HÍREK

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és az Ajax neveltjeinek álomcsapatai!

2023-02-03

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia és az Ajax neveltjeinek álomcsapatai!

Az MTK Budapest és ifi BL-ellenfelünk, az Ajax is neves utánpótlásnevelő műhelynek számít a hazájában, így összevetettük a két klub saját nevelésű labdarúgóinak névsorát! A gyűjtésnél a jelenleg a 20 évesnél idősebb és 40 évesnél fiatalabb játékosokat vettük figyelembe.

Mint ismert, február 8-án 18 órától komoly presztízzsel bíró mérkőzésre kerül sor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban: U19-es csapatunk az Ajax Amsterdam FC fiataljait fogadja az ifi BL egymérkőzéses rájátszásában - mindent elmond az ellenfelünk erősségéről, hogy amióta az UEFA Ifjúsági Ligát 2013-ban létrehozták, az Ajax egyetlen idényt sem hagyott ki a sorozatban.

Riválisunk köztudottan világhírű utánpótlásműhellyel rendelkezik, ahonnan rengeteg klasszis, sőt, világklasszis "került már ki" az elmúlt évtizedekben, különösen emlékezetes a saját nevelésű játékosokra épülő, 1995-ben Bajnokok Ligája-győzelmet szerzett együttes névsora és szereplése. 

Érdemes tehát kalapot emelni az előtt, amit az Ajax elért az utánpótlás nevelés terén, de az is vitán felül áll, hogy Magyarországon a 2001-ben alapított Sándor Károly Labdarúgó Akadémia tölti be ezen a téren a vezető szerepet, hiszen több mint kétszáz élvonalbeli játékost neveltünk már ki, de lassan a harminchoz közelít azon akadémistáink száma, akik a válogatottban is bemutatkozhattak. 

A találkozó felvezetéseképp éppen ezért szigorúan a játék kedvéért megalkottuk a két akadémia "közös időszakának" - vagyis az elmúlt bő 20 esztendőnek - álomcsapatait, számos szubjektív szempontot figyelembe véve. Tudjuk, hogy sokan megérdemelték volna a tagságot, de csak tizenegy játékos lehet egy csapatban a pályán, éppen ezért többek között a klubnál betöltött szerepre, a válogatottban nyújtott teljesítményre vagy az esetleges nemzetközi karrierre támaszkodtunk az összeállításnál. 

MTK Budapest (Sándor Károly Labdarúgó Akadémia):
Gulácsi - Bolla, Balogh Béla, Balogh Botond, Bese - Pintér Á., Kanta, Schäfer - Szoboszlai, Németh K., Varga R.

Gulácsi Péter

13 évesen került akadémiánkra, majd négy évvel később igazolt a világhírű Liverpool utánpótlásába, ahonnan az RB Salzburg vásárolta meg, majd hamar a BL-szereplő RB Leipzighez szerződött. Osztrák bajnok és kupagyőztes, német kupagyőztes, bronzérmet nyert a 2009-es U20-as világbajnokságon, majd részt vett a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnokságokon is - utóbbin már mint első számú kapus. 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is ő lett az Év Magyar Labdarúgója.

Bolla Bendegúz

A jobbhátvéd U16-tól U19-ig szerepelt utánpótlás-csapatainkban - az U17-tel bajnok lett -, majd rövid fehérvári időszak után szerződtette az angol Premier League-ben szereplő Wolverhampton Wanderers, amely azonnal a partnercsapat Grasshoppersnek adta a játékjogát. 2021 júniusában, 21 évesen debütált a válogatottban és kerettag volt a 2021-es Európa-bajnokságon is.

Balogh Béla

1984-es születésűként a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia egyik első korosztályának tagja volt, majd 2010-ig az MTK labdarúgója volt, miközben kölcsönben az angol Colchesternél és a spanyol Murciánál is kipróbálta magát, valamint 9 alkalommal pályára lépett a magyar válogatottban is. 2017-ben tért vissza klubunkhoz és még további 47 bajnokin játszott, majd visszavonult és edzősködni kezdett utánpótlásunkban, stílszerűen vele jutott el az ifi BL-ben mostanáig együttesünk.

Balogh Botond

Előtte még komoly karrier állhat, a csapattagságot kora ellenére azzal érdemelte ki, hogy fiatalon debütált a világ egyik topbajnokságában. 2015-ben, 13 évesen került akadémiánkra a tehetséges középhátvéd, aki végigjárta a szamárlétrát, hiszen U14-től U19-ig minden korosztályos együttesnek tagja volt, ráadásul eközben az U17-es válogatottal a korosztályos Eb-t is megjárta. 2019 nyarán az olasz Parma szerződtette, ahol 2020 októberében debütált a felnőtteknél és már több Serie A-mérkőzésen is szerepelt. 2021 novemberében bemutatkozott a magyar válogatottban is.

Bese Barnabás

2008-ban, 14 évesen igazolt a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára és az U16-os, U17-es és U19-es csapatainknak is tagja volt. A felnőtteknél 2011 szeptemberében debütált, tagja volt NB II-es bajnokcsapatunknak is, majd 2015-ben bronzérmes lett - már az NB I-ben. Közvetlenül a 2016-os Eb előtt debütált a magyar válogatottban, majd Portugália ellen a tornán is bevetette a szakmai stáb. Ezt követően a francia Le Havre-nál több mint 100 tétmeccsen játszott, később a belga bajnokságban is játszott.

Pintér Ádám

1988-as születésű játékosunk 2004-ben került az MTK kötelékébe, két évre rá már az NB I-ben is debütált, majd 2008-ban bajnok és Szuperkupa-győztes lett klubunkkal. 2010-ben a Real Zaragoza szerződtette és mind a mai napig ő az utolsó magyar játékos, aki spanyol élvonalbeli bajnokin pályára lépett. Három éven át szerepelt a spanyol első osztályban, majd az orosz és görög első osztályban is megfordult, valamint a német másodosztályú Greuther Fürthnél is szerepelt. 2018 nyarán, már 29-szeres válogatottként és a 2016-os Eb-n játszó magyar keret alapembereként tért vissza az MTK-hoz és 2021-ben visszavonult. Ezt követően edzőként, tavaly nyár óta a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia nagyköveteként dolgozik az MTK-ért.

Kanta József

1998-ban került az MTK kötelékébe a technikás középpályás, így a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia első korosztályához tartozik. 2004-ben mutatkozott be felnőtt csapatunkban és klubunkhoz mindvégig hű maradt, összesen 428 tétmérkőzésen lépett pályára, melyen 100 fölötti gól-, illetve gólpassz-mutatóval rendelkezik. Magyar bajnok és Szuperkupa-győztes, 2021-ben vonult vissza, 19-es mezszámát azonnal visszavonultattuk. Volt az Év Felfedezettje és az Év Magyar Labdarúgója is, a magyar válogatottban háromszor játszott. Természetesen klubunknál kezdett edzősködni, az NB III-as és ifi BL-csapatunk vezetése mellett volt az első csapat másodedzője is, most pedig Balogh Bélával közösen irányítják majd együttesünket az Ajax ellen.

Schäfer András

15 esztendősen igazolt akadémiánkra a középpályás, aki 2017-ben mutatkozott be az élvonalban és hamar alapemberré is vált. Három és fél évvel ezelőtt az olasz élvonalban szereplő Genoa igazolta le az MTK-tól, később a Chievo és a DAC együtteseinél szerepelt, utóbbival bajnoki ezüst- és bronzérmes lett. Egy éve a német Bundesligában játszó Union Berlin szerződtette. 2020-ban debütált a felnőtt válogatottban, majd a 2021-es Európa-bajnokságon már a középpálya motorja volt, Németország ellen fejjel talált be Manuel Neuernek. Az év végén ő lett az Év Magyar Labdarúgója.

Szoboszlai Dominik

A jelenlegi magyar futball legnagyobb sztárja 2015-ben igazolt a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára, 27 meccsen 19 gólt lőtt az U16-ban és az U17-ben, mindkét korosztállyal aranyérmes lett, ez az időszak pedig kiváló felkészítés volt a rá az RB Salzburgnál váró évekre. Még nem volt 18 esztendős, amikor debütált a bajnokságban, összesen négyszer lett bajnok, háromszor kupagyőztes és két idényben is szerepelt a BL főtábláján az osztrákokkal. 2021 januárjában az RB Leipzighoz igazolt, akikkel újfent a BL-főtáblán játszott, 2022-ben Német Kupát nyert. Minden korosztályos válogatottnak vezéregyénisége volt, a járt Európa-bajnokságon, 2019 márciusában bemutatkozott a felnőtteknél, másfél évre rá Izland ellen "kilőtte" a magyar nemzeti csapatot az Eb-re, bár a kontinensviadalról egy makacs sérülés miatt lemaradt.

Németh Krisztián

2005-ben került a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára és 16 évesen már debütált is az NB I-ben támadónk, akit csakhamar leigazolt a Liverpool akadémiája. A "Vörösöknél" felkészülési meccsen többször is szerepelt a felnőtt csapatban, később többek között a legnagyobb görög csapatokban, a holland első osztályban és az MLS-ben is bizonyított. Természetesen végig számítottak rá a korosztályos nemzeti együtteseknél, az U19-cel Európa-bajnokságon járt, majd az U20-szal világbajnoki bronzérmes lett, a felnőtteknél 2010-ben vetették be első ízben, majd megjárta a 2016-os Eb-t is. Az MTK Budapesthez 2022-ben tért vissza és jelenleg toronymagasan vezeti az NB II góllövőlistáját.

Varga Roland

2003-tól 2008-ig nevelkedett a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián a szélvészgyors szélső, akit ezt követően az olasz Brescia igazolt le. Éveken át volt meghatározó játékosa a magyar bajnokságnak, hiszen Győrrel és a Ferencvárossal összesen négyszeres magyar bajnok és háromszoros kupagyőztes lett, de külföldön is szerepelt, tavaly tavasszal pedig ismét bennünket erősített, gólokkal, gólpasszokkal segítette a mieinket. Természetesen ő is magyar válogatott, összesen 24-szer számítottak rá a nemzeti együttesnél, pályára lépett a 2021-ben megrendezett Eb-n is.

Ajax Amsterdam FC:
Stekelenburg - Alderweireld, Heitinga, Vertonghen, Blind - Bergwijn, Sneijder, van der Vaart, N. de Jong, Babel - Dolberg

Maarten Stekelenburg

Már 40 esztendős a 63-szoros holland válogatott kapus, de hivatalosan még mindig aktív (bár idén eddig egyetlen percet sem játszott az Ajax színeiben). Négyszeres holland bajnok és kupagyőztes, védett a nemzeti csapatban a 2008-as Eb-n, a 2010-es vb-n, a 2012-es Eb-n és kisebb meglepetésre majd' tíz évvel később a 2021-es Európa-bajnokságon is.

Toby Alderweireld

A 33 éves hátvéd jelenleg a Royal Antwerp játékosa, de az Ajax akadémiájáról kijőve legszebb éveit az Atlético Madridnál és főként a Tottenham Hotspurnél töltötte. Nevelőklubjával négyszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes, majd spanyol bajnokságot nyert a "matracosokkal", megjárva a Bajnokok Ligája döntőjét is - ez később a londoniakkal is összejött neki. A belga válogatottban 127-szer szerepelt és tagja "aranygenerációjuknak", akik a 2014-es vb óta minden világeseményen ott voltak, 2018-ban pedig bronzérmesek lettek Oroszországban.

Johnny Heitinga

Az 1983-as születésű egykori középhátvéd kétszer volt bajnok az Ajaxnál és háromszor nyert kupát, 2008-ban pedig hazájában az Év Játékosának is megválasztották. Alderweireldhez hasonlóan ő is megfordult az Atlético Madridnál - igaz, még jóval korábban, a BL-ben még nem kifejezetten vitézkedő gárdánál -, valamint az Evertonnál, a Fulhamnél és a Herthánál is, majd 2015-16-ban nevelőklubjánál zárta le pályafutását. 87-szeres holland válogatott, a 2010-es világbajnokságon a döntőig menetelő csapatban minden játékpercet a pályán töltött - egészen addig, amíg a finálé 109. percében, még 0-0-s állásnál ki nem állították.

Jan Vertonghen

A 35 esztendős hátvéd 25 éves koráig erősítette az Ajaxot, akikkel két bajnokságot és két kupát nyert, majd 2012-ben őt is szerződtette a Tottenham. Ebben az évben ő lett Hollandiában az Év Játékosa. A Spursszel ő is megjárta a BL-döntőt, több mint 300-szor lépett pályára náluk, majd 2020-ban a Benficához igazolt, tavaly nyártól az Anderlecht játékosa. Alderweirelddel együtt a nagy belga generáció tagja, 145-ször játszott a válogatottban és szintén vb-bronzérmes.

Daley Blind

Négyszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes volt az amszterdamiakkal (ifjabb) Daley Blind, akit friss világbajnoki bronzérmesként, 2014-ben igazolt le a Manchester United - ugyanezen év végén ő lett az Év Játékosa hazájában. Az angolokkal EL-győztes és FA Kupa-győztes lett és még a nemrég véget ért katari világbajnokságon is kezdőként számoltak vele, így összesen 99 meccsig jutott az Oranjében. Bár 2018-ban visszatért az Ajaxba, ahol újabb három bajnokságot nyert és úgy nézett ki, karrierje "érdemi" része ott zárul majd le, idén januárban kissé váratlanul szerződtette a Bayern München.

Steven Bergwijn

2005 és 2011, azaz 8 és 14 éves kora között nevelkedett az Ajax színeiben a szélső, aki ezt követően a PSV-hez került és ott járta ki a ranglétrát. 2020 telén háromszoros holland bajnokként 30 millió euróért szerződtette a Tottenham, a Spursnél 83-szor szerepelt, tavaly nyáron pedig bisszatért Hollandiába, de immáron az Ajaxhoz. Közben természetesen holland válogatott is lett, a katari vb-n mind a négy, téttel bíró meccsen játszott.

Wesley Sneijder

Gyermekkorától kezdve 23 éves koráig az Ajaxnál nevelkedett Wesley Sneijder, aki kétszer nyert bajnokságot az amszterdamiakkal, a csapat sztárjaként pedig 2007-ben 27 millió euróért szerződtette a Real Madrid. A spanyol fővárosban kevésbé ment neki a játék, két évvel később az olasz egyeduralmat éppen átvevő Interhez igazolt, akikkel tarolt: BL-győztes, klubvilágbajnok, olasz bajnok, kupagyőztes és szuperkupa-győztes lett. 2013-ban hagyta el a milánóiakat a Galatasaray kedvéért, ahol továbbra is olyan nagynevű csapattársai voltak, mint Didier Drogba, Felipe Melo, valamint a török válogatott krémje. Végül 2019-ben, 134-szeres holland válogatottként vonult vissza, természetesen kulcsfigurája volt a vb-döntős nemzeti csapatnak és a négy évre rá bronzérmet szerző gárdának is, de már a 2004-es Európa-bajnokságon is ott volt.

Rafael van der Vaart

10 és 22 éves kora között nevelkedett, játszott az Ajaxnál a középpályás, aki kétszer nyert holland bajnokságot, majd a Hamburghoz igazolt. Onnan 2008-ban vitte el a Real Madrid Sneijder mellé és ő is két évet töltött a "királyiaknál", majd a Tottenhamnél is két idényt volt és visszatért a Hamburghoz. Így összesen csaknem 200 meccse van a németeknél, pedig 2015-ben ismét továbbállt az EL-ben jól szereplő Betishez, később Dániában zárta le pályafutását, ahol még bajnoki címet is begyűjtött a Midtjyllandnál. 109-szeres holland válogatott, világbajnoki ezüstérmes, nagy tornán utoljára 2012-ben szerepelt a nemzeti csapatban.

Nigel de Jong

A Suriname-i gyökerekkel is rendelkező védekező középpályás 2006-ig bajnokságot és kupát is nyert nevelőegyesületével, majd csatlakozott van der Vaarthoz a Hamburgnál. 2009-ben, az új befektetők egyik első igazolásaként, 18 millió euróért igazolt a Manchester City-hez, ahol három idényt töltött el és nyert bajnokságot, valamint FA-kupát is. Sokan innen emlékeznek rá, pedig ezt követően négy esztendőt húzott le az AC Milannál, majd további öt klubnál megfordult, mire 2021-ben visszavonult. Jelenleg a holland szövetségnél dolgozik a 81-szeres válogatott játékos, aki a a 2010-es vb-n kulcsembere volt az ezüstérmet szerző csapatnak.

Ryan Babel

36 évesen is aktív a balszélső, aki az Ajaxból indulva holland bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, mielőtt nekiindult volna "világ körüli útjának". A Liverpoollal még a DVSC elleni BL-meccseken is szerepet kapott, majd egy hoffenheimi idény után fél évre visszatért az Ajaxhoz és újra bajnok lett. 2013-ban Törökországba szerződött, azóta megfordult a Kasimpasánál, a Besiktasnál, a Galatasaraynál és jelenleg az Eyüpspor labdarúgója, a felsoroltakon kívül pedig szerepelt a Deportivónál, a Fulhamnél, az arab világban és 2020-ban újabb fél évig az Ajaxnál is. Karrierje során folyamatosan gólerősnek bizonyult, 133 találatnál és 82 asszisztnál jár már - plusz tízszer ünnepelhetett a holland válogatottban is, akikkel ott volt a 2006-os vb-n, majd a 2010-esen is, ám utóbbin nem lépett pályára. Hosszabb szünetet követően, 2017-ben visszatért a nemzeti csapatba és még 2021 végén is becserélték.

Kasper Dolberg

A 25 éves dán támadó 2015-ben, 18 esztendősen igazolt az Ajax akadémiájára és a következő nyártól kezdve aktív tagja volt a keretnek - olyannyira, hogy 2019-es távozásáig 119-szer játszott, volt bajnok és kupagyőztes, az Év Fiatal Játékosa, játszott BL-ben, EL-ben is. 2019 nyarán a Nice szerződtette, akik tavaly szeptemberben előbb Sevillába, majd most télen a Hoffenheimhez adták kölcsön. Már 40-szeres dán válogatott, a 2018-as és 2022-es vb-ken, valamint a 2020-as Eb-n is tagja volt a nemzeti csapatnak.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-21 17:00 Rákóczi Stadion

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

VS

MTK BUDAPEST II

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman