HÍREK

A skót felföld hőse - László Csaba interjú (1. rész)

2014-10-09

A skót felföld hőse - László Csaba interjú (1. rész)

A semmiből tűnt fel a magyar futballban a kétezres évek közepén. Lothar Matthäus mellett pályaedzőként dolgozott a válogatottnál. Némiképp váratlanul a Ferencváros edzője lett. Második helyen végzett a bajnokságban csapatával, majd jött a botrányos kupadöntő. Skóciába távozott, ahol sikerember lett. Többrészes sorozatunkban az MTK Budapest játékosmegfigyelői rendszerének igazgatóját faggatjuk. (1. rész)

A skót Hearts csapatához kerülve az „Év edzőjévé" választották, ami mostanság igencsak ritka kitüntetés magyar szakember számára. Amikor erre kérdezünk rá, buzgón helyesel.

– Nemcsak magyar embert, hanem külföldit sem szoktak. Ismerve a skótokról szóló legendát, nagyon spórolósak. Két díjat kaptam: egyik szakmai, melyben a csapatkapitányok és a menedzserek szavaztak az „Év edzője" címre. A másik az "Év menedzsere", melyet a sportújságírók és a médiaszereplők voksai után hirdetnek ki. Ez arról szól, miként vezeted a klubot. Mindkettőt megnyertem – egy év után. Ráadásul Vladimír Romanovval kellett dolgoznom, aki az egyik legnehezebben kezelhető ember. Ma már nem dolgozik a futballban, mert elvesztette vagyonát, és visszavonult a világtól. – meséli Csaba.

– Mi a különbség a skót és a magyar futball között?

– Szomorú, de Magyarországon a játék színvonala visszaesett, amióta nem dolgoztam itt. Sokkal jobb játékosok voltak akkor, a légiósok és a magyarok között is. Az MTK ellen az Illés-korszakban nem lehetett itt nyerni. A Ferencvárosban is olyan emberek szerepeltek, akiket Angliába és Németországba vittek játszani: Gerát, Husztit, Gyepest. – hevült bele László. – Most olyan futballisták készülnek, készültek velünk, Garami József irányításával, akik a magyar labdarúgás jövőjét jelenthetnék. Németh Krisztián, Koman Vladimir, Pintér Ádám a nyáron naponta megfordult az MTK Budapest edzésein. – folytatja a szakember, majd némi tűnődés után áttér a szigetországi helyzetre.

– Skóciában is vannak gondok. Ők sem jutottak ki nagy világversenyre évtizedek óta. Tönkrement a Rangers és a Hearts, száműzték őket. Így is 16 ezer szezonbérletet adtak el, és minden mérkőzésén telt ház van. A Rangersnél 50 ezren voltak kint meccseken a legalsó osztályban. Az ottani játékosok küzdenek, futnak, ütköznek, harcolnak. A magyar futballban mindig a technikáról beszélünk, de ez olyan lassan megy végbe, hogy azt mondja szurkoló: ez unalmas. Globálisan elmondható, hogy elrobogott mellettünk a skót foci. Lehet, hogy kint kirúgják a stadionból a labdát, de hajtanak. Ha viszont háromszor jó helyre passzolnak, akkor megtapsolják őket. Rúgják előre-vissza a labdát, olyan dinamikus játék alakul ki, mely élvezhető. Magyarországon vissza kell hozni a klubok identitását, mit játsszon a csapat, milyen legyen a stílusa. Régebben tudtuk, hogy mi jellemzi a Ferencvárost, az MTK-t, a Debrecent.

Folytatjuk...

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman