HÍREK

Bennük a jövőnk (4. rész)

2015-12-26

Bennük a jövőnk (4. rész)

Szimultán beszélgetés Fadgyas Tamással és Fehér Milánnal

A 2015/16-os bajnoki szezon téli álmát alussza. Az MTK Budapest II. csapata az NB III-as bajnokságban szerepel, ám az itt pályára lépő játékosok kevésbé ismertek szurkolóink előtt, pedig bennük a jövőnk. Párban mutatjuk be őket. Sorozatunk negyedik részében Fadgyas Tamással és Fehér Milánnal beszélgettünk.

– Kisgyerekként kezdtétek a futballt?

– Fadgyas Tamás: Háromévesen kezdtem rúgni a bőrt, anyukám vitt le a helyi pályára, itt szerettem meg a focit, de még mezőnyjátékosként játszottam. A Pénzügyőr Zugló után fél évet a MAC csapatában játszottam. Azt gondoltuk, hogy innen könnyebb lesz a kék-fehérekhez kerülni. Nyolcévesen sikerült átjönnöm az MTK Budapestbe, már akkor is kapusként számítottak rám. Az U12-es korosztályban kezdtem a Csömörin, majd három és fél évet Agárdon töltöttem. Innen, fél évvel előbb jöttem vissza Pestre, mint a többiek, a nagycsapat kapusgondokkal küzdött, szükség volt rám.

– Fehér Milán: Elsős koromban kezdődött. Szolnokon kisebb csapatban kezdtem, majd a Szolnoki MÁV következett. U13-as korosztályban kerültem az MTK Budapestbe, én is először a Csömörire. Tizenöt évesen jött Agárd, ahol három évet töltöttem, idén nyáron kerültem vissza Pestre. Jelenleg az NB III-as keret tagja vagyok.

– Szinte minden futballista több poszton játszik karrierje során. Hogy volt ez nálatok?

– F.T.: Tizenkét éves koromig mezőnyben játszottam, több poszton is megfordultam, voltam belső védő, középpályás, és csatár is, de legtöbbet a pálya közepén, ezt szerettem a legjobban. Amikor nagypályán kezdtünk focizni – mivel nem szerettem futni – beálltam a kapuba, és ott ragadtam. Azóta már csak a beadásoknál jövök ki.

– F.M.: Az én helyzetem egyszerűbb, szinte mindig a széleken játszottam, jobb, vagy bal oldalon. Pár alkalommal játszottam center poszton, és középpályán is, de a pálya széle az én helyem. Jobblábas vagyok, de balszélről is megoldom a játékot, ott inkább több a keresztmozgás, jobboldalon meg az oldalvonal melletti játék.

– Más-más okok miatt nem játszottátok végig az NB III-as bajnokságot. Hogyan éltétek ezt meg?

– F.T.: Felváltva védtünk Demjén Patrikkal, két meccset ő, kettőt meg én. Nem egyszerű a dolog, fejben kell nagyon erősnek lenni. Amikor jött az én két meccsem, nagyon kellett koncentrálni, de amikor Partik védett, akkor is ott kellett lenni, ha bármi történik, azonnal kész legyek beállni. Jónak érzem ezt a rendszert, így mindketten végig tudtunk védeni egy hazai és egy idegenbeli meccset.

– Fehér Milán: Az első négy fordulót végigjátszottam, a Győr elleni meccs második félidejében megsérültem. Felugrottam fejelni, a leérkezésnél éreztem, hogy rosszul sikerült a talajfogás, kiment a térdem. Nem számítottunk rá, hogy ilyen nagy a baj, Megállapították, hogy elülső keresztszalag szakadásom van, és kisebb porcdarab is levált. Megműtöttek Tatán, előreláthatóan márciusban csatlakozhatok a csapathoz. Addig rehabilitációra járok Sipos Petihez, biciklizés, úszás szerepel a programban, és láberősítést is végzünk. Később kezdem az egyenes irányú futásokat, a labdával januárban találkozom először.

– Változott a szakmai stáb. Mit éreztek ebből?

– F.T.: Profi felfogású stáb érkezett, meglátszik a munkában is, hogy nagyon odateszik magukat, jól megszervezettek, felépítettek az edzések. Többször tréningeztem az első kerettel, korrektül kezeltek. Kisebb változások voltak az edzésgyakorlatokban, de hasonlóak a feladatok, csak a körítés más. Kapusoknál edzés előtt az összes hálóőr együtt megy ki a pályára, és kapusedzőnk – Brockhauser István – tart foglalkozást.

– F.M.: Fagyihoz csatlakoznék, látszik, hogy komoly munka folyik, összedolgoznak az edzők. Amikor fent edzettem, éreztem, hogy mindenki profin áll a munkához. Intenzívek, jó hangulatúak az edzések. Konkrét változást nem tudok mondani, most kerültem fel, az előző stábbal nem volt kapcsolatom.

– Beszéljünk a korosztályos válogatottságról! Voltatok már a nemzeti csapatban?

– F.T.: U16-os és U17-es korosztályban voltam válogatott, utána komolyabban megsérültem, hosszabb időt kihagytam. Legemlékezetesebb, amikor az U17-es Európa-bajnokságra készülhettem a csapattal, de keresztszalag-szakadás miatt kimaradtam, és onnan nehéz volt a visszatérés. Az utóbbi időben az U20-as csapattal több összetartáson is részt vettem, próbálok bekerülni.

– F.M.: Jól indult az eleje, az U13-as és az U14-es korosztály kiválasztóin ott voltam, állandóan dicsértek, de egyik torna előtt megsérültem, azon nem tudtam részt venni, két évre kikerültem a rendszerből. Tavaly télen az U18-as korosztályban voltam összetartáson, a Honvéd U21-es gárdájával játszottunk, jól ment a játék, gólt is rúgtam. Idén mentem volna az U19-es korosztályos Eb-re, de sérülés közbeszólt.

– Milyen szereplést vártok NB I-es és NB III-as szinten?

– F.T.: A szezont jól kezdte az első csapat, azóta is jól szerepelnek a srácok. A dobogó második vagy harmadik fokára várom őket. Az NB III-as csapatnál rosszabb a helyzet, kiegyensúlyozatlanul szerepelünk. Sokan visszajátszanak az NB I-es keretből, mindig más a csapatösszetétel, összeszokatlan a gárda, és fejben sem vagyunk ott, többször nem tudunk ráhangolódni a meccsekre. Erős középmezőnybe várom a csapatot, a nyolcadik, tízedik hely köré.

– F.M.: Jól halad az NB I-es csapat, dobogóközelben vannak most is, szoros a mezőny, pár ponton múlik a helyezés. A Fradi bajnok lesz, de utánuk odaérhetünk a dobogóra. Az NB III-ban rosszul kezdtünk, a csapat nagy része fiatal, sok esetben más-más a felállásunk is. Mostanra már mindenki látja, mire számíthat a felnőtt fociban, így tavasszal jobban fogunk szerepelni, és a középmezőnybe várom én is a csapatot.

– Távolodjunk el a focitól! Mit tudhatunk a magánéletetekről?

– F.T.: Nyár elején külön költöztem szüleimtől, egyedül élek Zuglóban. Két éve érettségiztem Pesten, egy évet kihagytam, szeptemberben kezdtem a BGF-en, a turizmus-vendéglátás szakot, jelenleg első évfolyamon tanulok. Nappali tagozatra járok, nem könnyű összeegyeztetni a sulit és a focit, de engedi az órabeosztásom, ezzel nincs gond, csak pár órát hagyok ki hetente, edzésről pedig csak egyszer hiányoztam, Pölő bá’ is nagyon megértő ezzel kapcsolatban.

– Szolnoki vagyok, de az akadémiai évek óta csak hétvégenként járok haza. Nyártól a Victor Hugo utcában lakom, családom Szolnokon él. Egy testvérem van, ő Pesten tanul a BGF-en. Magántanuló vagyok, maradtam az agárdi iskolában. Félévente kell vizsgáznom, ott is érettségizek, addig önállóan készülök.

– Jól ismeritek egymást. Kérlek, mutasd be a társad!

– F.T.: Milán tehetséges játékos, elképesztően gyors, kimagaslik a mezőnyből. Fejben kell még fejlődnie. Fiatal, tapasztalatot kell szereznie a felnőtt futballban, de meg van hozzá a technikája és a gyorsasága is. Csak jót mondhatók róla, szép pályafutás előtt áll, reméljük a sérülések is elkerülik.

– F.M: Fagyi rendkívül jó adottságú kapus, megvan a magassága és a kellő reflexe is, lábbal is képzett, mindig együtt él a játékkal. Higgadt tud maradni, és ki tud várni az utolsó pillanatig, így – szorult helyzetben – nagy bravúrokra is képes.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman