HÍREK

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit a Budafoki MTE csapatáról tudni kell

2020-10-02

Bemutatjuk pénteki ellenfelünket: Amit a Budafoki MTE csapatáról tudni kell

Együttesünk az OTP Bank Liga 6. fordulójának nyitómérkőzésén a Budafoki MTE gárdáját fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban pénteken 20 órától.

Jelen:

Az NB I-be több mint hetven év után visszatérő BMTE jól kezdte a bajnokságot, a Kisvárda Master Good elleni hazai siker (2-1) és az Újpest FC elleni idegenbeli döntetlen (1-1) után négy ponttal állt két kör után. Ezt követően viszont két vereség következett, hazai környezetben a MOL Fehérvár FC ellen (1-4), valamint a Mezőkövesd Zsóry FC otthonában (0-1). Az előző fordulóban nem léptek pályára a budafokiak, mivel az FTC nemzetközi kupaszereplése miatt elhalasztották a találkozót.

A négy szerzett góljukon négy játékos osztozik: Kovács Dávid, Skribek Alen, Vaszicsku Gergő, Zsóri Dániel.

A MOL Magyar Kupában csapatunkhoz hasonlóak ők is sima győzelemmel jutottak tovább, 6-0-ra nyertek a Baranya megyei I. osztályban szereplő Mohácsi TE vendégeként.

A Budafoki MTE az átigazolási időszakban hat futballista játékjogát szerezte meg (Marko Iharos, Lőrinczy Attila, Medgyes Sinan, Marko Nikolic, Takács Ronald, Kovács Zoltán), emellett kölcsönvette Zsóri Dánielt (MOL Fehérvár FC), Huszti Andrást (Puskás Akadémia), klubunktól Bese Balázst, valamint a tavaly már náluk szereplő Skribek Alent (Puskás Akadémia).

A távozók listáján Földi Dániel, Gohér Gergő, Horváth Roland, Króner Martin, Opavszky Balázs, a kölcsönbe kerülő Farkas Bálint és a visszavonuló Veszelinov Vladimir nevét találjuk.

A gárda vezetőedzője a 35 éves, marosvásárhelyi születésű, 12-szeres magyar válogatott Csizmadia Csaba, aki labdarúgó pályafutását az MTE-nél fejezte be. A korábbi védő játékosként megfordult több NB I-es csapatban, többek között Fehérváron és a Ferencvárosban is, de légióskodott Ausztriában (Mattersburg), Olaszországban (Grosetto) és Horvátországban is (Slaven Belupo).

Az összecsapást élőben közvetíti az M4 Sport.

Jegyinformációk ITT!

Csapatunk a Budafokkal mérkőzött az NB I-ben és az NB II-ben is:

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal szerepelt az NB I-ben. Az 1945-1946-os bajnokságban játszott egymás ellen a két gárda. Az első összecsapás 1945. december 2-án Budafokon, a Templom téri pályán 3-3-ra végződött. Góljainkat Kovács II. József, Bosánszky Jenő (11-esből) és Ádám Zoltán szerezte. Csapatunk kispadján Csapkay Károly, míg a budafokiakén az Aranycsapat későbbi szövetségi kapitánya, a Hungária FC egykori játékosa, Sebes Gusztáv ült.

A “visszavágón”, 1946. április 28-án, az Üllői úton - mivel a világháborús károk miatt a Hungária körúti pálya romokban hevert - együttesünk 5.000 néző előtt Vágó Zoltán irányításával, Palatinus Károly (3), Ádám Zoltán és Füzér János találataival 5-1-re lelépte a Budafoki MTE csapatát.

Az NB II-ben ötször mérkőzött eddig a két együttes. Csapatunk minden találkozón győzött, így a második vonalban 100 százalékos a mérleg a Budafok ellen.

Aktuális ellenfelünkkel hazai pályán legutóbb tavaly októberben mérkőztünk a Merkantil Bank Liga 13. fordulójában, akkor hátrányból fordítva, Katona Máté és Lencse László találatával 2-1-re győztünk.

Mérleg:

NB I:
2       1       1       0         8 - 4          4     (67 %)

NB II:
5       5       0       0       17 - 5          15    (100 %)

Összesen:
7       6      1        0       25 - 9          19     (91 %)

A Budafoki MTE labdarúgásának múltja:

Az 1950-ig önálló településen 1912-ben Világosság Football Csapat néven alakult egyesület. A klub színe piros-fekete volt. Egy évvel később Budafoki Atlétikai és Football Club-ra változott a gárda neve, hogy aztán 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején Budafoki Munkás Testedző Egyesületre változzon.

Az 1920-1921-ben indultak először hivatalos, "jegyzett" bajnokságban - a Vidéki bajnokság Közép-magyarországi kerülete Pestkörnyéki alosztályában vitézkedtek, s rögtön az első helyen végeztek, mint ahogy egy esztendővel később a Váci alosztályban is. 

1922-ben a csapat neve ugyan maradt Budafoki MTE, de a Munkás szó Műkedvelőre változott, s a klub színéből is eltűnt a piros, helyette jött a lila, a lila-fekete mez. 1945-től aztán újra piros-feketében játszanak a budafokiak.

1926-1927-ben a magyar labdarúgás rendszerének megváltoztatása, a profizmus bevezetése miatt a BLASZ Amatőr III. osztály Sugár-csoportjában futballoztak, ami akkor a negyedik vonal volt. De gyorsan felkerültek a harmadik, majd 1933-ban a második osztályba. Aztán jött egy kis "ingázás" a harmadik, sőt a negyedik ligába, hogy aztán ismét felszálló ágba kerüljön a csapat, s feljusson az NB I-be, akkori nevén az OB I-be.

A Budafoki MTE története során csupán egyetlen alkalommal, az 1945-1946. évi, úgynevezett "hosszú bajnokság" Nyugati csoportjában szerepelt a legjobbak között. Akkor is az utolsó előtti, 13.helyen kötött ki a BMTE, így nem jutott az 1-20. helyezett közé. A két csoport eredményeit összevonva ugyanis a 23. hely jutott a budafokiaknak.

1950-ben az MTE egyesült a Budapesti Gyárépítők csapatával, s létrejött a Budapesti Gyárépítők MTE, ami évekkel később Budafoki Építők Munkás Testedző Egyesület lett.

A kiesés után 1963-ig az NB II-ben szerepelt a gárda, hol a Közép, hol a Nyugati csoportban. 1963 őszétől NB I/B-s évek következtek, majd 1969-től újra az NB II-ben játszottak a budafokiak.

1982-ben a bajnokságok átszevezése miatt megint a harmadik vonalba került az MTE. 1989-től újra NB II, aztán az 1997-1998-as bajnokságtól ismét következett a harmadik vonal, egészen 2005-ig. Két NB II-es esztendőt hat NB III-as pontvadászat követett. Ám a mélyrepülés nem ért véget, a Budapest bajnokság I. osztályába került a csapat.

2015-2016-ban Budafoki MTE-Újbuda néven az NB III-ban játszottak, de a következő évben már BMTE néven lettek bajnokok, s felkerültek az NB II-be. A 2019-2020-as bajnokságban a 2. helyen végeztek, s csapatunkkal együtt feljutottak az NB I-be. 74 esztendő után szerepelhetnek újra a legjobbak között.

A budafoki együttes névváltozásai szinte követhetetlenek: Budafoki MTE Kinizsi Sportegyesület, Budafoki MTE-Törley, Budafoki LC, Budafoki Lombard Labdarúgó Club, Budafoki Labdarúgó Club, Budafoki MTE-Újbuda.

A csapat 2016 nyarától szerepel mai nevén: Budafoki MTE.

A budafokiaknál olyan legendás labdarúgók nevelkedtek, játszottak, mint Zakariás József, az Aranycsapat balfedezete, kortársa, az ugyancsak olimpiai bajnok Csordás Lajos, a későbbi évtizedekben Noskó Ernő, Mezey György, Verebes József, Kapitány Sándor, Vizi Sándor, Fatér Károly, Esterházy Márton, Jakab János, Tepszics Ignác, Mörtel Béla, Pintér Attila, Lovrencsics Gergő. A csapatnál edzőként Sebes Gusztáv, Marosvári Béla és Mészöly Kálmán is megfordult.

A Budafok legendás technikai vezetője volt a nemrég elhunyt Schneider Sándor, aki két évtizedig csapatunknál is dolgozott.

A Budafoki MTE 2. szezonját tölti az NB I-ben, és ezzel a  magyar labdarúgó csapatok 108 gárdát "felvonultató" örökranglistáján a 85. helyen áll.

Budafok labdarúgásának múltját nem csak az MTE jelenti:

Budafokon az MTE mellett több futball csapat - Budafok Felsővárosi TE, Budafok Promontor SC, Budafoki LE - is volt, de a legismertebb az 1932-ben alakult Budafok FC, amely piros-fehér mezben játszott. Az alakulás évében a Profi II. Liga küzdelmeiben vettek részt. Ekkor szerepelt a csapatban Slózi, Schlosser Imre is, aki visszavonulása után különböző csapatokban néhány mérkőzés erejéig még többször visszatért, így 1932-ben a II. ligás Budafok FC trénereként néhány mérkőzésen a csapatban is játszott.

1935-ben feljutottak az NB I-be. 1939-ben egyesültek a Szentimrevárosi SE gárdájával, és Gamma FC néven szerepeltek tovább az első osztályban egészen 1945-ig, amikor Budai Barátság névre "keresztelték". 1946-ban MATEOSZ, három év múlva Teherfuvar néven játszottak az NB I-ben.

A klub 1950-ben egyesült az Előre SE gárdájával - s ezzel a fúzióval a Budafok FC, a Gamma FC, a MATEOSZ és a Teherfuvar is a megszűnt, az NB I-es jogot az Előre vitte tovább.

Az MTK (Hungária, Textiles) 1935 és 1950 között 18 NB I-es mérkőzést játszott a Budafok FC-vel (Gamma FC, MATEOSZ, Teherfuvar). A mérleg: 9 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 35-28-as gólkülönbség.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-10 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

FERENCVÁROSI TC II.

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman