HÍREK

Európai elitben a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

2015-02-24

Európai elitben a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia a 16. helyen áll a Nemzetközi Sporttudományi Központ (CIES) rangsorában, melynek kialakításánál azt vizsgálták meg, hogy az egyes utánpótlás-műhelyek hány játékosa futballozik Európa 31 első osztályú bajnokságában. A csakfoci.hu oldalon megjelent információk alapján, MTK Budapest akadémiája olyan egyesületeket előz meg a listán, mint a Manchester United, a Benfica, a PSG vagy az Arsenal. A CIES egy másik kimutatásában, amely az első keretek saját nevelésű játékosainak százalékos arányát vizsgálta, az MTK a hetedik pozíciót foglalja el.

A Nemzetközi Sporttudományi Központ (CIES) tanulmánya Európa 31 élvonalbeli bajnokságának kereteit vizsgálta, ez alapján állítottak fel kontinentális rangsort a klubok között az utánpótlás-nevelést illetően. A lista azokat a játékosokat vette figyelembe, akik legalább három szezont eltöltöttek az adott egyesületnél, 15 és 21 éves koruk között.

Ezek alapján, az Ajax utánpótlása az éllovas, összesen 77 olyan neveltje van a holland klubnak, akik valamely élvonalbeli bajnokságban szerepelnek, de nem sokkal marad el az amszterdamiaktól a belgrádi Partizan sem a maga 74 játékosával. A dobogó harmadik fokán a Barcelona áll (56).

 

A lista 16. helyén tanyázik a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, azaz az MTK Budapest utánpótlás-műhelye 40 (!) játékossal, méghozzá olyan klubok előtt, mint a Manchester United, a PSG, vagy az Arsenal.

Két másik magyar egyesület, a Haladás és a Videoton (75. és 76. hely, 23-23 játékossal) is szerepel egyébként a kimutatás TOP 100-as listáján.

A CIES annak is utánajárt, hogy az első kereteket figyelembe véve hány európai csapatnál szerepelnek a legmagasabb százalékban a saját nevelésű játékosok. Itt az MTK, a maga 60 százalékával a 7. helyen áll (az éllovas a finn Inter Turku, megelőzve a svéd IF Brommapojkarnát és a baszk Athletic Bilbaót), míg a Haladás a 12., 56 százalékkal.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-24 11:00 Sóstói Stadion Edzőpálya

Fehérvár FC II

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman