HÍREK

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit a Budapest Honvéd FC-ről tudni kell

2020-08-20

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit a Budapest Honvéd FC-ről tudni kell

Az OTP Bank Liga második fordulójában csapatunk fővárosi rangadót játszik. Pénteken 19 órakor a kupagyőztes Budapest Honvéd FC-t fogadjuk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

A bajnoki címvédő FTC elleni 1-1 után együttesünk az OTP Bank Liga második körében a Magyar Kupa címvédőjét, a sorozat 80. kiírásnak győztesét, a Budapest Honvéd FC-t látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A kispestieknél komoly játékosmozgás volt a nyáron, a négy távozó (Herjeczki Kristóf, Tonci Kukoc, Robi Levkovich, Macdonald Niba) mellett kilenc igazolást is nyélbe ütött a klub. Hazatért az Egyesült Államokból (Sporting Kansas City) a válogatott védő Baráth Botond, de megszerezték a legutóbb az angol másodosztályú Hull Cityben futballozó Balogh Norbertet, az Újpestről távozó Zsótért Donátot, a Mol Fehérvártól Tamás Krisztiánt, a Szombathelyi Haladástól Tóth-Gábor Kristófot, Debrecenből Nagy Sándort, a legutóbb Tunéziában játszó Boubacar Traorét, valamint opciós jogukkal élve megvásárolták Kesztyűs Barnát (Paksi FC) és Davide Lanzafamét (FTC).

Aktuális ellenfelünk a bajnokság első fordulójában nem lépett pályára, mivel a Puskás Akadémia FC-nél több játékos koronavírus tesztje is pozitív lett, így a mérkőzés egy későbbi időpontban kerül pótlásra.

A Budapest Honvéd FC a felkészülés alatt öt edzőmérkőzést játszott, két győzelem és két vereség mellett egy döntetlent ért el. Az NB II-es FC Ajka elleni 2-2 után 4-2-re győztek a szlovák élvonalbeli MSK Zilina ellen. Ezt követően 3-0-ra kikaptak a másosztályú BFC Siófoktól, majd a Paksi FC elleni 2-1-es siker után ugyanilyen arányban kaptak ki a cseh első ligás Banik Ostrava gárdájától.

Az OTP Bank Liga 2019/2020-as kiírásban a Budapest Honvéd FC az ötödik helyen végzett 44 ponttal. 33 mérkőzés közül tizenkettőt megnyertek, nyolcszor döntetlent játszottak, tizenhárom alkalommal pedig vesztesen hagyták el a pályát. Hazai összecsapásaikat a stadionjuk építése miatt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszották.

Ezen találkozó érdekessége, hogy eredetileg a Honvéd lett volna a pályaválasztó, de a Bozsik Stadion építése miatt a felek felcserélték a pályaválasztói jogot. A kispestiek a pénteki bajnokit követően hat nappal szintén a Hidegkutiban lépnek pályára, akkor az Európa Liga-selejtező első fordulójában a finn Inter Turku ellen.

A Honvéd is azon csapatok sorába tartozik – a Fehérvár, a ZTE és a Kisvárda mellett –, melyek új edzővel kezdik az idényt. A Kisvárdáról érkezett Bódog Tamás vette át az együttest a tavaszi hajrára ideiglenesen megbízott vezetőedzőtől, Pisont Istvántól.

Az 50 éves szakember játékosként Pécsett, majd Németországban futballozott, hat évet töltött az Ulm együttesénél. Pályafutását az FSV Mainz 05 csapatánál fejezte be 2008-ban, a válogatottban ötször szerepelt.

Edzőként először a Mainz második csapatánál dolgozott Peter Neustädter segítőjeként. Majd 2009-ben Dr. Mezey György jobb kezeként bajnoki címet nyert a Videotonal. 2012-ben Alexander Zorniger segítője lett az RB Leipzig együttesénél, majd három év elteltével követte a német edzőt a dán Bröndbyhez. Innen 2017 márciusában távozott a DVTK hívására, és a nehéz helyzetben lévő borsodi csapatot sikerült megmentenie a kieséstől. Miskolcról 2018 áprilisában távozott, legutóbb a Kisvárdánál vállalt munkát februárban, akiket szintén az élvonalban tartott.

Csapatunk legutóbb májusban találkozott a Honvéddal, a Magyar Kupa elődöntőjében hazai pályán és a Puskás Arénában is 0-0-ra végeztünk. A továbbjutást végül büntetőpárbajban a piros-feketék harcolták ki, így csapatunk kapott gól nélkül búcsúzott a sorozattól, melyet a kispestiek a Mezőkövesd Zsóry FC ellen nyerték meg a fináléban 2-1-re.

A Bp. Honvéddal nem csak NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőt is játszottunk:

Az NB I-ben 191 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Az első találkozón 1916. december 17-én a Hungária körúton 800 néző előtt együttesünk 10-0-ra verte a Kispesti AC-t. Schlosser egymaga a gólok felét szerezte, benne egy klasszikus mesternégyest.

Az 50. összecsapást 1945. június 24-én az Üllői úton játszotta a két gárda. Ekkor az MTK stadionja a háború miatt még romokban hevert. 6.000 néző látta, hogy az újjá alakult kék-fehér csapatot 6-0-ra győzték le a kispestiek, akiknél pályára lépett az akkor 18 éves Puskás Ferenc is. Gárdánk edzője Vágó Zoltán volt, s játszott két vb ezüstérmes, Polgár Gyula és Bíró Sándor is.

A 100. mérkőzésre 1970. november 21-én került sor, s csapatunk Kispesten 3-1-re felülmúlta a Bp. Honvédot. Koritár, Sárközi és Becsei lőtték góljainkat.

A 150. találkozó 1997. július 26-án a Bozsik Stadionban volt, s 3.000 néző előtt együttesünk 4-1-re verte a Kispest-Honvéd FC-t. Illés mesterhármast szerzett ezen a találkozón.

Az eddigi utolsó NB I-es találkozón 2019. május 19-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a Budapest Honvéd FC 4-1-re győzte le Lucsánszky Tamás irányította gárdánkat. Csapatunk gólját Lencse László lőtte.

A két csapat mérkőzésén a nézőcsúcs 1955. június 5-én volt, amikor a  Budapesti Honvéd - Budapesti Vörös Lobogó összecsapást (5-2) a Népstadionban 90.000 néző látta. Mindkét találatunkat Hidegkuti Nándor szerezte. A legendás Aranycsapatból kilencen voltak a pályán, de játszott Faragó, Machos, illetve a kék-fehéreknél Börzsei, Sándor és Palotás is.

S mind a mai napig egy sokat emlegetett találkozó - 1955. január 9-én az Üllői úton: Budapesti Vörös Lobogó - Budapesti Honvéd SE 7-9. Hidegkuti négy gólt lőtt, Sándor kettőt, Kárász egyet, míg a Honvédból Puskás négyet, Kocsis hármat és az akkor húsz éves Tichy kettőt.

A mérleg:

NB I:

191    86     44     61      386 - 307       302    (53 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint)

52 éve, 1968. augusztus 20-án csapatunk a Bp. Honvéd ellen megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát, ezzel kilencedik alkalommal lettünk kupagyőztesek

Út a döntőig - Negyeddöntő: MTK - Újpesti Dózsa 4:3, Salgótarjáni BTC - Bp. Honvéd 0:1, Szegedi VSE - Vasas 1:1, Pécsi Dózsa - Csepel 2:1 Elődöntő: Pécsi Dózsa - Bp. Honvéd 0:1, Szegedi VSE - MTK 1:2

Döntő: MTK–Bp. Honvéd 2-1 (1-1) - 1968. augusztus 20. - Népstadion - játékvezető: Soós Gábor - 10.000 néző

MTK: Hajdú József - Szántó Tibor, Dunai Lajos, Jenei István, Strasszer László - Csetényi Csaba, Török József - Sárközi István, Oborzil Sándor, Szuromi Antal, Kékesi Mihály. Vezetőedző: Kovács Ferenc.

Gólszerzőink: Szuromi, Oborzil (11-esből).

A Budapest Honvéd FC labdarúgásának múltja:

Már 1904. elején felbukkant egy-egy kezdeményezés Kispesten a labdarúgás meghonosítására. 1909 tavaszán beindult a labdarúgóélet. Az első nem hivatalos mérkőzések Erzsébetfalva, Lőrinc, Rákosliget és Rákoscsaba csapatai ellen voltak.

1909. augusztus 3-án megalakult a Kispesti Atlétikai Club nyolc szakosztállyal (atlétika, birkózás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, torna, vívás és labdarúgás).

1909. december 10 -én az MLSZ felvette tagjai közé a KAC-ot. Az első barátságos mérkőzést a MAC tartalék ellen játszotta a Kispest, melyet 5:0-ra elvesztett. Az MLSZ a csapatot a Pestvidéki Bajnokságba sorolta be.

1913-ban ünnepelte a csapat az első bajnoki címét a III. osztályban. 1916. szeptember 13-án lejátszotta első NB I-es bajnoki mérkőzését a KAC Kispesten, a Sárkány utcában: Kispesti AC - III. Kerületi TVE 0:3

1921. végén kirobbant a kispesti „profi per”. A nagy szegénység miatt a játékosok ruhákat, cipőket és egyéb dolgokat fogadtak el, és ez bűn volt akkor. 1926. decembere arany betűkkel íratik be az egyesület történelemkönyvébe: elnyerték a Magyar Kupát.

1946/1947-ben kialakult ki a jövő nagy Honvéd csapatának gerince. 1949/1950 volt a kispesti aranycsapat kialakulásának évada, a gárda nagy fölénnyel nyerte fennállásának első bajnoki címét. A Honvédelmi Minisztérium annektálta a Kispesti AC-t, így megalakult a Budapesti Honvéd SE.

Az 1956-os forradalmat követően Puskás, Kocsis és Czibor nem tért vissza az országba, ők a Real Madridban és a Barcelonában futottak be nagy karriert. 1962-ben búcsúzott az aktív játéktól minden idők egyik legjobb magyar játékosa, Bozsik József.

25 év után 1980-ban lett újra bajnok a Honvéd.  A nyolcvanas évek volt a klub életében a második aranykorszak. 1980 után 1984-ben, 1985-ben és 1986-ban sem volt náluk jobb csapat a magyar bajnokságban. Majd újabb két bajnoki aranynak és egy kupasiker jött. A tizenharmadik bajnoki címet 1993-ban ünnepelhették a kispestiek.

2003-ban megtörtént az, ami korábban soha, a csapat kiesett az NB I-ből, de sikerült gyorsan visszajutni. 2009-ben újabb kupagyőzelmet ünnepelhetett a kispesti közönség. 2013-ban hosszú idő után újra dobogón végzett a Bp. Honvéd

A 2016/2017-es szezonban 24 év után lett bajnok a kispesti gárda, ezzel megszerezte a klub történetének 14. bajnoki címét.

A legtöbb gólt Puskás Ferenc (358), Tichy Lajos (247) és Kozma Mihály (219) szerezte kispesti mezben.

Olyan edzők dolgoztak Kispesten, mint id. Puskás Ferenc, Guttman Béla, Kalmár Jenő, Sós Károly, Lóránt Gyula, Bozsik József, dr. Lakat Károly, Tichy Lajos, Mezey György, Verebes József, Marco Rossi.

Összességében az eddigi történelme során 14 alkalommal nyert magyar bajnoki címet, 12-szer volt ezüstérmes, és 6 alkalommal bronzérmes. A Magyar Kupát 7-szer nyerte el, a Magyar Szuperkupa döntőjében 3-szor játszhatott, de eddig ott győzni még nem tudott.

A legnagyobb nemzetközi sikerét 1959-ben érte el a klub, amikor megnyerte a Közép-európa (Mitropa) Kupát.

A Budapest Honvéd új címerrel kezdte meg a 2020-2021-es szezont, miután a klub úgy döntött, hogy visszatér az 1991 és 2008 között használt címer módosított változatához. A klub színe piros-fekete, de története során évtizedekig játszott piros-fehér mezben is.

Több olyan játékos is van, akik a Honvédban és az MTK-ban is játszottak: például Sipos Ferenc, Bicskei Bertalan, Fodor Imre, Pisont István, Illés Béla, Halmai Gábor.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman