HÍREK

Az újabb edzőváltáson áteső Nyíregyháza Spartacus FC ellen folytatjuk a bajnokságot - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

2023-04-02

Az újabb edzőváltáson áteső Nyíregyháza Spartacus FC ellen folytatjuk a bajnokságot - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

A 29. forduló zárómérkőzésén a tabella második helyén álló csapatunk a tizenhatodik pozíciót elfoglaló Nyíregyháza Spartacus FC-t fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 20 órától.

Jelen:

A mérkőzésre már zajlik az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el!

A Nyíregyháza Spartacus FC az OTP Bank Liga 2014/2015-ös szezonjában hiába végzett a 16 csapatos mezőny 12. helyén, a következő szezonra nem kapott licencet, így a harmadosztályba sorolták vissza őket. Az NB III-ból azonnal bajnokként kerültek vissza, így 2016 óta szerepelnek a Merkantil Bank Ligában.

A nyírségi alakulat 28 fordulót követően a 16. pozíciót foglalja el a tabellán 28 ponttal. Hét győzelem és hét döntetlen mellett tizennégy alkalommal szenvedtek vereséget. Mérkőzéseiken 36 gólt lőttek, míg a kapujukat negyvenháromszor vették be.

A csapat házi góllövőlistáját Novák Csanád vezeti 12 találattal, őt követi Gresó Mátyás öttel, míg korábbi támadónk, Myke Bouard Ramos négyszer volt eredményes. Rajtuk kívül három góllal áll, Nikola Pantovic, kettővel Baki Ákos, Kovács Ádám Tibor és Pekár László, míg egyszer talált be Adamcsek Máté, Farkas Bendegúz, Kovácsréti Márk, Márkus Attila, Pataki Bence és Sigér Ákos.

A Nyíregyháza nincs jó formában, az első három tavaszi bajnokin öt pontot gyűjtöttek, a legutóbbi öt fordulóban viszont a Kolorcity Kazincbarcika SC ellen szereztek pontot, a többi mérkőzést elveszítették. A válogatott szünet előtti utolsó körben a Gyirmót FC Győr verte őket 3-2-re Balmazújvárosban.

Aktuális ellenfelünknél már több edzőváltás is volt a szezon során. A bajnokságot Feczkó Tamás irányításával kezdte az együttes, őt a 3. forduló után az addig szakmai vezetőként dolgozó Huszák Géza váltotta, majd 2022 utolsó két bajnokiján ideiglenes megbízatással Lengyel Roland vezette a gárdát. Őt Visinka Ede váltotta, akit viszont március 24-én menesztettek.

A klub tájékoztatása szerint Fekete Tivadar sportigazgató irányítja a jövőben a szakmai munkát, Lengyel Roland pedig az U19-es gárdától ismét az első kerethez kerül, és edzőként dolgozik majd.

A téli átigazolási szezonban a Szpari játékosa lett Gál Szabolcs, Hrabina Alex, Kiss Ákos, Major Marcell (kölcsönbe), illetve a klubunkat elhagyó Kovácsréti Márk és Nagy Barnabás.

Távozott a klubtól Artner Dávid, Kovács Ádám, Márkus Attila és Nagy Sándor.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban hétfőn 20 órakor kezdődő összecsapást élőben közvetíti az M4Sport.

A Nyíregyházával mérkőztünk az NB I-ben és az NB II-ben is:

Az NB I-ben 22 mérkőzést játszottunk a szabolcsiak ellen, melyek közül tizenhármat megnyertünk hét döntetlen és két vereség mellett.

A másodosztályban a hétfői lesz a két klub hetedik egymás elleni mérkőzése. Eddigi mérlegünk négy győzelem és két vereség.

Az őszi találkozó után a Szpari örülhetett, miután Sényőn 2-0-ra győztek Gresó Mátyás és Farkas Bendegúz góljával.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban legutóbb 2019. szeptember 29-én találkoztunk, Lencse László és Schön Szabolcs találatának köszönhetően 2-1-re nyertünk a másodosztályban.

A mérleg:

NB I:

22       13       7       2        41 - 11          46     (70 %)

NB II:

6          4       0       2        13 - 6            12     (67 %)

ÖSSZESEN:

28       17      7        4        54 - 17          58     (69 %)

(a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk)

A Nyíregyháza Spartacus FC labdarúgásának múltja:

A nyíregyházi labdarúgás története 1928-ban kezdődött. Ekkor alakult meg a Nyíregyházi Vasutas Sport Club. A klub színe fehér-fekete volt. 1928-1929-ben a Keleti Labdarúgó Szövetség II. osztályának Szabolcsi csoportjában szerepeltek.

Az 1930-as évek végére a megye legjobbjai közé tartoztak. 1940-ben kiharcolták a feljutást az NB III-ba. A csapat 1945 után váltakozó sikerrel szerepelt, főleg a megyei bajnokságban, vagy az NB III-ban, de voltak jó éveik az NB II-ben is.

A hatvanas évek elején a Spartacus megnyerte a harmadik vonalban a bajnokságot, és feljutott az NB II-be. Néhány év múlva az NB I/B-ben szerepelt a gárda, de aztán a hetvenes évek elején kevésbé volt sikeres a csapat.

A minőségi változás 1977-ben következett be, amikor az NYVSC és a Nyíregyháza Spartacus Petőfi fuzionált. A két klub egyesülésének első  sikerét a labdarúgók érték el, amikor 1980-ban feljutottak az élvonalba,   Temesvári Miklós vezetésével. Ezt követően négy évet töltött a gárda az NB I-ben. Aztán ismét a másodosztályban folytatták a küzdelmet a nyíregyházi labdarúgók. Ez alól az 1992-1993-as bajnokság a kivétel, de akkor tiszavirág életűnek bizonyult az élvonalbeli szereplés.

A labdarúgó szakosztály ebben az időszakban önállósodott, és Nyírség Spartacus néven új klub alakult. 1998-ban a csapat Őze Tibor edző vezetésével ismét bajnok lett, és két sikeres, s egy sikertelen szezont  töltött az NB I-ben.

A Nyírség Spartacus 2000-ben esett ki az NB I-ből. Az állandó anyagi gondok 2003 nyarára már megoldhatatlanná váltak, a klubot működtető gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnt.

A Nyíregyháza Kertváros FC 2003 nyarán költözött a stadionba, és nevet változtatott - Nyíregyháza Spartacus Football Club lett. A Spartacus elnevezéssel az egyesület tudatosan vállalta a Szpari hagyományok ápolását és átvételét. Ezért lett ettől kezdve a klub színe a piros-kék.

A Spartacus 2004-ben indulhatott az NB I-ben, de kiesett a csapat. 2007-ben Gálhidi György vezetésével újra sikerült megszereznie a bajnoki címet a Szparinak az NB II Keleti csoportjában, méghozzá nagy küzdelemben, a nagy múltú, az akkor második vonalbeli Fradi előtt. Ezután három évet töltött az élvonalban a Spartacus, majd újra az NB II-ben folytatta.

A 2011-2012-es bajnoki esztendő sötét fejezetként íródott be a Nyíregyháza Spartacus történetébe. Aztán az ismét sikereket hozó időszak 2012 júniusban kezdőtt. A Spartacus kiharcolta tagságát a 2013-ban kezdődött összevont NB II-ben.

A 2013-2014-es bajnokságot megnyerte, és feljutott az NB I-be! A csapat az élvonalban maradt - az MLSZ azonban arra hivatkozva, hogy az egyesület nem teljesítette a licenc követelményeket, nem engedélyezte az indulást az élvonalban, és a Spartacust az NB III-ba száműzte.

A csapat a harmadosztályban bajnok lett, és feljutott az NB II-be, ahol ez sorozatban a hetedik szezonjuk.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman