nekik, amit én régen, Olaszországban tanultam a kapusedzőimtől, remélem, sikerül is.

Groppioni az említett olasz mentalitásra is kitért.

– Sok kapus hajlamos magát hibáztatni a kapott gólokért, és vannak, akiknek emiatt romlik a teljesítményük az adott mérkőzésen. Hiába véd százat a találkozón, az az egy hiba lesz, amire mindenki emlékszik, és amit kiemelnek majd. Ebben kell javulniuk a magyar kapusoknak. Fejben erősebbnek kell lenni, és mindig csak előre szabad tekinteni, ez pedig nem csupán mentálisan, hanem fizikálisan is segíthet nekik. Ezt a felfogást szeretném átadni minél hamarabb. Ugyan én is sokáig második kapus voltam, nem adtam fel, és ezt kell megérteni a fiataloknak is, hogy kitartónak kell lenni, mert csak így lehet fejlődni.

A modern kapusoknak nemcsak fejben, hanem lábbal is erősnek kell lenniük.

– A mentalitás, a koncentráció is nagyon fontos, de manapság az is elengedhetetlen, hogy a kapusok lábbal is be tudjanak kapcsolódni a játékba. Ezért is igyekszünk minél több olyan gyakorlatot végezni, ami a labdakezelést fejleszti. Ha megnézzük a Bayern München kapusának, Manuel Neuernak játékát, láthatjuk, hogy az akciók húsz százalékát ő indítja, így ma már a kapusoknál elengedhetetlen, hogy jól meg tudják játszani a labdákat.

Groppioni azt is elmondta, tehetségekben nincs hiány a második csapatnál.

– Még nem teljesen ismerem az utánpótláskapusokat, de az NB III-as gárdánál remek képességű hálóőreink vannak. Sokat kell dolgozni velük, de látom, hogy igyekszenek, jó a hozzáállásuk.

Zárásként a jövőjéről is mesélt az újdonsült kapusedző.

– Megteszek minden azért, hogy jövőre újra a pályán legyek, de ez nem mindig olyan egyszerű, hiszen sokszor változhatnak az első csapat körülményei. Nem fogom feladni, megteszek mindent azért, hogy meccsben maradjak. Az MTK az én családom, ezt mindenki tudja, és remélhetőleg jövőre újra a pályán tudok majd segíteni a csapatnak, hiszen 33 évesen még egyáltalán nem terveztem visszavonulni.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman