HÍREK

Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket: Amit a DVSC csapatáról tudni kell

2021-03-09

Bemutatjuk szerdai kupaellenfelünket: Amit a DVSC csapatáról tudni kell

A MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében csapatunk a másodosztályt vezető DVSC vendége lesz szerdán 17:30-kor. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.

Jelen:

A Debreceni VSC 27 élvonalbeli szezon után tavaly drámai körülmények között búcsúzott az OTP Bank Ligától. A Merkantil Bank Ligában 28 fordulót követően első helyen áll a gárda, tíz körrel a vége előtt két ponttal előzik meg a Vasas FC-t, míg öttel a harmadik és negyedik Gyirmót FC Győrt és PMFC-t.

A kiesést követően hatalmas változások történtek a keretben, a légiósok mellett Törökországba szerződött a válogatott szélső, Varga Kevin, csapatunkat választotta Barna Szabolcs, míg több fiatalt kölcsönadtak vagy végleg megváltak tőlük. A kölcsönből visszatérő futballisták mellett olyan rutinos, több esetben debreceni kötődésű játékos került a klubhoz, mint Dzsudzsák Balázs, Gróf Dávid, Korhut Mihály, Poór Patrik, Sós Bence, Tischler Patrik és Varga József.

A téli átigazolási időszak már jóval csendesebb volt a Hajdúságban, de városi rivális DEAC-tól visszatérő Gyönyörű Gergő és Szabados István mellett a török Besiktas magyar utánpótlás-válogatott játékosa, Kalafat Álmos érkezett másfél évre kölcsönbe vételi opcióval.

A csapat hiába állt jól minden sorozatban, a vezetők február közepén úgy döntöttek, edzőváltásra van szükség. A nem kis sajtóvisszhangot kiváltó esemény eredményeként megköszönték a klubbal korábban szép sikereket elérő Kondás Elemér munkáját, helyére pedig az egykori válogatott játékost, Huszti Szabolcsot nevezték ki, aki visszavonulása után a MOL Fehérvár FC sporttanácsadójaként tevékenykedett. Segítője a fehérváriak tartalékcsapatától érkező Toldi Gábor lett.

Huszti viszont csak C-licences edzői képesítéssel rendelkezik, így hivatalosan nem is tölthetne be vezetőedzői beosztást, csak a kispadon foglalhatna helyet a bajnoki mérkőzéseken, a technikai zónából nem irányíthatná a csapatot. Viszont az MLSZ a koronavírus-járvány miatt szünetelő edzőképzés miatt engedélyezte Husztinak az A-licences előírással érintett beosztás betöltését.

Az edzőpáros irányításával eddig négy bajnokit játszott a Loki, melyen kétszer győztek (Szeged-Csanád Grosics Akadémia, Kaposvári Rákóczi FC), kétszer pedig vereséget szenvedtek (Vasas FC, FC Ajka). A MOL Magyar Kupában a szintén NB II-es BFC Siófok ellen hosszabbításban után győztek 2-1-re. A továbbjutás érő gólt Varga József a 123. percben szerezte a 90. perctől emberhátrányban játszó debrecenieknél.

Korábban Kondás Elemér vezetésével három kört már sikerrel vett a csapat a sorozatban, a harmadosztályú Tiszakécskei LC és BVSC-Zugló ellen is 2-0-ra nyertek idegenben, míg idén a DEAC otthonában győztek 2-1-re.

A kupában eddig 8 gólt elérő Lokiban Tischler Patrik kétszer talált be, míg egyszer volt eredményes Bárány Donát, Bévárdi Zsombor, Pávkovics Bence, Sármány Kristóf, Szécsi Márk és Varga József.

A Merkantil Bank Ligában Bárány a DVSC legeredményesebb játékosa 13 találattal, őt követi Bódi Ádám kilenccel, Szécsi nyolccal, Sós Bence és Tischler hattal, Pintér Ádám néggyel, Baráth Péter és Szatmári Csaba hárommal, Kinyik Ákos kettővel, Bévárdi, Pávkovics, Dzsudzsák Balázs, Ferenczi János és Kenderesi Dávid pedig eggyel.

A negyeddöntőn a továbbjutó kiléte egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény - függetlenül a csapatok osztályba sorolásától -, 2x15 perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbításban mindkét gárda azonos számú találatot ér el, vagy nem esik gól, a továbbjutásról büntetőrúgásokkal döntenek.

A találkozó után kerül sor az M4 Sport stúdiójában, élő adásban az elődöntő sorsolására.

A DVSC elleni negyeddöntőnket szerdán 17:30-tól élőben közvetíti az M4 Sport.

A Debreceni VSC-vel nem csak NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőket is játszottunk:

Az NB I-ben 89 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. 41 összecsapás csapatunk győzelmével zárult, 18 alkalommal döntetlen született, míg harmincszor a hajdúságiak diadalmaskodtak.

Eddigi utolsó találkozásunk alkalmával, 2019. április 6-án a Nagyerdei  Stadionban a hazaiak 3-1-re legyőzték együttesünket. Gólunkat Torghelle Sándor szerezte.

Az NB I mellett 2008. július 20-án Szuperkupa-döntőt vívtunk a Debrecennel. Garami József együttese az Oláh Gábor utcai Stadionban 0-0-ás rendes játékidőt követően büntetőkkel 3-2-re nyert. Azon a mérkőzésen mai keretünkből Pintér Ádám pályára lépett.

Négy évvel később, 2012. május 1-jén a Puskás Ferenc Stadionban Magyar Kupa-finálét vívott a két gárda. Akkor másodosztályú csapatunk a 88. percben még 3-2-re vezetett, de a Loki egyenlített és büntetőkkel végül elhódította a trófeát. Azon az összecsapáson Kanta József végig a pályán volt, a büntetőpárbajban értékesítette is a tizenegyesét.

A mérleg:

NB I:
89      41      18      30          159 - 118         141    (53 %)

Magyar Kupa-döntő:
 1        0        1       0               3 - 3              

Magyar Szuperkupa-döntő:
 1        0        1       0               0 - 0          
   

Fejezetek a Debreceni VSC labdarúgásának több mint száz esztendős múltjából:

Debrecenben jött létre a történelmi Magyarország egyik legkorábban megszervezett sportegyesülete, a Debreceni Torna Egylet (DTE), ami a kiegyezés évében, 1867-ben alakult. Hamarosan lett labdarúgó szakosztálya - egy 1899-es sajtóhír szerint játszott Debrecen első futball csapatában Ady Endre is.

A Debreceni VSC 1902. március 12-én jött létre. Akkor még Egyetértés Futball Club néven szerepelt, majd 1912 nyarán önállósította magát, és megalakult a Debreceni Vasutas Sport Club. Az első világháború befejeződésével 1920-tól a regionális alapokon szerveződő kerületi ligákban játszottak a vidéki klubok.

Nem tett jót a vasutas gárdának, hogy 1926-ban létrejött a profizmus Magyarországon. Debrecenben megalakult a Bocskai FC, amely másfél évtizeden keresztül volt Debrecen legjobb labdarúgócsapata - 1930-ban kupagyőztes, az 1933-1934. évi bajnokságban pedig bronzérmes lett. Ebben az időszakban a DVSC alacsonyabb osztályokban szerepelt.

1940 tájékán a merev profi-amatőr szétválasztás megszűnt - a Bocskai pedig anyagi okok miatt feloszlott, így újra a DVSC lett Debrecen első számú labdarúgócsapata, amely ettől kezdve mindent megpróbált az élvonalba kerüléshez. Ez végül az 1942-1943-as bajnokságban vált valóra, ám nem tartott sokáig, mert négy évre rá megtörtént az első kiesés a klub történetében, amit 2020-ig még nyolc követett, sőt 1967-ben a DVSC legnagyobb kudarcát élte át, a harmadosztályba került.

Bár az alapítók a ma is használatos piros-fehér színösszeállítást választották, a korai évtizedekben többször is változott a játékosok által viselt mezek színe: 1925-ben, amikor a Debreceni MÁV Testgyakorlók Köre beleolvadt a Vasutasba, zöld-fehér, sőt, 1937-től lila-fehér lett az egyesület színe. A második világháború után a Vasutas visszatért a piros-fehér színhez, és ez immár állandónak is tekinthető. A kivétel a közös DMTE-DVSC korszak, amikor Debrecen város "egyesített" csapata sárga-kékben pompázott.

Az 1950-es évek egyik névváltoztatásának köszönhetően kapta a gárda a Loki becenevet.

A 20. század második felében a DVSC többször feljutott az első osztályba, ahol az 1993-as évet követően stabilizálódott a helye. A Loki igazi sikerkorszaka ekkor kezdődött. A felkerülés után egy évvel Garamvölgyi Lajos vezetésével bronzérmes lett. 1996-ban Sándor Tamás az Év labdarúgója volt. 1999-ben a csapat megnyerte első hazai trófeáját, a Magyar Kupát.

A klub történetének legsikeresebb időszaka az 1999-et követő bő évtized, amikor a csapat hét bajnoki címet szerzett, hatszor volt Magyar Kupa-, egyszer Ligakupa, ötször pedig Magyar Szuperkupa-győztes.  A hajdúságiak az évek során a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe is eljutottak.

A 2018-2019-es szezon végén még bronzérmet szerző csapat egy évvel később csak a bajnokság 11. helyén végzett, és 27 év után kiesett az első osztályból.

2020. július 1-jén a város önkormányzata megvásárolta Szima Gábor többségi tulajdonos részesedését, így az üzletember 19 év után távozott a DVSC éléről.

A legtöbb találkozót debreceni színekben Dombi Tibor (437), Sándor Csaba (317), Bernáth Csaba (300), Szatmári Csaba (294) és Sándor Tamás (275) játszotta.

A legtöbb gólt Sándor Tamás (88), Adamo Coulibaly (66), Nicolae Ilea (65), Ibrahima Sidibe (59) és Kerekes Zsombor (56) lőtte.

Az NB I-ben két DVSC játékos szerezte meg a gólkirályi címet: 1987–1988-ban Melis Béla (19 gól) és 2011–2012-ben, valamint 2012-2013-ban Adamo Coulibaly (20, illetve 18 gól).

Olyan edzők ültek a debreceniek kispadján, mint Frontz Antal, Móré János, Markos Imre, Kalocsay Géza, Lyka Antal, Lóránt Gyula, Sárosi László, Marosvári Béla, Teleki Gyula, Kovács Ferenc, Lakat Károly, Kertész Tamás, Puskás Lajos, Temesvári Miklós, Garamvölgyi Lajos, Dunai Antal, Herczeg András, Pajkos János, Kondás Elemér. Közülük többen csapatunk mesterei is voltak.

Eddigi történelme során a DVSC 7 alkalommal nyert magyar bajnoki címet. A Magyar Kupát 6-szor szerezte meg, a Magyar Szuperkupát pedig 5-ször, s 1 alkalommal a Ligakupa is a debreceniekhez került.

A magyar futball első osztályában a 108 gárdát "felvonultató" örökranglistán az FTC (116) áll az élen, megelőzve az Újpest FC-t (114) és csapatunkat (108). A DVSC 46 alkalommal szerepelt az NB I-ben, ezzel a 12. helyet foglalják el a Pécs (50) mögött, megelőzve a Tatabányát (44) és a Zalaegerszeget (38).

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman