HÍREK

A ZTE FC vendégei leszünk a forduló zárómérkőzésén - Ellenfélbemutató, jegyinformáció

2024-03-09

A ZTE FC vendégei leszünk a forduló zárómérkőzésén - Ellenfélbemutató, jegyinformáció

Az OTP Bank Liga 24. fordulójában a tabella hatodik helyén álló csapatunk a kilencedik ZTE FC otthonában lép pályára vasárnap 20 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk: A mérkőzésre online ITT lehet belépőt vásárolni! Szurkolóink a Stadion utca felőli Vendégszurkoló parkolóban, az Aréna keleti oldalán tudnak parkolni, majd elfoglalni helyüket a nézőtéren. A szektorban büfé üzemel, viszont fizetni csak bankkártyával lehet! Kapunyitás 19 órakor.

Az OTP Bank Liga 24. fordulójában a tabella hatodik helyén álló csapatunk a kilencedik ZTE FC otthonában lép pályára.

A Zala vármegyei együttes 23 fordulót követően 28 ponttal áll a kilencedik helyen. A mérlegük nyolc győzelem, négy döntetlen és tizenegy vereség. A mérkőzéseiken 33 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, míg ellenük 43 gólt szereztek.

Ellenfelünk 33 találata közül tízet Antonio Mance, hatot Yohan Croizet, négyet Mim Gergely, kettőt Gruber Zsombor, Sajbán Máté és Josip Spoljaric, míg egyet Bedi Bence, Stefanos Evangelou, Kiss Bence, Medgyes Sinan, Szendrei Norbert, Meshack Ubochioma, valamint a klubtól már távozó Tajti Mátyás szerzett.

A zalaegerszegi gárda hazai mérlege a 2023/2024-es szezonban három győzelem, három döntetlen és öt vereség. Tizenegy hazai találkozón tizenkét pontot gyűjtöttek, tizenhét rúgott gól mellett huszonnégyet kaptak.

Márton Gábor csapata hat tavaszi bajnoki összecsapása közül négyet is megnyert, egy-egy döntetlen és vereség mellett. Az évet a Fehérvár FC (2-0) és a Puskás Akadémia FC (1-0) elleni győzelmekkel kezdték, majd 1-1-es döntetlent játszottak a Mezőkövesd Zsóry FC otthonában. Ezt követően a Paksi FC ellen 4-3-ra, míg a Kecskeméti TE ellen 3-1-re nyertek. A legutóbbi bajnokijukon vereséget szenvedtek, a Kisvárda Master Good otthonában kaptak ki 1-0-ra.

A téli átigazolási időszakban a kölcsönbe megszerzett Gruber Zsombor mellett végleg a klub játékosa lett Guy Hadida (Csernomorec Odessza), Kiss Bence (Kecskeméti TE) és Vogyicska Balázs (FTC).

A kölcsönbe távozó Huszti András (Újpest FC), Klausz Milán (Szeged-Csanád GA), Soltész István (Budafoki MTE), Szalay Szabolcs (Vasas FC) négyes mellett végleg elhagyta az együttest Daniel Milovanovikj (AP Brera) és Todor Todoroszki (Politechnica Iasi).

Csapatunkkal ellentétben a címvédő ZTE FC nem jutott be a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjébe, miután a nyolcaddöntőben a DVTK 4-2-re legyőzte őket Miskolcon.

A ZTE Arénában vasárnap 20 órakor kezdődő bajnokit az M4Sport közvetíti élőben!

A ZTE FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben eddig 78 alkalommal találkozott a két együttes, emellett a 2017/2018-as szezonban a másodosztályban is megmérkőztek egymással a csapatok.

A két gárda az idei szezonban kétszer már összefutott. Zalaegerszegen a hazaiak nyertek 2-1-re a 2. fordulóban, míg novemberben közepén az Új Hidegkuti Nándor Stadion csapatunk ünnepelhetett 2-0-ás sikert.

Az első osztályban idegenben eddig 39-szer mérkőztünk a ZTE-vel, a mérleg  39%-os - 13 győzelem, 7 döntetlen és 19 vereség, 46 gólt szereztünk, és 62-őt kaptunk.

A mérleg:

NB I:

78      34      15      29       112 - 104        117      (50 %)

NB II:

  2        1        0        1           6 - 5                3      (50 %)

Összesen:

80      35      15      30       118 - 109        120      (50 %)

A ZTE FC labdarúgásának múltja:

A klub megalakulása előtt Zalaegerszegen már 1912-ben bemutatkozott a futball, amikor egy helyi, alkalmi csapat a néhány tíz kilométerre lévő település, Vasvár ellen mérkőzött, és 4:2-re veszített.

A zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a ma Horvátországhoz tartozó Csáktornya ellen is játszottak, s csupán egy góllal (2:1) maradtak alul. A feljegyzett, eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt, és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren. Az első világháború évei alatt azonban ezek szüneteltek.

1920-ban a főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével egy szakosztállyal létrejött a Zalaegerszegi Torna Egylet. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották, és létesítmény, valamint alapszabály nélkül működtek egészen 1921. november 23-ig, a hivatalos megalakulásig.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a játékteret  mintegy 2.000 néző állta körül.

A Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában 1924-ben sikerrel kezdődött a ZTE bajnoki pályafutása, a Szombathely melletti Kámoni AC vendégeként.

A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934-1935-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek.

A második világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Júniusban a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I/B-be az akkor még zöld-fehér csapat. Az együttes törzsszurkolói az idegenbeli találkozókat amatőr közvetítésben, kihangosított telefonvonalon hallgathatták a város legendás Arany Bárány Szállodájának Télikertjében.

Az 1972-1973-as bajnokságban játszot először az NB I-ben a zalai együttes. Október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4:0-ás győzelem volt a gárda első sikere a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén. A zalai szurkolók nagy álma valóra vált, bajnoki találkozókon is megmérkőzhettek a szomszédvár, a Szombathelyi Haladás gárdájával.

A következő majd' két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a gárda. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben valamint 1986-ban – a negyedik helyig jutottak.

1989-ben kiestek a legmagasabb osztályból. Másodszor 1992-ben búcsúztak, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak.

A csapat attól fogva egészen 2012-ig folyamatosan az NB I-es mezőny tagja volt, s 2001-2002-ben Bozsik Péter irányításával bajnoki címet is nyertek.

A 2012-es kiesést követően hét év múlva, 2019-ben sikerült újra feljutnia a ZTE-nek az élvonalba. Összességében eddigi történelme során egy alkalommal nyert magyar bajnoki címet (2001-2002) a zalai kék-fehér gárda, egyszer bronzérmes (2006-2007) lett, s tavaly májusban megnyerte a Magyar Kupát.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-06-26 10:00 SÁNDOR KÁROLY LABDARÚGÓ AKADÉMIA

MTK BUDAPEST

VS

IVÁNCSA KSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman