HÍREK

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Amit a Diósgyőri VTK-ról tudni kell

2020-12-12

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Amit a Diósgyőri VTK-ról tudni kell

Az OTP Bank Liga 14. fordulójában a hétközben edzőváltáson átesett, a tabella 11. helyén álló DVTK lesz az ellenfelünk hazai pályán. A zárt kapuk mögött sorra kerülő mérkőzés vasárnap 17 órakor kezdődik.

Jelen:

A bajnokság második körének harmadik fordulójában az utolsó előtti pozícióban álló DVTK-t látjuk vendégül. A tizenkét bajnoki alatt - a második fordulós FTC elleni találkozójukat később pótolják - a miskolciak három győzelem és egy döntetlen mellett nyolc alkalommal szenvedtek vereséget. Tizenhárom gólt szereztek, míg a kapujukat huszonkétszer vették be.

Az együttes házi góllövőlistáját Stefan Drazic vezeti négy góllal, őt követi három találattal Molnár Gábor, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán Gheorghe-Teodor Grozav állt két góllal. Rajtuk kívül egyszer volt eredményes Rui Pedro, Hegedűs János, Iszlai Bence és Mirko Ivanovski.

A DVTK a Mezőkövesd Zsóry FC elleni hazai győzelemmel kezdte a bajnokságot (2-1), majd az FTC elleni halasztás miatt ismét otthon folytatták, és játszottak csapatunkkal döntetlent (1-1). A harmadik hazai bajnokijukon vereséget szenvedtek (2-4 a Budapest Honvéd ellen), melyet három nulla pontos meccs követett: Zalaegerszegen 3-1-re, otthon a Paksi FC ellen 2-1-re, míg Budafokon szintén 2-1-re kaptak ki. A 8. fordulóban hazai környezetben múlták felül a Puskás Akadémia FC-t (3-0), a Kisvárdán elszenvedett 1-0-ás vereség után pedig játék nélkül kapták meg a három pontot az Újpest FC ellen - ezért is szerepel a nevük mellett tizenhat lőtt gól a tabellán - míg a legutóbbi három körben egyaránt vesztesen hagyták el a pályát: MOL Fehérvár FC (0-3), Mezőkövesd Zsóry FC (1-2), FTC (1-3).

A piros-fehérekhez az átigazolási időszakban érkezett szabadon igazolhatóként Stefan Drazic, Hegedűs János, Gheorghe Grozav, valamint megvásárolták az argentin Augusto Max játékjogát Görögországból. Kölcsönbe került hozzájuk két grúz futballista, Giorgi Omarashvili és Aleksandre Kalandadze.

Távozott eközben Miskolcról Joachim Adukor, Boros Gábor, Óvári Zsolt, Ternován Patrik, Tóth Barnabás, és már az előző szezon vége előtt felbontották Dusan Brkovic és Haris Tabakovic szerződését. Az előző bajnoki idényben náluk kölcsönben futballozó Kiss Tamás (Puskás Akadémia FC) és Egerszegi Tamás (Paksi FC) pedig visszatért anyaklubjához.

A Diósgyőri VTK a MOL Magyar Kupa főtábláján az első fordulóban az NB III Keleti-csoportjában szereplő Balassagyarmati VSE-t győzte le 2-0-ra, a második körben pedig az NB II-es Békéscsaba 1912 Előre ellen nyertek 3-0-ra.
A harmadik fordulóban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei I. osztályban száz százalékos teljesítménnyel élen álló Tarpa SC vendégei lesznek 2021. január 27-én a legjobb 16 közé kerülésért.

A hét közben edzőváltás volt a borsodiaknál. Kedden a DVTK vezetősége a gyenge szereplés miatt felmentette pozíciójából a korábban együttesünket is irányító 43 éves Feczkó Tamást. A DVTK-t 15 hónapig vezető szakember helyét a szintén 43 esztendős Geri Gergely foglalta el.

A felvidéki edző a Rimaszombat csapatában lett élvonalbeli labdarúgó, de megfordult a homonnai, a nagymihályi, majd rövid ideig a nyíregyházi csapatban is, itt hat NB I-es mérkőzésen játszott. Innen került vissza Rimaszombatba, ahol hosszú éveket töltött játékosként, és további kettőt edzőként. Sérülés miatt 36 esztendősen visszavonult a profi labdarúgástól, és belekezdett az edzői munkába, de alacsonyabb osztályú csapatokban még pályára lépett.

Aktív labdarúgóként szerezte meg az UEFA "B"-, majd az UEFA "A"-licences edzői diplomát, azóta pedig már UEFA "Pro"-licenccel is rendelkezik. A képzés során többször járt Diósgyőrben, ahol vendégként tanulmányozta az ott folyó munkát.
Edzői pályafutását a másodosztályban szereplő rimaszombati felnőtt csapat másodedzőjeként kezdte 2013 nyarán.

A szlovák első osztályban (Fortuna Liga) a zólyombrézói FK Železiarne Podbrezová kispadján mutatkozott be vezetőedzőként 2018 decemberében. Ezt követően Nyitrán kapott lehetőséget, ahol 2019 decemberében ideiglenesen vezetőedző lett, és hat mérkőzésen irányította a csapatot. Télen új tulajdonosok érkeztek Nyitrára, akik akkor nem Geri Gergelynek szavaztak bizalmat, azonban 2020 nyarán vezetőedzőként tért vissza a nyitrai klub kispadjára.

A csapat jól szerepelt, de a szakember összekülönbözött a klubvezetéssel, és 2020. december 2-án saját kérésére távozott a zoboraljaiak kispadjáról. Azért hagyta el a Nyitrát a hírek szerint, mert a Ruzomberok elleni mérkőzésen a tulajdonos döntötte el, melyik kapus szerepeljen a kezdőcsapatban.

Geri Gergely számára nem ismeretlen helyszín Diósgyőr, mert számtalan felkészülési mérkőzést játszott rimaszombati labdarúgóként a DVTK ellen, 2014 és 2015 januárjában pedig két alkalommal vezetőedzőként is irányította a csapatát Diósgyőrben.

2019 végén a szlovákiai UEFA "Pro"-licences képzés keretében tanulmányúton járt Diósgyőrben az akkor az SBTC vezetőedzőjeként dolgozó Rubint Richárddal együtt, aki most a segítője lesz.

A zárt kapuk mögött sorra kerülő mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

A Diósgyőri VTK-val az NB I-ben, és az NB II-ben is mérkőztünk:

Az első találkozón 1950. szeptember 17-én az akkor éppen Bp. Textiles néven szereplő gárdánk Diósgyőrben 12.000 néző előtt 4-2-re győzött Palotás Péter, Kovács István, Sándor Károly és Hidegkuti Nándor góljaival.
 
A 25. összecsapást 1968. május 18-án a Hungária körúton 7.000-en látták, s csapatunk akkor is 4-2-re verte a Diósgyőri Vasgyárak TK-t. A gólszerzők Oborzil, Szuromi, Török és Takács L. voltak.
    
Az 50. mérkőzés is Budapesten volt 1981. március 25-én, s nem látott gólt a kilátogató 2.000 szurkoló.

A 75. meccset a Hidegkuti Nándor Stadionban vívta a két együttes 2009. november
21-én, amikor is 4-0-ra legyőztük a diósgyőrieket Szatmári Lóránd, Vadnai Dániel, Gosztonyi András (11-esből) és Pál András találataival.

Az eddigi utolsó, 92. NB I-es találkozót 2020. augusztus 28-án Diósgyőrben játszotta a két gárda, s az eredmény 4.353 néző előtt 1-1-es döntetlen lett. Csapatunk gólját Schön Szabolcs szerezte.

Hazai pályán eddig 47 alkalommal mérkőztünk a diósgyőriekkel. Nyomasztó a fölényünk: 32-szer győztünk, 11 találkozó döntetlen lett, s csak 4-szer hagytuk el vereséggel a pályát.

A mérleg:

NB I:

92       48       23       21         180 - 96        167      (61 %)

NB II:
 2        2         0          0             4 - 1              6      (100 %)

ÖSSZESEN:

94       50      23        21         184 - 97        173       (62 %)
 
a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Diósgyőri VTK labdarúgásának múltja:

A Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét 1910. február 6-án alapították, a klub színe piros-fehér lett. Az első nem hivatalos futball mérkőzést a már rutinosnak számító Miskolci SE ellen vívták 1910. május 1-én.

A vasgyáriak első alkalommal az 1912-1913-as pontvadászatba neveztek be, az Északi Kerület Miskolci alosztályába. A küzdelmeket meg is nyerték, így már az első próbálkozás után kerületi döntőt játszhattak a kassai alosztály győztesével, a Kassai AC-val, ám itt már nem sikerült diadalmaskodni. Sikerült viszont a következő évtizedekben, a diósgyőriek ugyanis az 1937-ig tartó időszakban nem kevesebbszer, mint tizenhárom alkalommal hódították el az elsőséget a kerületben.

A harmincas évek végén az MLSZ létrehozta a Nemzeti Bajnokságot, így az volt a tét, hogy aki megnyeri a sorozatot, az bekerül a legjobb csapatok közé. Ez volt a nagy álom a DVTK számára is, ám 1936-ban a Szombathelyi MÁV, 1937-ben pedig a Pécsi VSK legyőzése után a Győri ETO ütötte el a Diósgyőrt az NB I-be jutástól.

A diósgyőriek számára az volt a cél, hogy bejussanak a Nemzeti Bajnokság legjobb csapatai közé. Ez nem ment egyszerűen, de egy váratlan dolog miatt mégis megtörtént. A Bocskai tönkrement, a mi csapatunkat kizárták a bajnokságból, és a megüresedett helyekre többek között a diósgyőri gárdát kérték fel, s ők természetesen boldogan mondtak igent.

Az első élvonalbeli szerepléskor 1940-1941-ben, az akkor már DIMÁVAG néven szereplő, és piros-kék színeket viselő diósgyőriek a Ferencváros idegenbeli legyőzésével tették le névjegyüket. A második világháború végéig a diósgyőriek az első osztályban harcoltak, de a háború viharai utáni pontvadászatban búcsút intettek az élvonalnak.

A feljutás négy év NB II-es szereplés után sikerült, az akkor már Diósgyőri Vasas néven szereplő csapat visszakerült az első osztályba. Változatos évek következtek, hiszen a vasgyáriak többször is kiestek, de mindig szinte azonnal sikerült visszajutniuk. A gárda klubszíne 1957-től újra piros-fehér lett. Sikeres esztendők jöttek, az ismét DVTK néven szereplő csapat az 1959-1960-as bajnokság végén a hatodik helyen végzett, és ezzel kiérdemelte a vidék legjobbja címet. A remek évet azonban keserű időszak követte, a következő pontvadászatot ugyanis kieső helyen fejezték be.

A hatvanas-hetvenes években a diósgyőri labdarúgás a csúcsra ért. A DVTK kétszer megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát (1977, 1980), a bajnokságban bronzérmes helyen zárt, kiléphetett a nemzetközi porondra, s a különböző válogatottakban pedig sorra mutatkoznak be a vasgyári játékosok. Diósgyőrt ekkor úgy emlegették, mint a magyar labdarúgás egyik fővárosát.

A válogatottban öt diósgyőri játékos (Szántó, Salamon, Kutasi, Tatár, Borostyán) is bemutatkozott 1979-ben, pedig ez korábban csak hét (Berecz, Füzér, Károlyi, Dudás, Szigeti, Solymosi és Tamás), később pedig egy (Egressy) labdarúgónak sikerült. Az olimpiai együttes pedig teljesen a DVTK-ra épült. Szinte példátlan a magyar labdarúgás történetében, hogy egy válogatottban kilenc játékos szerepeljen egyetlen klubcsapatból. Márpedig a Lengyelország elleni diósgyőri olimpiai selejtezőn ez történt.

A sikeres időszakot nehéz évek követték, a csapat folyamatosan a kiesés ellen harcolt, s végül az 1983-1984-es pontvadászat végén elérte a végzete. A DVTK tízévi NB I-es szereplés, és a klub legfényesebb korszaka után visszacsúszott a másodosztályba. Ez volt a diósgyőri futball talán legkeményebb korszaka, folyamatos pénzügyi nehézségekkel, megszűnésekkel, átalakulásokkal, és rengeteg személycserével.

2000-ben összeomlott minden, másfél év múlva a gazdasági társaság csődbe ment, a csapat pedig kiesett, majd megszűnt. A szurkolók azonban nem hagyták elveszni a diósgyőri labdarúgást és a hetedosztályban DVTK néven elindítottak egy csapatot. Szólt az induló, visszatértek a régi címerhez és az első találkozót kétezren tekintették meg. A Borsod Volán segítségével, és játékjogán néhány hónap múlva már a harmadosztályban szerepelhetett a DVTK, de nem sikerült kiharcolni a feljutást.
Időközben megalakult a DVTK Kft., amely telephelyet cserélt a bőcsi labdarúgócsapatot üzemeltető gazdasági társasággal, így a következő bajnokságnak 2001-2002-ben már az NBI/B-ben vágott neki a csapat. Ám hiába volt a sokszor 6-7 ezres nézőszám, ismét jöttek a jól ismert gondok és a Kft. tönkrement.

Ekkor egy újabb befektetői csoport létrehozta a DVTK 1910 Kft.-t és a Monor jogán elindultak a másodosztályban, sőt 2003-2004-ben fel is jutottak az NB I-be, de ismét jött a szinte már menetrendszerű dolog, a gazdasági társaság a bajnokság alatt csődbement. A következő hónapok több befektetőjelöltet és hihetetlenül kusza állapotokat hoztak. Előfordult, hogy két csapat edzett Diósgyőrben, a feljutást kiharcoló, de indulási joggal nem rendelkező, valamint az indulási jog birtokában lévő új formáció. Időközben ugyanis a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött, és DBFC, majd DVTK néven szerepelt. A vasgyári klub a centenárium évében kieső helyen végezve intett búcsút a legmagasabb osztálynak.

A második vonalbeli szereplés azonban csak egy esztendeig tartott, az együttes 2011-2012-ben újra az NB I-ben futballozott. A diósgyőriek immár a tizedik szezonjukat töltik folyamatosan az első vonalban.

A klubnál az évtizedek során edzőként sok neves szakember megfordult - hogy csak néhányukat említsük: Teleki Pál, Csapkay Károly, Bodola Gyula, Bukovi Márton, Sebes Gusztáv, Preiner Kálmán, Szabó Géza, Palicskó Tibor, Csank János, Egervári Sándor. Közülük többen csapatunk játékosai, vagy edzői voltak.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman