HÍREK

A ZTE FC-t fogadjuk a 13. forduló nyitómérkőzésén - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

2023-11-10

A ZTE FC-t fogadjuk a 13. forduló nyitómérkőzésén - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 13. fordulójában csapatunk a 10. helyen álló ZTE FC együttesét fogadja az Új Hidegkuti Nándor Stadionban pénteken 20 órától.

Jelen:

A mérkőzésre már tart az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el!

A mérkőzésen már gyűjtjük a csokikat a rászoruló gyerekek számára - részletek itt!

A ZTE FC hét szezon után, 2019-ben jutott vissza az OTP Bank Ligába, az idei pedig története 41. élvonalbeli szezonja.

A zalaegerszegi együttes 12 fordulót követően 11 ponttal, három győzelemmel, két döntetlennel és hét vereséggel a 10. helyen áll a tabellán. Ezeken a találkozókon 16 gólt szereztek és 28-at kaptak, utóbbi a legrosszabb mutató az NB I-ben.

Boér Gábor együttese a Kisvárda Master Good elleni vereséggel (0-2) kezdte a bajnokságot, majd csapatunk ellen 2-1-re győztek hazai pályán. Ezt követte zsinórban négy vereség, sorrendben a DVSC (0-1), a DVTK (1-3), az Újpest FC (1-2) és az FTC (2-6) ellen.

A Fehérvár FC (3-3) és a Puskás Akadémia FC (1-1) elleni döntetlenek után a legutóbbi négy fordulóban két győzelem és két vereség volt a mérlegük. 2-1-re győztek Mezőkövesden, 5-2-re kikaptak a Paksi FC-től és 3-1-re a Kecskeméti TE gárdájától, míg a legutóbbi fordulóban Kisvárdán nyertek 1-0-ra.

A ZTE Arénában négy, míg idegenben 7 pontot gyűjtöttek, saját közönségük előtt és Zalaegerszegtől távol is 8 alkalommal találtak az ellenfelek kapujába.

A csapat házi góllövőlistáját hat találattal Antonio Mance vezeti, őt követi Mim Gergely, Sajbán Máté és Josip Spoljaric kettővel. Rajtuk kívül egyszer talált be Yohan Croizet, Stefanos Evangelou, Szendrei Norbert, valamint a csapatot már elhagyó Tajti Mátyás.

A ZTE a MOL Magyar Kupa legutóbbi győzteseként nyáron elindulhatott az Európa Konferencia Liga selejtezőjében. A nemzetközi kupaszereplés viszont csak két meccsig tartott a kék-fehéreknek, miután a horvát NK Osijek előbb 1-0-ra, majd 2-1-re legyőzte őket.

Címvédőként viszont a kupában ott van a legjobb 16 között az együttes, miután búcsúztatták az Evolution Hungary-Cigánd SE és a nyugati rangadón a Szombathelyi Haladás gárdáját. Következő ellenfelük a DVTK lesz idegenben.

A nyári átigazolási időszakban Dombó Dávid (Vasas FC), Antonio Mance (DVSC), Medgyes Sinan (DVTK), Sajbán Máté (Paksi FC), Senkó Zsombor (Diósgyőri VTK), Josip Spoljaric (NK Osijek), Todor Todoroski (Sumqayit) és Soltész István (Budafoki MTE) játékjogát végleg megvásárolta a zalai klub, ismét kölcsönvette a Puskás Akadémia FC-től Mim Gergelyt, Újpestről Yohan Croizet-et, a horvát NK Osijek csapatától a Stefanos Evangelou-t és csapatunktól Várkonyi Bencét, míg északmacedón kölcsönjátéka után visszatért Daniel Milovanovikj.

Távozott Zalaegerszegről a csapatunkhoz igazoló Demjén Patrik mellett Gergényi Bence (Fehérvár FC), Eduvie Ikoba (Académico Viseu), Tajti Mátyás (Újpest FC), Mocsi Attila (Rizespor), Eros Grezda (FK Partizani) és Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd). Rajtuk kívül kölcsönbe ment Boros Zsombor (Kazincbarcika), Gergely Botond (Csíkszereda), Kiss Ágoston (Tiszakécske), Papp Csongor (Vasas FC) és Papp László (Mosonmagyaróvár).

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban pénteken 20 órakor kezdődő bajnokit az M4Sport közvetíti élőben.

A ZTE FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben 1972 és 2023 között 77 alkalommal találkozott a két együttes, emellett a 2017/2018-as szezonban a másodosztályban is megmérkőztek egymással a csapatok.

A két gárda legutóbbi egymás elleni összecsapására Zalaegerszegen került sor, augusztus 6-án a 2. fordulóban 2-1-re a hazai nyertek.

Az első osztályban hazai pályán eddig 38-szor mérkőztünk a ZTE-vel, a mérleg  60 %-os - 20 győzelem, 8  döntetlen és 10 vereség, 64 gólt szereztünk, és 42-őt kaptunk.

A mérleg:

NB I:

77      33      15      29       110 - 104        114      (49 %)

NB II:

  2        1        0        1           6 - 5                3      (50 %)

Összesen:

79      34      15      30       116 - 109        117      (49 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint).

A ZTE FC labdarúgásának múltja:

A klub megalakulása előtt Zalaegerszegen már 1912-ben bemutatkozott a futball, amikor egy helyi, alkalmi csapat a néhány tíz kilométerre lévő település, Vasvár ellen mérkőzött, és 4:2-re veszített.

A zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a ma Horvátországhoz tartozó Csáktornya ellen is játszottak, s csupán egy góllal (2:1) maradtak alul. A feljegyzett, eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt, és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren. Az első világháború évei alatt azonban ezek szüneteltek.

1920-ban a főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével egy szakosztállyal létrejött a Zalaegerszegi Torna Egylet. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották, és létesítmény, valamint alapszabály nélkül működtek egészen 1921. november 23-ig, a hivatalos megalakulásig.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a játékteret  mintegy 2.000 néző állta körül.

A Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában 1924-ben sikerrel kezdődött a ZTE bajnoki pályafutása, a Szombathely melletti Kámoni AC vendégeként.

A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934-1935-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek.

A második világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Júniusban a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I/B-be az akkor még zöld-fehér csapat. Az együttes törzsszurkolói az idegenbeli találkozókat amatőr közvetítésben, kihangosított telefonvonalon hallgathatták a város legendás Arany Bárány Szállodájának Télikertjében.

Az 1972-1973-as bajnokságban játszot először az NB I-ben a zalai együttes. Október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4:0-ás győzelem volt a gárda első sikere a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén. A zalai szurkolók nagy álma valóra vált, bajnoki találkozókon is megmérkőzhettek a szomszédvár, a Szombathelyi Haladás gárdájával.

A következő majd' két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a gárda. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben valamint 1986-ban – a negyedik helyig jutottak.

1989-ben kiestek a legmagasabb osztályból. Másodszor 1992-ben búcsúztak, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak.

A csapat attól fogva egészen 2012-ig folyamatosan az NB I-es mezőny tagja volt, s 2001-2002-ben Bozsik Péter irányításával bajnoki címet is nyertek.

A 2012-es kiesést követően hét év múlva, 2019-ben sikerült újra feljutnia a ZTE-nek az élvonalba. Összességében eddigi történelme során egy alkalommal nyert magyar bajnoki címet (2001-2002) a zalai kék-fehér gárda, egyszer bronzérmes (2006-2007) lett, s idén májusban megnyerte a Magyar Kupát.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-08-03 19:45 ÚJ HIDEGKUTI NÁNDOR STADION

MTK BUDAPEST

VS

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS FC

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman