HÍREK

Az álomcsapat itthon mindenkit legyőzhetne

2017-02-09

Az álomcsapat itthon mindenkit legyőzhetne

A csakfoci.hu a Transfermarkt információi alapján készített összeállítást arról, hogy saját nevelésű játékosokból milyen álomcsapatokat hozhatnának össze, egyes klubok itthon és külföldön. Az oldal a hazai viszonyokat vizsgálva megállapította, az MTK Budapest kiváló alakulatot tudna pályára küldeni az elmúlt évek saját nevelésű játékosaikból.

A modern labdarúgásban természetes jelenség a játékosok elvándorlása a nevelőegyesületekből. A német Transfermarkt néhány, a nemzetközi porondon is jegyzett klub esetében is megnézte, mi történne, ha egy-egy csapat szembemenne az „árral” és mind anyagilag, mind szakmailag képes lenne megtartani legnagyobb értékeit, akár saját nevelésű labdarúgóit. Ebben az esetben alighanem némileg megváltoznának az erőviszonyok a nemzetközi futballban.
 
Érdekes példát jelent a német Schalke, amely többek között Neuert, Özilt is eladta, nem is olyan rég pedig Draxlert (PSG) és Sanét (Manchester City) is értékesítette. Nem mindennapi csapata lehetne a portugál Sportingnak is a németek összeállítása szerint. Itt nyilván külön érdekességet jelent Cristiano Ronaldo személye, aki még tiniként hagyta ott Lisszabont a Manchester United kedvéért, de Nani, Joao Mario, sőt, akár az angol válogatott Eric Dier neve is igen jól cseng, igaz, itt a mostani csapatban is van 4-5 olyan (Európa-bajnok) futballista, aki az „álomtizenegybe” befér.

Természetesen, ha más léptékben is, de a jelenség idehaza is létezik. Nálunk is akad rá példa, hogy egy csapat saját nevelésű játékosai máshol alapemberek jelenleg. 

A legjobb példát talán az MTK Budapest jelenti, amelynek hosszabb ideje saját hátországa van a Sándor Károly Akadémián, ahonnan tucatnyi, a válogatottságig is eljutott tehetség nőtt ki az utóbbi bő egy évtizedben. A legjobbak azonban egy kivétellel, különböző okok miatt máshol játszanak, egyedül a csapatkapitány, Kanta József maradt a Hungária körúton.

Akár így is kinézhetne ma az MTK kezdőcsapata:

Gulácsi – Bese, Juhász R., Pintér Á., Hangya – Kanta J., Pátkai, Nikházi - Németh K., Eppel, Lencse.

Mint látható, néhányan (Juhász, Hangya, Pátkai, Eppel) NB I-es vagy épp NB II-es (Lencse) riválisoknál futballoznak jelenleg, míg a többiek hosszabb-rövidebb ideje légiósként futballoznak, az MTK felnőtt csapatában soha pályára nem lépő Gulácsi 2007 óta, Németh Krisztián pedig – rövid visszatérését leszámítva – ugyancsak majd tíz éve külföldön futballozik. Érdemes kiemelni még Nikházi Márk nevét is, aki nemrég tért vissza nevelőcsapatához Diósgyőrből, és aki játéktudása alapján ugyancsak befér a fentebb említett csapatba.

A fentiekhez csupán annyit, Domonyai László klubigazgató többször is elmondta, ha az MTK Budapest megtartotta volna minden korábbi értékét és nem kínálna újabb és újabb lehetőséget a feltörekvő fiataloknak, szinte verhetetlen csapata lenne az OTP Bank Ligában. Persze a klubmodell fenntartása hosszútávon messze kifizetődőbb, de az állítással a névsort látva, nehéz lenne vitatkozni.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman