HÍREK

Bemutatjuk szerdai ellenfelünket: Amit a ZTE FC-ről tudni kell

2020-12-16

Bemutatjuk szerdai ellenfelünket: Amit a ZTE FC-ről tudni kell

Szerdán 18 órakor az OTP Bank Liga 15., idei utolsó előtti fordulójában lép pályára negyedik helyen álló csapatunk a nyolcadik pozíciót elfoglaló zalaiak otthonában.

Jelen:

Három nappal a DVTK elleni hazai győzelem után az NB I 15., idei utolsó előtti fordulójában lép pályára csapatunk a ZTE FC otthonában.

A tabella nyolcadik helyén álló egerszegiek tizenhárom bajnoki alatt - az Újpest elleni mérkőzésüket december 23-án pótolják - tizennégy pontot gyűjtöttek. Négy mérkőzést nyertek meg, kétszer döntetlent játszottak, míg hét alkalommal vesztesen hagyták elő pályát. Hozzánk hasonlóan huszonegy gólt lőttek, míg a kapujukat huszonnégyszer vették be.

A ZTE házi góllövőlistáját a válogatott támadó, korábban klubunkat is erősítő Könyves Norbert vezeti négy találattal, őt követi Babati Benjamin, Koszta Márk és Szánthó Regő három-három góllal. A két gólos Szépe Jánoson kívül egyszer volt eredményes Bedi Bence, Artem Favorov, Zoran Lesjak, Szalai Dániel, Vass Patrik és Zimonyi Dávid.

A zalaegerszegiek az OTP Bank Ligát a MOL Fehérvár FC elleni hazai 3-3-al kezdték, majd Mezőkövesdről is elhoztak egy pontot (1-1). Az FTC elleni hazai vereséget követően (1-2), két győzelmet is arattak: ellenünk 3-0-ra nyertek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, míg a DVTK-t otthon gyűrték le 3-1-re. Ezt követően hullámvölgybe kerültek, kikaptuk ugyanis a Budapest Honvédtól (2-4), a Paksi FC-től (1-3) és a Budafoki MTE gárdájától (1-3). Az elmúlt öt találkozójukon felemás teljesítményt nyújtottak: győztek Felcsúton (2-1), kikaptak otthon a Kisvárdától (1-2), majd idegenben a Fehérvártól (0-2), az eddigi utolsó hazai összecsapásukon a Mezőkövesd Zsóry FC ellen nyertek (3-0), míg a hétvégén az FTC otthonában vereséget szenvedtek (0-2).

A legutóbbi átigazolási időszakban hatalmas játékosmozgás volt a klubnál. A 18 érkező (Dragóner Filip, Gyurján Márton, Könyves Norbert, Kun Bertalan, Koszta Márk, Kovács Barnabás, Sandro Semedo, Molnár Dominik, Szabó Bence, Szalai Dániel, Bojan Sankovic, Tajti Mátyás, Aleksandr Tanasin, Vass Patrik, Zimonyi Dávid, Szánthó Regő - kölcsönbe, Artem Favorov - kölcsönbe, Ziga Zivko - kölcsönbe) mellett visszatért kölcsönből Gergényi Bence, Ubochioma Meshack, Sebestyén Lóránt és Szökrönyös Dániel.

A távozók névsora is 18 nevet tartalmaz: Barczi Dávid, Bobál Gergely, Horváth Krisztofer, Eduvie Ikoba, Kocsis Gergő, Kovács Zoltán, Eric McWoods, Nikola Mitrovic, Radó András, Stieber Zoltán és Szemerédi Norbert a klubnál kölcsönben lévő Bolla Bendegúz, Bőle Lukács, Matija Katanec, Fanos Katelaris, Stjepan Ostrek és Tamás Krisztián, míg Szabó Bencét kölcsönadták.

A Zalaegerszegi TE a MOL Magyar Kupa főtábláján az első fordulóban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztályban szereplő Mezőkeresztes VSE-t győzte le 11-0-ra, a második körben pedig az NB III Nyugati-csoportjának élmezőnyébe tartozó Lipót Pékség SE ellen nyertek 3-1-re. A harmadik fordulóban az NB III Keleti-csoportjában játszó Tiszafüredi VSE vendégei lesznek a legjobb 16 közé kerülésért.

A Zalaegerszeg is azon csapatok sorába tartozik, amely új edzővel vágott  neki a 2020-2021-es idénynek - Boér Gábor vette át az együttest Márton Gábortól.

A 38 éves szakember, aki játékosként a magyar élvonalban, az Újpestben mindössze három mérkőzésen lépett pályára. Futballistaként többnyire alacsonyabb osztályokban (FC Dabas, Rákospalotai EAC, Soroksár SC, Unione FC, Kondorosi TE, Törtel KSK, Nagyszénás FC) szerepelt középpályásként.
2017. márciusában nevezték ki a Békéscsaba 1912 Előre edzőjének, ahol az első szezonja végén bronzérmet szerzett a másodosztályban. 2019 tavaszán felbontották a szerződést, majd a Győri ETO FC ajánlatát fogadta el, ahonnan még az őszi szezon vége előtt menesztették a gyengébb eredmények miatt. 2020 júniusában a Kazincbarcikai SC vezetőedzője lett, de egy hónappal később a zalaiak kivásárolták szerződéséből.

A 18 órakor, zárt kapuk mögött sorra kerülő mérkőzést az M4 Sport+ (Duna World) közvetíti élőben.

A ZTE FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben 71 mérkőzést vívott egymás ellen a két együttes.

Az első találkozón, 1972. november 15-én a Hungária körúton 2.500 néző előtt 1-1-es döntetlent játszottak a csapatok. Gólunkat Koritár lőtte.

A 25. mérkőzés 1985. szeptember 21-én Zalaegerszegen is  pontosztozkodással végződött. Az 1-1-es összecsapást 5.000 szurkoló látta. Góllövőnk Szeibert volt.

Az 50. találkozón 2001. október 27-én Budapesten csapatunk 2-1-re legyőzte a zalaiakat Bognár György irányításával. Góljainkat Mićo Smiljanić és Saša Branežac szerezte.

Együttesünk legutóbb több mint 12 éve, 2008. április 4-én nyert a zalai megyeszékhelyen, 1-0-ra. Gólunkat Hrepka Ádám lőtte. Abból a csapatból Pintér Ádám és Kanta József ma is nálunk futballozik.  

Az eddigi utolsó zalaegerszegi NB I-es találkozón, 2011. május 6-án csapatunk 1-0-ra kikapott a hazaiaktól. Garami József akkori gárdájából Kanta József ma is játszik.

Legutóbb 2020. szeptember 13-án a Hungária körúton mérkőzött a két együttes. Akkor a zalaiak 3-0-ra diadalmaskodtak az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Az első osztályban idegenben eddig 35-ször mérkőztünk a ZTE-vel - 12 alkalommal nyertünk Zalaegerszegen, 7 találkozó döntetlen lett, és 16-szor szenvedtünk vereséget.

A két csapat mérkőzését a zalai megyeszékhelyen öt alkalommal is tízezernél több szurkoló látta. A nézőcsúcs 1973. június 20-a, amikor 15.000-en voltak a lelátón - sajnos, csapatunk vereséget szenvedett (4-0).

Az NB II-ben kétszer találkoztunk a zalaiakkal. A 2017-2018-as szezonban együttesünk fölényesen lett bajnok, s a Kisvárdával együtt felkerült az NB I-be. A ZTE ekkor majdnem búcsúzott a második vonaltól, a 16. helyen végzett, mindössze két ponttal megelőzve a kieső Szolnoki MÁV-ot.

A mérleg:

NB I:
71      31      15      25       103 - 94       108      (51 %)

NB II:
  2        1        0        1           6 - 5             3      (50 %)

Összesen:
73      32      15      26       109 - 99       111      (51 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint).

A ZTE TE FC labdarúgásának száz esztendős múltja:

A Zalaegerszegi TE (ZTE) egy évszázada, 1920-ban alakult. Azonban könnyen lehet, hogy a Zalaegerszegi Torna Egyletet hivatalosan nem is 1920-ban, hanem egy évvel később, 1921-ben alapították. A Zala Megyei Levéltárban ugyanis előkerült egy hitelesített jegyzőkönyv: „Felvétetett Zalaegerszegen, a Zalaegerszegi Torna Egylet 1921. november 23-án, az Ipartestület székházában tartott alakuló üléséről."

A csapat színe először fekete-fehér, majd zöld-fehér volt, a kék-fehér színösszeállítást a hetvenes évektől használják.

A klub megalakulása előtt Zalaegerszegen 1912-ben már bemutatkozott a futball, amikor egy helyi, alkalmi csapat a néhány tíz kilométerre lévő település, Vasvár ellen mérkőzött, és 4-2-re veszített.

A zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a ma Horvátországhoz tartozó Csáktornya ellen is játszottak, s csupán egy góllal (2-1) maradtak alul. A feljegyzett, eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt a városban, és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren. Az első világháború évei alatt azonban ezek szüneteltek.

1920-ban, főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével egy szakosztállyal - ha nem is hivatalosan - megalakult a Zalaegerszegi Torna Egylet. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották és létesítmény, valamint alapszabály nélkül működtek.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2-1-es vereséget szenvedtek, de a pályát mintegy 2.000 néző állta körül.

A Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában 1924-ben sikerrel kezdődött a ZTE bajnoki pályafutása, a Szombathely melletti Kámoni AC vendégeként.
A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934-1935-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek.

A második világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Júniusban a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5-2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I/B-be az akkor még zöld-fehér csapat.

Az 1972-1973-as bajnokságban játszott először az NB I-ben a zalai együttes. Október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4–0-ás győzelem volt a gárda első sikere a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén.

A következő majd' két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a gárda. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben valamint 1986-ban – a negyedik helyig jutottak.

1989-ben kiestek a legmagasabb osztályból. Másodszor 1992-ben búcsúztak, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak.

A csapat attól fogva egészen 2012-ig folyamatosan az NB I-es mezőny tagja volt, s 2001-2002-ben Bozsik Péter irányításával bajnoki címet is nyertek. A 2012-es kiesést követően hét évvel, 2019-ben sikerül újra feljutnia a ZTE-nek az élvonalba.
 
A legtöbb mérkőzést Kocsárdi Gergely (458) és Soós István (403) játszotta a zalaiaknál.

A házi góllövőlista élén Waltner Róbert (92), Soós István (69) és Sebők József (53) áll. Olyan futballisták is szerepelnek a rangsorban, akik az MTK mezét is viselték: Preisinger Sándor, Kenesei Krisztián, Egressy Gábor

A ZTE kispadján Szőcs János (239) ült a legtbbször, őt Gellei Imre (136), Csank János (87) és Bozsik Péter (75) követi. A zalaiakat olyan mesterek is irányították, így többek között Jeny Rudolf, Titkos Pál, Palicskó Tibor, Lantos Mihály, Preisinger Sándor, akik egykoron csapatunk játékosai voltak.

Összességében eddigi történelme során egy alkalommal nyert magyar bajnoki címet (2001-2002) a zalai gárda, s egyszer lett bronzérmes (2006-2007).

Az idei a 119. bajnokság a magyar futball első osztályában. A zalaiak 38. szezonjukat töltik az NB I-ben. A 108 gárdát "felvonultató" örökranglistán a Zalaegerszegi Torna Egylet (ZTE) a 15. helyen áll, a Diósgyőr (56), a Pécs (51), a Tatabánya (45), és a Salgótarján (39) mögött.

 

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman