HÍREK

Egyenlő erők, különböző stílusok találkoznak (BEHARANGOZÓ)

2015-09-22

Egyenlő erők, különböző stílusok találkoznak (BEHARANGOZÓ)

Újpest FC-MTK Budapest, OTP Bank liga 10. forduló

Ezúttal Budapesten látják vendégül az MTK Budapestet, az OTP Bank Liga 10. fordulójában, a budapesti kék-fehérek a főváros negyedik kerületébe látogatnak. Debrecen és Paks után, most aligha az utazással lesz gondja a játékosoknak és a stábnak. 

Az NB I tabelláján, nyolcadik helyen álló Újpest, utoljára hat fordulóval ezelőtt tudott bajnoki mérkőzést nyerni. Azonban hiba lenne a lila-fehéreket, kizárólag ennek alapján megítélni!

Nebojsa Vignjevics csapata a nyáron több, komoly változáson is átesett, elvesztették a komplett jobboldalukat, Nego és Suljics is a Videotonhoz igazolt. Az ilyen léptékű változások aligha eredményeznek a 10. fordulóra egy kiforrott csapatot, mindazonáltal több alkalommal is bizonyította az Újpest, hogy stílusos játékra képesek, és Vignjevics filozófiájára kapható játékosállományuk van.

A 9. fordulóban, Székesfehérváron 3-0-ra elvesztett találkozó az egyetlen veresége a Megyeri útiaknak, amit egynél nagyobb gólkülönbséggel buktak el. Kálnoki-Kis Dávid, az MTK Budapest egykori védője, tevékeny részese a lilák védőmunkájának, aki idén nyáron váltott klubot. Dávid várhatóan nem az egyetlen hazai játékos lesz szombaton, aki tavaly még kék-fehérbe öltözhetett hétről hétre. Nagy Tibort a nyári átigazolási időszak legutolsó óráiban engedte el erre a szezonra – kölcsönben – az MTK Budapest, éppen a Megyeri útra. Ugyanezt az utat járja be Cseke Benjámin, aki szintén ideiglenesen költözött a Hungária körútról Újpestre.

Ha már a játékfelfogásról, stílusról is szó esett, fontos elmondani, hogy két egészen más filozófia találkozik egymással a Szusza Ferenc Stadionban. Míg az Újpestnél, a rövidpasszos támadójáték mellé, agresszív letámadással operáló védőmunka társul, addig László Csaba elképzelése a sokkal inkább masszív, mélyebb védekezésre épülő, hosszúpasszos foci.

A paksi pontszerzést az MTK Budapest szakvezetője pozitívan értékelte, szép játékot nyújtott, a több poszton is tartalékos csapat. Ahhoz a kezdő tizenegyhez képest, szombaton ismét összeállhat a Vukmir-Grgics belsővédő páros, dacára annak, hogy Poór Patrikot, a hétvégi forduló álomcsapatába válogatták. Továbbá eltiltásból visszatérhet, az eddig stabil kezdő Torghelle Sándor, de akár a fiatal szélső, Gera Dániel is. Akikre nagy szükség lehet, hiszen a Pakson nyújtott szép játék ellenére, a helyzetkihasználással bőven akadt gondja László Csabának. Sem Pakson, sem Debrecenben nem tudott kapuba találni az MTK Budapest.

Ezt az adatot tovább rontja a tény, hogy a kék-fehérek közel másfél éve nem tudtak gólt lőni a Szusza Ferenc Stadionban, még akkor sem, mikor az ellenfél éppen nem az Újpest volt (MTK Budapest–FK Vojvodina 0-0). Viszont ha valamikor, most nem lehetetlen a lila-fehérek kapuját bevenni. Kilenc forduló alatt 11 gólt kaptak, igaz otthon ebből csak hármat.

A vendégek teljes kerettel készülhetnek a meccsre, míg hazai oldalon Jonathan Heris – épp az előző fordulóban kapott piros lapja miatt – hiányzik majd az újpesti védelem jobb oldaláról.

Bár a két klub, stílusában egészen más utakat jár, erősségei mindkét félnek, nagyjából ugyanazok. A Balajcza – Kálnoki Kis – Szankovics – Balogh – Diagne tengelyre ugyanúgy fel kell készülnie László Csaba stábjának, mint szerb kollégájának a Hegedűs – Grgics – Thiam – Kanta – Torghelle belső vonalra. A Ferencváros elleni derbin kitűnően játszó Bojan Szankovics ugyan kimaradt, az előző fordulóban a lilák kezdőjéből, de ahogy akkor Hajnal Tamást kellett semlegesíteni, most Kanta Józsefet kellene kivennie a játékból, az Újpest FC középpályásnak.

A felek csatájában döntő tényező lehet, ezen játékosok aktuális formája, teljesítménye, illetve az őket kiegészítő, támogató széljátékosok, esetleg csereemberek produktuma.

Ebben a kritériumban billenhet el az MTK Budapest oldalára a mérleg nyelve, Vadnai és Bese támogatójátéka, felülmúlhatja a lila-fehér szélsőhátvédekét (Mohl, Nagy). Ugyanezt a szélsőknél már kevésbé lehet előre jelezni, Gera és Hrepka játékára lehet számítani, bár a Pakson is lehetőséghez jutó Varga Szabolcs, Ramos duó beállítása se lenne meglepetés, mint ahogy a sérülésből felépült Marek Strestiké sem. Ezek a merítési lehetőségek az Újpestnél is megvannak, Filkor Attila mellett, Sallói Dániel, Balázs Benjámin és Nemanja Andrics is bevethető, mindannyian fejtörést okozhatnak a széleken.

Különböző felfogások, de megközelítőleg egyenlő erők küzdelme várható szombaton, és ezt még az 1905-ig visszanyúló örökmérleg is hűen tükrözi. Újpesti pályaválasztással eddig 208 első osztályú bajnoki mérkőzést játszottak, ebből 82 alkalommal született hazai győzelem, 77 vendég siker, és 49 döntetlen mellett.

Internetes jegyvásárlásra ITT van lehetőség, a televízió közvetíti a 20:30-kor kezdődő mérkőzést, ahogy az mtkbudapest.hu oldalon is követhető a találkozó.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman