HÍREK

Ezen a napon csapatunkat Textilesből Budapesti Bástyává nevezték át

2019-02-23

Ezen a napon csapatunkat Textilesből Budapesti Bástyává nevezték át

1951. február 23-án csapatunkat Textilesből Budapesti Bástyává nevezték át.

Minden nehézség ellenére az MTK a magyar sportegyesületek közül az elsők között tért magához a világháborút követően - illetve dehogy a háborút követően, már a háború alatt. Budán még dörögtek a fegyverek, amikor Pesten lelkes MTK hívők gyülekeztek dr. Kisfalvi István, dr. Fodor Henrik és Weisz Richárd felhívására utóbbi lakásán. Ideiglenes vezetőséget választottak, melynek hármukon kívül Mandlik Béla és Goldmann Ignác lettek tagjai.

1945. február 15-én újjá alakult az MTK!

Azonban nem sokáig örülhettek az újjá alakulásnak - 1950. február 26-án az MTK-ból a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének csapata lett, és Budapesti Textiles SE néven működött tovább az egyesület. De a vesszőfutás ezzel még nem ért véget! Egy 1948-ban kelt rendelettel a belügyminiszter kötelezővé tette a rendőr-egyesületi tagozatok létrehozását.

Ekkortól alakultak meg a fegyveres testületek egyesületei: a Honvéd (a Honvédelmi Minisztérium és a hadsereg csapata), a Dózsa (a Belügyminisztérium és a rendőrség csapata), melyeket 1951. február 23-án az Államvédelmi Hatóság egyesülete, a Bástya SE megalakulása követett.

Hogy véletlenül választották a Bástya SE megalakulásának időpontjaként  február 23-át, vagy szándékosan időzítették a szovjet Vörös Hadsereg Napjára, ez már a múlt homályába vész - vagy ott lapul valahol a levéltárak iratanyagai között...

Nem elég, hogy a közutálatnak örvendő ÁVH csapata lett a korábbi MTK, legkiválóbb sportolóikat ÁVH-s tisztekké nevezték ki, ráadásul még a csapat kék-fehér színét is megváltoztatták, a  Budapesti Bástya színe piros-fehér lett!

Érdekesség, hogy a piros-fehér egyesület címere – a benne lévő vörös csillagtól eltekintve – kék-fehér volt. A Bástya a korábban jól működő szakosztályok egy részére nem tartott igényt, ezek a textilipar más egyesületeihez (Goldberger, Magyar Posztó, Magyar Pamut) kerültek.

Az MTK mindössze két évig szerepelt Bástya néven, ugyanis 1953. augusztus 25-én a Bástya megszűnt, pontosabban beolvadt a Budapesti Vörös Lobogóba.

Aztán 1956. december 10-én a Vörös Lobogóból újra MTK lett!

Talán sohasem derül ki, hogy tudatos volt, vagy csak véletlen egybeesés, hogy a klub Örökös Elnöke, Brüll Alfréd születésének 80. évfordulóján kapta vissza eredeti nevét az MTK!

De ez már egy másik történet...

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-01-29 15:00 Új Hidegkuti Nándor Stadion

MTK BUDAPEST

VS

SZENTLŐRINC SE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman