HÍREK

Amit az FC Ajkáról tudni kell - bemutatjuk ellenfelünket

2019-08-27

Amit az FC Ajkáról tudni kell - bemutatjuk ellenfelünket

A hétközi, 6. fordulóban szerdán 19:00-kor az FC Ajka lesz csapatunk ellenfele az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A múlt:

Az ajkai foci kezdetei a múlt század húszas éveire nyúlnak vissza. Az FC Ajka jogelődje, az Ajkai Sportegyesület (ASE) 1923-ban alakult. A klubban elsősorban a város üzemeiben dolgozó fiatalok kezdtek el focizni. Az ASE a kezdeti időkben nem rendelkezett saját pályával, így az Üveggyártól bérelték azt. A kezdeti lépéseket a megyei bajnokságban tette meg a csapat, majd 1948-tól az NB III-ban szerepeltek, és saját pályájuk is lett. Az akkor 9.000 lakosú településen gyakran 2.000 ember látogatta a mérkőzéseket.

Az ötvenes években a megyei bajnokság és az NB III között ingázott a klub. Jelentős változást hozott a csapat életében az 1968-as év, amikor a Timföldgyár átvette a gárdát, és Ajkai Alumínium SK néven szerepelt tovább. 

1970-től folyamatosan az NB III-ban szerepeltek. Az 1977-1978-as bajnokságban elért 2. hely meghozta az NB II lehetőségét. Az 1982-es kiesés után négy idényt a harmadosztályban töltöttek Ekkor többek között Glázer Róbert is volt az együttes edzője. 1987-ben újabb névváltozás történt és Ajka Hungalu SK lett az új elnevezés.

1987-ban az osztályozó mérkőzéseken ismét sikerült a feljutás a másodosztályba, de a csapat nem tudott gyökeret verni, így „liftezett“ a második és a harmadik vonal között. 1988-1989-ben feljutott, de 1991-ben újabb kiesés következett. 1992-ben feljutott, 1993-ban viszont ismét kiesett a csapat.

A Hungalu SK története azonban csak 1993-ig tartott. Ekkor a csapat kiesett az NB II-ből és az egyesület megszüntette a labdarúgó szakosztályt. A város vezetése azzal a feltétellel volt hajlandó segíteni, ha az ugyanebben az évben megszűnt Ajkai Bányásszal egyesül az Ajkai Hungalu. Más lehetőség nem lévén, a fúzió megtörtént és 1993 augusztusában megalakult az Ajkai Labdarúgó Club (ALC). Sok játékos elhagyta az ALC-t, amely így kiesett az NB III Bakony-csoportjából. A megyei bajnokságba való zuhanással 1962 óta először nem volt a városnak csapata a nemzeti bajnokságokban.

1994 és 1998 között a megyei bajnokságban, zömmel fiatal ajkai játékosokkal szerepelt a közben újabb névváltozáson áteső együttes, amely immár Ajkai SE néven harcolt tovább. 1997-1998-ban veretlenül lett bajnok a csapat a Veszprém megyei I. osztályban. Az NB III-ba való feljutás után a 4. helyen végzett az ASE.

2000 őszén a kvalifikációs bajnokságot megnyerve ismét NB II-es lett a gárda. 2001 nyarán a labdarúgó-szakosztály kivált az Ajka SE-ből, és azóta FC Ajka néven önállóan működik a zöld-fehér csapat.

Folytatódott a szokásos ajkai történet, megint kiesés következett. Majd 2007 nyarán Ajka újra NB II-es meccsek helyszíne lett: az együttes a következő években mindig a bajnokság középmezőnyének elején végzett.

Az MLSZ a bajnoki rendszer átalakítását határozta el, mely szerint 2013-2014-ben 16 csapat szerepelhet az egy csoportos NB II-ben. Ha nehezen is, de sikerült az ajkaiaknak ide bekerülni. 2015-2016-ban aztán hosszú idő után búcsút intett a másodosztálynak a dunántúli gárda. 

A jelen:

Három év következett a harmadik vonalban: egy negyedik és egy második helyezés után 2018-2019-ben fölényesen megnyerték az NB III Nyugati csoportját, s újra NB II-es lett az FC Ajka!

Az ajkai klub együttműködik a Budapest Honvéddal, ugyanis az új MLSZ-szabályozás szerint a 2019-2020-as szezontól egy NB I-es, illetve egy NB II-es klub úgynevezett kooperációs szerződést köthet egymással.

Az ajkaiak a Merkantil Bank Liga idei pontvadászatban öt forduló után 1 ponttal - amit a Vasas ellen szereztek - a bajnokság utolsó, 20. helyén állnak. Négy mérkőzést játszottak le, ugyanis legutóbbi találkozójuk a Nyíregyháza ellen a pálya használhatatlansága miatt elmaradt.

Az egymás elleni mérleg:

Csapatunk eddig két alkalommal mérkőzött meg az NB II-ben az ajkai gárdával:

2011. szeptember 17.    
MTK Budapest - FC Ajka 1 - 2    

2012. március 24.
FC Ajka - MTK Budapest 0 - 1
Ajka, Városi Sportcentrum (Városi Stadion) - Ness Hungary NB II. Nyugati csoport, 20. forduló - játékvezető: Pintér Csaba - 800 néző

MTK Budapest: Hegedűs - Gál, Vadnai, Kálnoki-Kis, Szekeres - Könyves (Balajti), Kanta, Nikházi (Vass P.) - Frank (Zsidai), Tischler, Wolfe Rafe Raccini. Vezetőedző: Garami József
Gólszerző: Tischler Patrik

A mérleg:
MTK Budapest - FC Ajka    2    1    0    1    2 - 2    3  (50 %)

Három érdekesség az Ajka elleni meccs kapcsán:

- A közelmúltban a Magyar Kupában találkozott a két gárda. 2018. december 5-én az akkor még harmadik vonalbeli FC Ajka 0-1-ről fordítva, 2-1-re legyőzte csapatunkat, és ezzel bejutott a legjobb 16 közé.

- Bizonyára sokan tudják, hogy együttesünk erőssége, Kanta József Ajkán kezdte a futballt. Az ifjú tehetségre csapatunk figyelt fel, így hamarosan Agárdra, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára került. 

-  Szinte hihetetlen, hogy az FC Ajka együttese mennyi névváltozáson "esett át": Ajkai Sportegyesület (1923 - 1949), Ajkai Dolgozók SE, Ajkai Vasas, Ajkai Szikra, Ajkai Sportegyesület, Ajkai Alumínium SK, Ajkai Hungalu SK, Ajkai Labdarúgó Club, Ajkai SE, és 2001-től FC Ajka néven szerepelnek a zöld-fehérek.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman