HÍREK

Ezen a napon csapatunkat Textilesből Budapesti Bástyává nevezték át

2019-02-23

Ezen a napon csapatunkat Textilesből Budapesti Bástyává nevezték át

1951. február 23-án csapatunkat Textilesből Budapesti Bástyává nevezték át.

 

A II. világháború után gyorsan újjáalakult MTK a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének csapata lett. Az 1950. február 26-tól Budapesti Textiles SE néven működött tovább az egyesület. De a vesszőfutás ezzel még nem ért véget!

Egy 1948-ban kelt rendelettel a belügyminiszter kötelezővé tette a rendőr-egyesületi tagozatok létrehozását. Ekkortól alakultak meg a fegyveres testületek egyesületei: a Honvéd (a Honvédelmi Minisztérium és a hadsereg csapata), a Dózsa (a Belügyminisztérium és a rendőrség csapata), melyeket 1951. február 23-án az Államvédelmi Hatóság egyesülete, a Bástya SE megalakulása követett.

Nem elég, hogy a közutálatnak örvendő ÁVH csapata lett a korábbi MTK, legkiválóbb sportolóiból ÁVH-s tisztek lettek, ráadásul még a csapat kék-fehér színét is megváltoztatták, a Budapesti Bástya színe piros-fehér lett. Érdekesség, hogy a piros-fehér egyesület címere – a benne lévő vörös csillagtól eltekintve – kék-fehér volt. A Bástya a korábban jól működő szakosztályok egy részére nem tartott igényt, ezek a textilipar más egyesületeihez (Goldberger, Magyar Posztó, Magyar Pamut) kerültek.

Az MTK mindössze két évig szerepelt Bástya néven, ugyanis 1953. augusztus 25-én a Bástya megszűnt, pontosabban beolvadt a Budapesti Vörös Lobogóba.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2022-12-04 11:00 Lantos Mihály Sportközpont

MTK BUDAPEST II

VS

FERENCVÁROSI TC II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Sponsors

Prohuman