HÍREK

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Ferencvárosi TC csapatáról tudni kell

2020-11-27

Bemutatjuk szombati ellenfelünket: Amit a Ferencvárosi TC csapatáról tudni kell

A 217. Örökrangadón a legutóbbi öt bajnokin 13 pontot szerző csapatunk a listavezető FTC ellenfele lesz szombaton 19:30-kor a Groupama Arénában. A mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik.

Jelen:

A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság legutóbbi, 118. kiírását a zöld-fehér együttes nyerte meg, mely a klub történetének 31. bajnoki címe volt. Az FTC így jogot szerzett a Bajnokok Ligája-selejtezőjében való indulásra, melyet sikerrel is vett, a svéd Djurgarden, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb, valamint a norvég Molde kiejtésével a főtáblára jutott. A G-jelű kvartettben négy fordulót követően eddig egy pontot szerzett, legutóbb - kedden - a Juventus otthonában kapott ki 2-1-re.

Az OTP Bank Ligában hiába játszottak egy mérkőzéssel kevesebbet - a DVTK elleni hazai összecsapásuk maradt el - négy ponttal előzik meg a dobogón helyet foglaló Kisvárda Master Good és MOL Fehérvár FC együttesét.

A nyitófordulóban játszott örökrangadón 1-1-re végeztek csapatunkkal, majd zsinórban öt bajnokit (ZTE FC 2-1, Paksi FC 5-0, Puskás Akadémia FC 2-1, Kisvárda Master Good 2-0, Újpest FC 2-0), majd a székesfehérvári döntetlen (1-1) után három pontot szereztek a Mezőkövesd Zsóry FC (3-0) és a Budapest Honvéd ellen is (1-0).

Kilenc mérkőzés alatt tizenkilenc gól lőttek és mindössze négy gólt kaptak. Találataik közül Tokmac Nguen hatot, Franck Boli és Isael hármat, Somália kettőt, Eldar Civic, Marcel Heister, Ihor Kharatin és Myrto Uzuni pedig egyet szerzett.

Az előző szezont megnyerő csapat kerete az átigazolási időszakaban tovább bővült, hiszen érkezett a gárdához a horvát Roko Baturina (Dinamo Zagreb), a magyar válogatott kapuját korábban 20 alkalommal védő Bogdán Ádám, a bosnyák Adnan Kovacevic (Korona Kielce), a francia Aissa Laidouni (FC Voluntari), az albán Myrto Uzuni (Lokomotiva Zagreb), a szlovák Robert Mák (szabadon igazolhatóként), valamint végleg megszerezték az ukrán Olekszandr Zubkovot a Sahtar Donecktől.

A távozok listáján a következő futballistákat találjuk: Bőle Lukács, Davide Lanzafame, Leandro, Otigba Kenneth, Silye Erik, Gaston Lodico, Mikalai Sihnevich, míg kölcsönbe került Gróf Dávid, Szánthó Regő, Varga Ádám és Vida Kristóf.

A ferencvárosiak vezetőedzője a 46 éves ukrán Szergej Rebrov. A Sahtar Donecknél nevelkedő támadó 1992-ben került a Dinamo Kijev gárdájához, ahol nyolc évet töltött. 2000-ben az angol élvonalbeli Tottenham csapatához szerződött, a londoniak 2003-ban egy évre kölcsönadták a török Fenerbahce együtteséhez. 2004-ben a West Ham United igazolta le, ahonnan egy év elteltével visszatért Kijevbe. A Dinamónál még három szezont húzott le, 2008-ban az orosz Rubin Kazanyhoz került, ahonnan 2009-ben vonult vissza.

Pályafutása során kilenc alkalommal volt ukrán bajnok, hétszer ukrán kupagyőztes, egyszer ukrán szuperkupa-győztes. Oroszországban kétszer, Törökországban egyszer ünnepelhetett bajnoki címet. Az 1997/1998-as szezonban az ukrán bajnokság gólkirálya lett. A Dinamóval hat idényben szerepelt a Bajnokok Ligájában.

A válogatott mezt 75 alkalommal ölthette magára és 15 gólt szerzett. A nemzeti együttessel részt vett a 2006-os németországi világbajnokságon, a Szaúd-Arábia elleni csoportmérkőzésen gólt is szerzett.

Edzői karrierje 2014-ben kezdődött, amikor ideiglenes jelleggel nevezték ki a Dinamo Kijev élére, majd miután a szezon végén kupagyőztes lett a csapattal, szerződését véglegesítették. Két-két bajnoki címet és Ukrán Kupát nyert a csapattal, a 2015/2016-os szezonban bejutott csapatával a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Egy évvel korábban, a 2014/2015-ös Európa-liga-sorozatban a csoportkörből is továbbjutott, a negyeddöntőben az olasz Fiorentina ejtette ki a Dinamót. 2017. május 31-én megerősítette, hogy az idény végeztével lejáró szerződését nem hosszabbítja meg és távozik a csapat éléről.

Ezt követően edzősködött Szaúd-Arábiában, majd 2018. augusztus 22-én a Ferencváros vezetőedzője lett.
A Fradival a két legutóbbi magyar bajnokságot megnyerte, továbbá a 2019-ben bejutott az Európa Liga, 2020-ban a Bajnokok Ligája csoportkörébe is a zöld-fehérekkel.

Augusztus, az első fordulóban az Új Hidegkuti Nándor Stadionban remek játékkal 1-1-re végzetünk az FTC-vel.

A zárt kapuk mögött sorra kerülő mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

Az FTC-vel csak az élvonalban találkoztunk, és öt MK-döntőt is vívtunk:

Az 1903. évi pontvadászat volt a harmadik hivatalos magyar bajnokság. Az első liga létszámát nyolc csapatra emelték. A feljutók között volt a labdarúgó szakosztályát mindössze két évvel korábban megalakító csapatunk.

Amikor a Ferencváros gárdájával 1903. március 1-én már a második fordulóban találkoztak a kék-fehérek, aligha gondolta bárki is, hogy egy hagyomány, az "örökrangadók" sora indul útjára. A Millenárison, döngölt homokos pályán, Ordódy játékvezető (BTC) sípjelére csaptak össze az együttesek, a Sport-Világ tudósítása szerint "gyér közönség" előtt. A zöld-fehér gárda nyerte 3-1-re a mérkőzést. Az örökrangadók történetének első gólját a ferencvárosi Braun szerezte.

Az akkori újságok csak nagyon ritkán írták le a teljes névsort - egy későbbi visszaemlékezés szerint valószínűleg ebben az összeállításban szerepelt csapatunk: Sebő Gyula - Nagy Ferenc, Steiner János, Deutsch Leó - Pozsonyi Imre, Schaár Izidor, Vida Lajos - Károly Jenő, Hoffer István, Herquett Rezső, Káldor Lipót. Vezetőedző: Kertész Sándor.
Csapatunk első NB I-es gólját a Fradi ellen szerezte, a feljegyzések szerint Herquett Rezső talált a kapuba.

Ezt követően még 215 alkalommal találkoztak a felek. Az OTP Bank Ligában legutóbb 2020. augusztus 14-én játszottunk az FTC-vel, akkor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 1-1 lett a végeredmény. Csapatunk gólját Gera Dániel szerezte, míg a vendégeknél Tokmac Nguen talált be.

Magyar Kupa-döntők:
1913. december 14.: MTK - Ferencvárosi TC     az FTC nem állt ki a döntőre
1932. június 5.: Hungária FC - Ferencváros FC     1 - 1
1932. szeptember 7.: Hungária FC - Ferencváros FC     4 - 3
1935. június 10.: Ferencváros FC - Hungária FC     2 - 1
1976. május 1.: Ferencvárosi TC - MTK-VM     1 - 0

Az MTK (Hungária FC) és az FTC négy kupadöntőt játszott, s mindkét csapat kétszer szerezte meg a Magyar Kupát, illetve 1976-ban a Magyar Népköztársasági Kupát.    
        
A mérleg:

NB I:

216      78       49       89         330 - 347      283         (44  %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

Kupadöntők:

5      2      1      2        8 - 7  

- itt nem számoltuk a megszerzett pontokat.

A Ferencvárosi TC labdarúgásának múltja:

Az FTC (Ferencvárosi Torna Club) 1899. május 3-án alakult, első elnöke dr. Springer Ferenc volt. A klub színe zöld-fehér (bár történetük során volt egy olyan időszak, amikor más színű mezben kellett játszaniuk).

Az egyesület címerében az öt zöld és négy fehér csík Budapest IX. kerületét, a Ferencvárost szimbolizálja. Az egyesületi emblémán lévő, zöld pajzsban elhelyezett egymáshoz fordított három E betű az egyesület jelmondatára utal: Erkölcs, Erő, Egyetértés.

1900. december 3-án alapították az egyesület „football” szakosztályát. Az első, MLSZ által is elfogadott hivatalos bajnoki mérkőzését 1900. április 21-én játszotta a klub, ekkor a MUE ellen 5-3-as vereséget szenvedtek a zöld-fehérek.
A Ferencváros első hivatalos bajnoki gólját Borbás Gáspár, az FTC akkor 17 éves balszélsője szerezte. A Fradi első pontját a Műegyetem ellen elért 2-2-es döntetlen után jegyezhette fel, míg az első Fradi-győzelemre 1901. június 16-ig kellett várni (FTC-Budapesti SC 5-1).

Érdekesség, hogy a Fradi hivatalosan hamarabb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint a hazai pontvadászatban. 1900. március 25-én a bécsi Cricketer 9-0-ra verte a magyar csapatot. A Ferencváros 1903-ban szerezte az első bajnoki címét.
1911. február 12-én avatták fel a Ferencváros új, immáron Üllői úti stadionját, helyileg jelenleg is itt szerepel a csapat. A klub 1913-ban szerezte meg első
kupagyőzelmét.

1914-ben kitört az I. világháború, ami szomorú év volt a ferencvárosi labdarúgók számára. Szinte a keret minden tagja behívót kapott katonai szolgálatra és sokan közülük többé nem tértek haza. A háborút követően az 1920-as évek első fele nem volt túlságosan sikeres a Ferencváros számára, s csak 1926-ban sikerült megszakítani az MTK uralmát és tizenhárom év után ismét a Ferencváros lett a magyar bajnok.

1926. július 26-án hivatalosan is megalakult az FTC profi labdarúgó csapata, a Ferencvárosi FC és első profi játékosa Horváth II volt. A bajnokságot hétpontos előnnyel zárta az élen a Ferencváros, ráadásul a bajnoki cím mellett a kupagyőzelemért járó serleget is begyűjtötte.

1928-ban Közép-Európai Kupa nyert az alakult, begyűjtve ezzel az első nemzetközi trófeát.

A következő időszakban sorra jöttek a bajnoki címek, az 1931/32-es év azonban amiatt maradt emlékezetes, mert a Fradi 100 százalékosan, mind a 22 bajnokit megnyerve lett első.

A zöld-fehérek 1937-ben másodszor nyerték meg a Közép-Európai Kupát, amikor is Budapesten a döntőben a Laziot győzték le 4-2-re. Ebben az időszakban játszott a Ferencváros történetének legeredményesebb játékosa dr. Sárosi György, aki 1931 és 1948 között 646 mérkőzésen 636 gólt szerzett.

Az 1950-es évek a Ferencváros történetének egyik legsikertelenebb időszaka. Mindössze egy ezüst- és három bronzérmet sikerült szereznie. 1951-ben a csapat nevét Kinizsire, a klub színét pedig piros-fehérre változtatta a Rákosi Mátyás vezette politikai hatalom. Öt év után, 1956 őszén aztán ismét visszakapta eredeti nevét és klubszíneit az egyesület. 1958-ban a Ferencváros megnyerte a magyar kupát, ami a 10. kupagyőzelme volt.

Az 1960-as évek sokkal sikeresebbek voltak, mondhatni úgy is, hogy ez volt a Ferencváros aranykorszaka, hiszen a klub eddigi legnagyobb sikerét 1965-ben érte el, amikor megnyerte az Európa-liga ősét, a Vásárvárosok Kupáját. A fináléba a Zbrojovka Brno, a Wiener SC, az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United legyőzésével vezetett az út. A döntőben, melyet Torinóban rendeztek 1965. június 23-án, az olasz Juventust győzték le 1-0-ra Fenyvesi Máté góljával. Ezáltal a Ferencváros mind a mai napig az egyetlen magyar csapat, aki rangos európai kupát nyert. A korszak legendás csatársora volt: Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi, mely ötös sok gólt helyezett el az ellenfelek kapuiban.

A VVK 1967/68-as sorozatában ismét a döntőig meneteltek Alberték, de a Leeds United elleni kétmérkőzéses döntőben 1-0-s összesítéssel alulmaradtak.
Még ugyanebben az évtizedben a Ferencváros egész története legnagyobb és egyben az egyik legismertebb játékosának, Albert Flóriánnak ítélték oda az 1967-es
Aranylabdát.

Az UEFA-kupa 1971-1972-es idényben egészen az elődöntőig sikerült eljutniuk, ahol a Wolverhampton ellen kiestek.

1974. március 14-én játszotta utolsó mérkőzését Albert Flórián a Ferencváros színeiben, és ahogy ilyenkor lenni szokott, góllal búcsúzott.

A Kupagyőztesek Európa Kupájában 1975-ben veretlenül jutott a döntőbe a Ferencváros, azonban az ekkor fénykorát élő Dinamo Kijev erősebbnek bizonyult és 3-0-ra győzött.

Az 1980-1981-es idény végén Nyilasi Tibor az európai góllövőlistán elért második helyével – 30 gól – ezüstcipős lett.

A következő években a sikerek elmaradtak, olyannyira, hogy az 1984-1985-ös szezon a Fradi történetének leggyengébb szereplését hozta és mindössze a 13. helyen végzett a gárda.

A klub korábbi kiváló játékosa, Novák Dezső irányításával az 1994-1995-ös bajnokságot megnyerte a Fradi és első magyar csapatként a belga RSC Anderlecht legyőzésével a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott 1995-ben.
1995. szeptember 13-án az első bajnokok ligája mérkőzésükön nem kis meglepetésre a Grasshoppers-t idegenben verték 3–0-ra Lisztes és Vincze (2) góljával.
A következő nemzetközi eredményt a 2004-2005-ös szezonban mutatta fel a csapat, ekkor az UEFA-kupa csoportköréig jutottak.
Ezt követően a korszerűtlen és felelőtlen gazdálkodás miatt az egyesület gazdasági helyzete katasztrofálissá vált, ennek következtében a futballcsapat 2006-ban az NB II-be került, onnan három szezont követően jutott vissza az első osztályba.

2014. augusztusában avatták az új stadiont a Chelsea ellen.

A Ferencváros 31-szeres bajnok, 23-szoros Magyar Kupa győztes. Kétszer nyerte meg a Liga Kupát, 6-szor a Szuper Kupát.

A csapat jelentős nemzetközi eredményeket is felmutathat: Vásárvárosok Kupája győzelem, 2 Közép-Európai Kupa siker, VVK, KK és Kupagyőztesek Európa Kupája döntő, Bajnokok Ligája- és UEFA Kupa-főtábla.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman