HÍREK

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Amit a Budafoki MTE csapatáról tudni kell

2021-01-22

Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket: Amit a Budafoki MTE csapatáról tudni kell

A szűk egy hónap után folytatódó OTP Bank Liga 17. fordulójában dobogós helyen álló csapatunk a 11. pozíciót elfoglaló BMTE vendége lesz vasárnap 13:30-tól.

Jelen:

A története második élvonalbeli szezonját futó Budafoki MTE az ősz során 15 pontot gyűjtött, mellyel az utolsó előtti, 11. helyet foglalja el az OTP Bank Ligában. Négy győzelem és három döntetlen mellett nyolc alkalommal szenvedtek vereséget. Tizenöt lejátszott bajnokin - az FTC elleni elmaradt hazai találkozójukat később pótolják - tizenhét gólt lőttek, míg a kapujukat huszonhat alkalommal vették be.

Góljaikon hét játékos osztozik, a házi góllövőlistát öt találattal vezető Kovács Dávid mellett Skribek Alen négyszer, Ihrig-Farkas Sebestyén háromszor, Zsóri Dániel kétszer, míg Kulcsár Kornél, Oláh Bálint és Vaszicsku Gergő egyszer-egyszer volt eredményes.

A bajnoki nyitányon telt ház előtt, szakadó esőben, de remek hangulatú mérkőzésen az újonccsapat 2–1-re legyőzte a Kisvárdát, majd pontot hozott el Újpestről (1–1). Ezután a papírformának megfelelően kikapott az aranyra hajtó MOL Fehérvár FC-től (1–4) és az előző idényben majdnem bronzérmes Mezőkövesdtől (0–1), de aztán remek szériát produkálva zsinórban megnyert három találkozót (2–1-re legyőzték csapatunkat, 3–1-es siker Zalaegerszegen, a kettő között pedig odahaza 2–1 a Diósgyőr ellen). Ekkor a dobogón állt a gárda, csak a címvédő Ferencváros és a MOL Fehérvár FC előzte meg. Ezt követően azonban megtorpant a gárda.

Az október 25-én Zalaegerszegen megszerzett három pont óta nem tudott nyerni a BMTE: November első napján hazai környezetben kaptak ki 3-2-re a Paksi FC-től, és ezzel nyolc mérkőzéses nyeretlenségi sorozatot nyitottak meg. Ráadásul a nyolc meccs közül csak kettőn szerzett pontot (0–0 Kisvárdán, 1–1 odahaza az Újpest ellen), a többit elveszítette.

A téli szünetben nem volt nagy játékosmozgás a Promontor utcában. Kölcsönbe érkezett Csonka András (Ferencváros) és Zeke Márió (Mol Fehérvár), távozott az együttestől Kirják Henrik (Gyirmót FC Győr).

A felkészülés egy részét horvátországi edzőtáborban töltő piros-feketék három edzőmérkőzést játszottak Umagban, a mérlegük két vereség és egy döntetlen. A horvát HNK Rijeka együttesétől 4-2-re, a szlovén FC Koper csapatától 2-0-ra kaptak ki, míg a cseh 1. FC Slovácko ellen 1-1-re végeztek. Mindhárom góljukat Zsóri Dániel jegyezte.

Csapatunkhoz hasonlóan a budafokiak is versenyben vannak még a MOL Magyar Kupában. A főtábla első fordulójában a Baranya megyei I. osztályban szereplő Mohácsi TE gárdáját győzték le 6-0-ra. A második körben az NB III Közép-csoportjának középmezőnyében futballozó Dabas-Gyón FC ellen nyertek hosszabbítás után 3-2-re. A harmadik fordulóban a Pest megyei bajnokságban játszó Fémalk-Dunavarsány vendégei lesznek február 10-én a legjobb 16 közé kerülésért.

A budafokiak vezetőedzője a 36 éves, marosvásárhelyi születésű, 12-szeres magyar válogatott Csizmadia Csaba, aki az NB I legfiatalabb vezetőedzője.

Pályafutása kezdetén Csizmadia a Kecskeméti TE színeiben játszott, később az FC Fehérvár játékosa lett, majd külföldön szerepelt három éven keresztül, közben összesen tizenkét mérkőzést játszott a válogatottban. 2012 januárjában két év után szerződést bontott a Ferencvárossal, amellyel bajnoki bronzot szerzett. Ezután a másodosztályú Gyirmót FC játékosa lett. 2014. januárjában másféléves szerződést kötött a Lombard Pápával. 2015-ben a Lombard kiesett, így felbontotta szerződését és az osztrák másodosztályú Floridsdorfer Vienna AC-ba szerződött.

Labdarúgó pályafutását a Budafoki MTE-nél fejezte be - s ott kezdte edzői pályáját is 2019-ben. Irányításával a csapat nagyszerűen szerepelt, s feljutott az NB I-be.

A zárt kapuk mögött sorra kerülő találkozót élőben közvetíti az M4 Sport.

Csapatunk a Budafokkal mérkőzött az NB I-ben, és az NB II-ben is:

Az első összecsapás 1945. december 2-án Budafokon, a Templom téri pályán 3-3-ra végződött. Góljainkat Kovács II. József, Bosánszky Jenő (11-esből), és Ádám Zoltán szerezte. Csapatunk kispadján Csapkay Károly, míg a budafokiakén az Aranycsapat későbbi szövetségi kapitánya, a Hungária FC egykori játékosa, Sebes Gusztáv ült.                             

A visszavágón, 1946. április 28-án, az Üllői úton - mivel a világháborús károk miatt Hungária körúti pálya romokban hevert - együttesünk 5.000 szurkoló előtt ekkor már Vágó Zoltán irányításával Palatinus Károly (3), Ádám Zoltán, és Füzér János találataival 5-1-re lelépte a Budafoki MTE csapatát.

A két csapat 74 év után, 2020. október 2-án találkozott újra az első osztályban. Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban másfél ezer néző előtt a vendég Budafok 2-1-re legyőzte együttesünket.

Az NB II-ben ötször mérkőzött eddig a két gárda. Csapatunk minden találkozón győzött, így a második vonalban 100 százalékos a mérleg a Budafok ellen.

A mérleg:

NB I:
3       1       1       1         9 - 6          4     (44 %)

NB II:

5       5       0       0       17 - 5          15    (100 %)

ÖSSZESEN:

8       6      1        1       26 - 11        19     (79 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Budafoki MTE labdarúgásának múltja:

Az 1950-ig önálló településen 1912-ben Világosság Football Csapat néven alakult egyesület. A klub színe piros-fekete volt. Egy évvel később Budafoki Atlétikai és Football Club-ra változott a gárda neve, hogy aztán 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején Budafoki Munkás Testedző Egyesületre változzon.

Az 1920-1921-ben indultak először hivatalos, "jegyzett" bajnokságban - a Vidéki bajnokság Közép-magyarországi kerülete Pestkörnyéki alosztályában vitézkedtek, s rögtön az első helyen végeztek, mint ahogy egy esztendővel később a Váci alosztályban is. 

1922-ben a csapat neve ugyan maradt Budafoki MTE, de a Munkás szó Műkedvelőre változott, s a klub színéből is eltűnt a piros, helyette jött a lila, a lila-fekete mez. 1945-től aztán újra piros-feketében játszanak a budafokiak.

1926-1927-ben a magyar labdarúgás rendszerének megváltoztatása, a profizmus bevezetése miatt a BLASZ Amatőr III. osztály Sugár-csoportjában futballoztak, ami akkor a negyedik vonal volt. De gyorsan felkerültek a harmadik, majd 1933-ban a második osztályba. Aztán jött egy kis "ingázás" a harmadik, sőt a negyedik ligába, hogy aztán ismét felszálló ágba kerüljön a csapat, s feljusson az NB I-be, akkori nevén az OB I-be.

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal, az 1945-1946.évi, úgynevezett "hosszú bajnokság" Nyugati csoportjában szerepelt a legjobbak között. Akkor is az utolsó előtti, 13.helyen kötött ki a BMTE, így nem jutott az 1-20.helyezett közé. A két csoport eredményeit összevonva ugyanis a 23.hely jutott a budafokiaknak.

1950-ben az MTE egyesült a Budapesti Gyárépítők csapatával, s létrejött a Budapesti Gyárépítők MTE, ami évekkel később Budafoki Építők Munkás Testedző Egyesület lett.

A kiesés után 1963-ig az NB II-ben szerepelt a gárda, hol a Közép, hol a Nyugati csoportban. 1963 őszétől NB I/B-s évek következtek, majd 1969-től újra az NB II-ben játszottak a budafokiak.

1982-ben a bajnokságok átszervezése miatt megint a harmadik vonalba került az MTE. 1989-től újra NB II, aztán az 1997-1998-as bajnokságtól ismét a harmadik vonal, egészen 2005-ig. Két NB II-es esztendőt hat NB III-as pontvadászat követett. Ám a mélyrepülés nem ért véget, a Budapest bajnokság I. osztályába került a csapat.

2015-2016-ban Budafoki MTE-Újbuda néven az NB III-ban játszottak, de a következő évben már BMTE néven lettek bajnokok, s felkerültek az NB II-be. A 2019-2020-as bajnokságban a 2. helyen végeztek, s csapatunkkal együtt feljutottak az NB I-be. 74 esztendő után szerepelhetnek újra a legjobbak között.

A budafoki együttes névváltozásai szinte követhetetlenek: Budafoki MTE Kinizsi Sportegyesület, Budafoki MTE-Törley, Budafoki LC, Budafoki Lombard Labdarúgó Club, Budafoki Labdarúgó Club, Budafoki MTE-Újbuda.

A csapat 2016 nyarától szerepel mai nevén: Budafoki MTE.

A budafokiaknál olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, játszottak, mint Zakariás József, csapatunk és az Aranycsapat balfedezete, kortársa, az ugyancsak olimpiai bajnok Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vizi Sándor, Fatér Károly, Esterházy Márton, Jakab János, Tepszics Ignác, Mörtel Béla, Pintér Attila, Lovrencsics Gergő. A csapatnál edzőként Sebes Gusztáv, Marosvári Béla, és Mészöly Kálmán is megfordult.

A Budafok legendás technikai vezetője volt a nemrég elhunyt Schneider Sándor, aki két évtizedig csapatunknál is dolgozott.

Klubunk és a Budafoki MTE, valamint a Budafoki Önkormányzat közösen felújíttatta Sebes Gusztáv, csapatunk egykori játékosa, a Budafoki MTE valamikori edzője, az Aranycsapat szövetségi kapitánya síremlékét, melynek felavatása 2019. november 25-én, az Évszázad mérkőzésének 66. évfordulóján volt.

A budafokiaknál a legtöbb mérkőzést Hegyi Antal (23) és Varga József (22) játszotta.

A házi góllövőlista élén Hegyes Lőrinc (9), Hortobágyi Árpád (8) és Méder (Mérges) Ferenc áll. Négy találattal szerepel a rangsorban együttesünk, a Hungária FC egykori játékosa, az MTK örökös bajnoka, Dudás János is.

A budafoki futball krónika csapatunk és az Aranycsapat tagja, Zakariás József testvérének, Zakariás Imrének is jegyez 2 gólt. Hat első vonalbeli mérkőzésen játszott a BMTE-ben, a sportsajtó  Zakariás II néven említi.

A Budafoki MTE kispadján Csizmadia Csaba ült a legtöbbször, 15  alkalommal, őt Sebes Gusztáv és Borhy Károly követi (13-13).

Az idei a 119. bajnokság a magyar futball első osztályában. A Budafoki MTE 2. szezonját tölti az NB I-ben, és ezzel a  magyar labdarúgó csapatok 108 gárdát "felvonultató" örökranglistáján a 85. helyen áll az Újvidéki AC, a Zuglói AC és a VII. Kerületi SC mögött, megelőzve a Budapesti EAC-ot, a Budapesti SC-t, a Pécs-Baranya FC-t és a Soproni FAC-ot.

Budafok labdarúgásának múltját nem csak az MTE jelenti:

Budafokon az MTE mellett több futball csapat - Budafok Felsővárosi TE, Budafok Promontor SC, Budafoki LE - is volt, de a legismertebb az 1932-ben alakult Budafok FC, amely piros-fehér mezben játszott. Az alakulás évében a Profi II. Liga küzdelmeiben vettek részt. Ekkor szerepelt a csapatban Slózi, Schlosser Imre is, aki visszavonulása után különböző csapatokban néhány mérkőzés erejéig még többször visszatért, így 1932-ben a II. ligás Budafok FC trénereként néhány mérkőzésen a csapatban is játszott.

1935-ben feljutottak az NB I-be. 1939-ben egyesültek a Szentimrevárosi SE gárdájával, és Gamma FC néven szerepeltek tovább az első osztályban egészen 1945-ig, amikor Budai Barátság névre "keresztelték". 1946-ban MATEOSZ, három év múlva Teherfuvar néven játszottak az NB I-ben.

A klub 1950-ben egyesült az Előre SE gárdájával - s ezzel a fúzióval a Budafok FC, a Gamma FC, a MATEOSZ, és a Teherfuvar is a megszűnt, az NB I-es jogot az Előre vitte tovább.

Az MTK (Hungária, Textiles) 1935 és 1950 között 18 NB I-es mérkőzést játszott a Budafok FC-vel (Gamma FC, MATEOSZ, Teherfuvar). A mérleg: 9 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 35-28-as gólkülönbség.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman