HÍREK

Az edzőváltáson átesett DVSC csapatát fogadjuk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2021-10-29

Az edzőváltáson átesett DVSC csapatát fogadjuk - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 11. fordulójában csapatunk a DVSC-t fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 17 órától. Ez lesz a két együttes 90. találkozása az NB I-ben.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

A másodosztály tavalyi bajnoka tíz forduló után a tizedik helyet foglalja el az OTP Bank Ligában. A DVSC két győzelem és három döntetlen mellett öt alkalommal szenvedett vereséget. Mérkőzéseiken 19 gólt lőttek és ugyanennyit kaptak, előbbi a második legjobb, utóbbi a harmadik legrosszabb mutató az NB I-ben.

19 szerzett góljukon kilenc játékos osztozik. A házi góllövőlistát hét találattal Ugrai Roland vezeti, rajta kívül kétszer volt eredményes Bévárdi Zsombor, Dzsudzsák Balázs és Sós Bence, míg egyszer Bárány Donát, Ferenczi János, Korhut Mihály és Varga József.

A debreceniek a bajnokságot a Budapest Honvéd elleni 4-1-es sikerrel kezdték, melyet az Újpest FC elleni 2-2 és Paksi FC elleni 3-3 követett. Az augusztust két vereséggel zárták, előbb a ZTE FC verte őket 2-1-re, majd az FTC 4-2-re.

Ezt követően a Gyirmót FC Győr ellen javítottak, a másik feljutó ellen 5-0-ra diadalmaskodtak hazai pályán. A kiütéses sikert sorozatban négy nyeretlen bajnoki követte: vereség a Kisvárda Master Good otthonában (1-2), döntetlen a MOL Fehérvár FC ellen (2-2), majd pont nélkül maradtak a Mezőkövesd Zsóry FC (0-1) és a Puskás Akadémia FC (0-3) ellen is.

Hétközben a DVSC búcsúzott a MOL Magyar Kupától, miután hosszabbítást követően 2-1-re alulmaradt a másodosztályú Kecskeméttel szemben.

A kupabúcsú után a klub vezetősége úgy döntött, elfogadja a csapatot irányító Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edzőpáros lemondását. Az együttes honlapján megjelenő közlemény szerint csapatunk ellen megbízott edzőként Jeremiás Gergő vezeti a gárdát, munkáját pályaedzőként Dombi Tibor, szakmai tanácsadóként pedig az egykori sikeredző, Herczeg András segíti.

A Loki keretéhez a nyári átigazolási időszakban David Babunski, Charleston Silva dos Santos, Sylvain Deslandes, Gróf Dávid, Németh Krisztián, Soltész Dominik és Marko Nikolic, míg visszatért kölcsönjátéka után Csősz Richárd és Kundrák Norbert.

Távozott a klubtól Bényei Balázs, Haris Attila, Kinyik Ákos és Szatmári Csaba. Míg Deczki Mátét és Kovács Pétert kölcsönadták.

A 17 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

A DVSC-vel nem csak NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőket is játszottunk:

Az NB I-ben 89 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Negyvenegy alkalommal csapatunk ünnepelesett győzelmet, tizennyolcszor döntetlen született, míg harminc összecsapást a hajdúságiak nyertek.

Hazai pályán 42 találkozót játszottunk a DVSC ellen, a mérleg 64 %-os - 25-ször győztünk, 6 mérkőzés döntetlenre végződött, és 11-szer kaptunk ki, 77 gólt lőttünk, és 46-ot kaptunk.

Bajnoki mérkőzést legutóbb 2019. április 6-án vívtuk a Loki ellen, akkor a debreceniek 3-1-re győztek, gólunkat Torghelle Sándor szerezte.

A két együttes eddigi utolsó egymás elleni összecsapását március 10-én vívta, akkor a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjében Sebastian Herrera és Varga Roland találatával idegenben nyertünk 2-1-re.

Kupadöntőt kétszer vívtak a csapatok, 2008-ban együttesünk a Szuperkupát, míg 2012-ben a Magyar Kupát a Debrecen nyerte meg büntetőrúgások után.

A mérleg:

NB I:
89      41      18      30          159 - 118         141    (53 %)

Magyar Kupa-döntő:
1        0        1       0               3 - 3              

Magyar Szuperkupa-döntő:
1        0        1       0               0 - 0    
         

Fejezetek a Debreceni VSC labdarúgásának több mint száz esztendős múltjából:

Debrecenben 1867-ben, a kiegyezés esztendejében alakult meg a történelmi Magyarország egyik legkorábban megszervezett sportegyesülete, a Debreceni Torna Egylet (DTE). Hamarosan lett labdarúgó szakosztálya - egy 1899-es sajtóhír szerint játszott Debrecen első futball csapatában Ady Endre is.

A Debreceni VSC 1902. március 12-én jött létre. Akkor még Egyetértés Futball Club néven szerepelt, majd 1912 nyarán önállósította magát, és megalakult a Debreceni Vasutas Sport Club. Soraiban 1920-ig kizárólag a MÁV műhelyi dolgozók futballozhattak, akik összecsapásaikat kezdetben a Falógernek nevezett térségtől északra fekvő grundon tartották, szigorúan a munkaidő letelte után. Az első mérkőzéseken a "mávisták" már piros-fehérbe öltözve kergették a labdát.

Az első világháború befejeződésével 1920-tól a regionális alapokon szerveződő kerületi ligákban játszottak a vidéki klubok. Nem tett jót a vasutas gárdának, hogy 1926-ban létrejött a profizmus Magyarországon.

Debrecenben megalakult a Bocskai FC, amely másfél évtizeden keresztül volt Debrecen legjobb labdarúgócsapata - 1930-ban kupagyőztes, az 1933-1934. évi bajnokságban pedig bronzérmes lett. Ebben az időszakban a DVSC alacsonyabb osztályokban szerepelt.

1940 tájékán a merev profi-amatőr szétválasztás megszűnt - a Bocskai pedig anyagi okok miatt feloszlott, így újra a DVSC lett Debrecen első számú labdarúgócsapata, amely ettől kezdve mindent megpróbált az élvonalba kerüléshez. Ez végül az 1942-1943-as bajnokságban vált valóra, ám nem tartott sokáig, mert négy évre rá megtörtént az első kiesés a klub történetében, amit 2020-ig még nyolc követett, sőt 1967-ben a DVSC legnagyobb kudarcát élte át, a harmadosztályba került.

Bár az alapítók a ma is használatos piros-fehér színösszeállítást választották, a korai évtizedekben többször is változott a játékosok által viselt mezek színe: 1925-ben, amikor a Debreceni MÁV Testgyakorlók Köre beleolvadt a Vasutasba, zöld-fehér, sőt, 1937-től lila-fehér lett az egyesület színe. A második világháború után a Vasutas visszatért a piros-fehér színhez, és ez immár állandónak is tekinthető. A kivétel a közös DMTE-DVSC korszak, amikor Debrecen város "egyesített" csapata sárga-kékben pompázott.

Az 1950-es évek egyik névváltoztatásának köszönhetően kapta a gárda a Loki becenevet.

A 20. század második felében a DVSC többször feljutott az első osztályba, ahol az 1993-as évet követően stabilizálódott a helye. A Loki igazi sikerkorszaka ekkor kezdődött. A felkerülés után egy évvel Garamvölgyi Lajos vezetésével bronzérmes lett. 1996-ban Sándor Tamás az Év labdarúgója volt. 1999-ben a csapat megnyerte első hazai trófeáját, a Magyar Kupát.

A klub történetének legsikeresebb időszaka az 1999-et követő bő évtized, amikor a csapat hét bajnoki címet szerzett, hatszor volt Magyar Kupa-, egyszer Ligakupa, ötször pedig Magyar Szuperkupa-győztes. A hajdúságiak az évek során a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe is eljutottak.

A 2018-2019-es szezon végén még bronzérmet szerző csapat egy évvel később csak a bajnokság 11. helyén végzett, és 27 év után kiesett az első osztályból.

Azonban csak egy szezont töltöttek az NB II-ben, a 2020-2021-es második vonalbeli pontvadászatot megnyerték, s most újra az NB I-ben futballozhatnak.

2020. július 1-jén a város önkormányzata megvásárolta Szima Gábor többségi tulajdonos részesedését, így az üzletember 19 év után távozott a DVSC éléről.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-03-30 17:00 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

KECSKEMÉTI TE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman