HÍREK

A PMFC vendégei leszünk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

2023-05-08

A PMFC vendégei leszünk a forduló zárómérkőzésén - Bemutatjuk hétfői ellenfelünket

A Merkantil Bank Liga 36. fordulójában a tabella második helyén álló csapatunk a nyolcadik pécsiek vendége lesz hétfőn 19 órától. Egy győzelem esetén matematikailag is biztossá válna a feljutásunk.

Jelen:

Jegyinformációk: Szurkolóink a Szigeti út felől, a 7-es kapun tudnak közvetlenül belépni a stadionba és itt tudnak jegyet vásárolni is. A belépők 1.500 forintba kerülnek. A 14 éven aluliak és a 65 év felettiek számára ingyenes a találkozó megtekintése, ugyanakkor az érintett korosztálynak is kérnie kell jegypénztárban egy úgynevezett regisztrációs belépőt, amely díjtalan. Kapunyitás 17 órakor.

A PMFC 2015-ben licencproblémák miatt búcsúzott az NB I-től, és egészen a Baranya megyei első osztályú bajnokságig sorolták vissza a csapatot. Öt évvel később, 2020-ban jutottak fel a másodosztályba, ahol azóta is szerepelnek.

Az együttes 35 fordulót követően a nyolcadik helyen áll a tabellán, 12 győzelem és 15 döntetlen mellett 8 alkalommal szenvedtek vereséget. 51 pontjukból huszonnyolcat hazai pályán, míg huszonhármat idegenben szereztek.

Mérkőzéseiken 33 gólt szereztek, míg a kapujukat 30 alkalommal vették be. A csapat házi góllövőlistáját Tóth-Gábor Kristóf vezeti 11 találattal, őt követi Harsányi István hattal, és Gera Zalán néggyel. Rajtuk kívül háromszor volt eredményes Kocsis Bence Máté, kétszer Kesztyűs Barna, míg egyszer Danilo Pejovic, Rácz László, Svedyuk Alex, Szabó Máté Norbert és a gárdát már elhagyó Hadaró Valentin és Nikitscher Tamás.

A PMFC remekül szerepelt az ősszel, mindössze egy vereséget elszenvedve a második helyen álltak a tabellán, tavasszal viszont hétszer is kikaptak és hat döntetlen mellett csak kétszer diadalmaskodtak.

Győzni legutóbb március 5-én tudtak a Nyíregyháza Spartacus FC ellen, míg zsinórban négy vereség után az elmúlt két fordulóban döntetlent játszottak, legutóbb a Gyirmót FC Győr otthonában (0-0).

A téli átigazolási időszakban Krausz Raul-Zoran (Siófok), Majnovics Martin (SV Horn – Ausztria), Pejovics Danilo (Kecskemét – kölcsönbe), Szabó Máté (Szentlőrinc), Varasdi Dániel (Kozármisleny), Kártik Bálint (PAFC, legutóbb Csákvár – kölcsönben) és Major Sámuel (DVSC – kölcsönben) érkezett a csapathoz, míg Bachesz Edvin és Miklós Péter profi szerződést kapott.

Távozott a klubtól Futó Zsombor (Békéscsaba), Hadaró Valentin (Kecskemét – kölcsönből vissza), Kovács Péter (DVSC), Marques-Airosa Patrik (III. Kerületi TVE), Nikitscher Tamás (Kecskemét) és Vas Bence (Kozármisleny – kölcsönbe).

A PMFC Stadionban hétfőn 19 órakor kezdődő összecsapást élőben közvetíti az M4Sport.

Az NB I-ben, és az NB II is mérkőztünk a PMFC csapatával:

A két gárda az élvonalban 58 alkalommal találkozott egymással, ezek közül 24 bajnokit csapatunk nyert 20 döntetlen és 14 vereség mellett.

A másodosztályban az idei szezonban mérkőzést meg egymással először a két gárda, 2022. november 13-án 1-1-es döntetlen született az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Pécsett legutóbb kilenc éve léptünk pályára bajnoki mérkőzésen, 2014. július 27-én, az OTP Bank Liga 1. fordulójában 4-0-ra nyertünk a PMFC otthonában, köszönhetően Kanta József duplájának, valamint Horváth Zsolt és Frank Richárd góljának.

A mérleg:

NB I

58      24      20      14       76 - 56      92    (53 %)

NB II

1         -         1          -        1 - 1          1    (33 %)

Összesen:

59      24      21      14      77 - 57      93    (53 %)

A PMFC labdarúgásának múltja:

A pécsi futball története kész regény, melynek kezdetei a múlt század első éveire nyúlnak vissza. A Mecsekalján az évtizedek során több olyan labdarúgó csapat is létezett, amelyik a Nemzeti Bajnokság első, vagy második vonalában játszott - s ezekkel az együttesekkel az MTK (Hungária FC, Bástya, Vörös Lobogó) is megmérkőzött.

A PMFC, csapatunk vasárnapi ellenfele néhány hónap híján öt évtizede alakult.

1973. február 15-én egyesült a Pécsi Ércbányász, Pécsi Építők, Pécsi Bányász, Pécsi Helyiipar és a Pécsi Dózsa csapatai Pécsi MSC, Pécsi Munkás Sport Club néven, gyakorlatilag a Pécsi Dózsa jogutódjaként.

A jogelőd csapatok közül a legrégebbi múltra a Pécsi Bányász tekinthet vissza. 1921. augusztus 4-én alapították meg a DVAC (Dunagőzhajózási Villamostelepi Atlétikai Club) csapatát, mely alapvetően pécsújhegyi munkás csapat volt. Az alsóbb osztályokban való szereplést az 1938-as évben az NB II-be jutással koronázta meg a csapat.

A Pécsi MFC leghíresebb jogelőd egyesületét 1950 augusztusában alapították meg Pécsi Dózsa néven, amely akkor lila-fehérben játszott.

A Dózsa az első 3 szezonban a 3. vonalban, a megyei bajnokságban, aztán 2 évig az NB II-ben szerepelt, majd 1955-ben, a Kőbányai Dózsa visszalépésének köszönhetően bemutatkozhatott az élvonalban.

A többi alapító csapat közül a Pécsi Ércbányász 1957-ben alakult Pécsi Urán SC néven, 1964-ig a megyei bajnokságban, utána 2 évig az NB III-ban, majd onnantól az NB II-ben szerepelt.

A Pécsi Építők 1949-ben alakult meg Pécsi Magasépítés néven, és a megyei bajnokság résztvevője volt.

A Pécsi Helyiipari SK 1957-ben alakult meg, 1965-ig, majd 1969-ben megyei bajnokságban szerepelt, 1966 és 1968 között, valamint 1970 és 1973 között az NB III-ban játszott.

Húsz esztendővel később, 1993. február 17-én Pécsi Munkás Sport Club-Fordan lett az együttes neve, ami 1995. augusztus 1-én Pécsi Mecsek Futball Clubra változott, hogy aztán 1996-ban Pécsi Mecsek Futball Club-Titán legyen.

2000-ben a Gázszer FC anyagi okok miatt a 17. forduló után eladta az indulási jogát a Pécsi MFC-nek, és a csapat Pécsi Mecsek Futball Club-Pécs Plaza lett.

2008-ban ismét név változás, Pécsi Mecsek Futball Clubra. 2012-ben "kiegészült" a név, a Pécsi Mecsek Futball Club - Matias néven futballozott tovább.

2014/2015-ben az NB I-ben szereplő, de licencproblémák miatt búcsúzó Pécsi MFC-vel kapcsolatban sokáig tartotta magát a hír, hogy a Kozármisleny jogán elindul a harmadosztályban, míg a Mislenynek maradna a Baranya megyei I. osztály, de végül az együttműködésből nem lett semmi. A Kozármisleny vállalta az NB III-as indulást, a Pécsi MFC pedig a megyei első osztályban szerepelt a 2015/2016-os szezonban. Az együttes 2015-től használja a Pécsi Mecsek Futball Club (PMFC) nevet.

Megnyerték a bajnokságot, s felkerültek az NB III-ba, ahol négy évig játszottak. Bajnokként jutottak 2020/2021-ben a Merkantil Bank Ligába, ahol azóta az idei a harmadik szezonjuk.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman