HÍREK

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen kezdjük a bajnokságot - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

2022-07-30

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen kezdjük a bajnokságot - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga első fordulójában csapatunk a tavalyi szezont negyedik helyen záró szegediek ellen lép pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 20 órakor.

Jelen:

A mérkőzésre a belépés ingyenes - Információk ITT!

A találkozó előtt a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzzuk Orth György, az Új Hidegkuti Nándor Stadion VIP-termében található mellszobrát.

Azokra, akik kilátogatnak a hétfőn 20:00-kor kezdődő összecsapásra, ráadásként egy meglepetés is vár: mint ismert, 1987-ben, 35 évvel ezelőtt nyerte meg tizenkilencedik bajnoki címét az MTK Budapest labdarúgócsapata. Az első hazai bajnoki meccsen az évforduló alkalmából köszönteni fogjuk a bajnokcsapat tagjait. 

A jelen:

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia a tavalyi szezonban remekül szerepelt az NB II-ban, sokáig esélyük volt a feljutásra is, végül Dragan Vukmir vezetőedző viharos távozását követően negyedik helyen fejezték be a bajnokságot.

Néhány nappal az előző szezon utolsó bajnoki mérkőzését követően a klub bejelentette az új vezetőedzőjét Alekszandar Sztevanovics személyében. A 48 éves, Pro-licencel rendelkező szerb szakember labdarúgó pályafutása befejeztével a Szerb Labdarúgó Szövetség oktatójaként dolgozott, ezzel párhuzamosan pedig a harmadosztályban volt vezetőedző a Dinamo Pancsova, majd a Zeljeznicar Pancsova együttesénél. Később másodedzőként segítette a Szuperligában szereplő Vozdovac csapatát, két éve pedig a szerbiai UEFA A-licences edzőképzés vezetője volt.

A szegedi együttes a felkészülési időszak alatt több mérkőzést vívott, csapatunkhoz hasonlóan Szlovéniában edzőtáborozott.

Az első előkészületi találkozón az NB III-as Hódmezővásárhelyi FC ellen 6-0-ra nyert a gárda, majd a szintén harmadosztályú Dunaújváros ellen győztek 2-1-re. Az élvonalbeli Paksi FC ellen 2-2-re végeztek, majd Szlovéniában a szlovén másodosztályú ND Ilirija 2-1-re, az olasz élvonaltól búcsúzó Venezia FC pedig 2-0-ra győzte le őket. A bajnoki főpróbán vereséget szenvedett hétfői ellenfelünk, az élvonalbeli Kecskemét 3-0-ra diadalmaskodott ellenük.

Az átigazolási időszakban eddig 14 játékos érkezett a Tisza-parti alakulathoz: Csapatunkat elhagyva Bíró Bence és Szakály Dénes, rajtuk kívül Gera Norbert (Budapest Honvéd), Kovács Gergő, Pintér Ádám (mindkettő Debreceni VSC), Könczey Márk (FTC II), Micsinai Miklós (Budafoki MTE), Szilágyi Zoltán, Tóth Bence (mindkettő Vasas FC), Vaits Marcell (NAC Breda U21), Szatmári Lóránd (szabadon igazolhatóként), kölcsönbe érkezett Varga Bence (Kecskeméti TE) és Sipos Szabolcs (DVSC), míg kölcsönjátéka után visszatért Tiszafüredről Illés Richárd.

Távozott a klubnál kölcsönjátékosként szereplő Horváth Krisztofer (Torino FC), Csoboth Kevin (MOL Fehérvár FC), Debreceni Ákos (Paksi FC) és Kovács Milán (Vasas FC). Eligazolt Szegedről Bencze Márk (ETO FC Győr), Murár András (ZTE), Danilo Pejovics (Kecskeméti TE), Tóth Gábor (Dunaújváros), míg visszavonult Germán Tamás, aki a csapatmenedzserként dolgozik tovább.

A hétfői mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémiával csak a másodosztályban találkoztunk:

Mivel leendő ellenfelünk nem jogutódja semelyik korábbi szegedi klubnak, így a két együttes egymás ellen mindössze háromszor találkozott tétmérkőzésen.

Először 2017. október 8-án 3-0-ra nyertünk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, köszönhetően Szerencsi Miklós, Farkas Balázs és Lencse László találatának. A 2018 tavaszán Gyulán 2-2-es végeredmény született.

A másodosztály 2019/2020-as szezonjában a Szent Gellért Fórumban 1-1 lett a végeredmény, gólunkat Lencse László szerezte. Érdekesség, hogy jelenlegi keretünkből Somodi Bence, Varju Benedek, Bognár István, Mezei Szabolcs, Palincsár Martin és Kata Mihály is pályára lépett az összecsapáson, amelynek "visszavágóját" már nem játszották le, hiszen a koronavírus miatt előbb hirdettek végeredményt a bajnokságban.

A mérleg:

NB II:

3          1       2       0          6 - 3              5      (56 %)

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia labdarúgásának múltja:

Bár a szegedi labdarúgás több évtizedes múltra tekint vissza, és klubunk közel félszáz alkalommal csapott össze helyi klubokkal az élvonalban, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia elleni történetünk alig néhány éves.

Hétfői ellenfelünk ugyanis nem jogutódja semelyik korábbi szegedi klubnak. A sportszervezetet 2011-ben alapították, amely a Szeged-Csanádi egyházmegye 100 %-os tulajdonában áll, valamint a vele szoros szakmai együttműködésben lévő gyulai székhelyű Grosics Akadémia Futballklubbal, amely egy önálló utánpótlás nevelő egyesület.

A felnőtt csapat 2014-ben került fel az NB II-be, ahonnan 2018-ban kiesett. Egy évet töltöttek az NB III-ban Szeged-Grosics Akadémia néven, bajnokok lettek, s 2019/2020-as idénytől immár Szeged-Csanád Grosics Akadémia elnevezéssel újra a második vonalban küzdenek.

2019 szeptemberében a felnőtt csapat és az utánpótlás is birtokba vette a Market Zrt. által épített, szegedi Szent Gellért Fórumot, amely a több, mint 8000 fő befogadására alkalmas UEFA 4-es minősítésű centerpálya és stadion mellett, 3 edzőpályából és egy kézilabdapálya méretű fedett, sportcsarnokból áll.

A stadion első bajnoki mérkőzésére 2019.szeptember 15-én az Aqvital FC Csákvár ellen került sor, melyet a hazaiak 5-3-ra megnyertek.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman