HÍREK

A Paksi FC-t fogadjuk az évzárón - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2021-12-17

A Paksi FC-t fogadjuk az évzárón - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 17. fordulójában csapatunk a tolnai együttest látja vendégül az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 17 órakor.

Jelen:

Jegyinformációk ITT!

A csak magyar futballistákat szerepeltető Paksi FC 16 fordulót követően nyolcadik helyen áll az NB I-ben. Bognár György együttese öt győzelem és három döntetlen mellett nyolc alkalommal szenvedett vereséget.

A tolnai együttes lőtte a legtöbb (38) és kapta a legtöbb (35) gólt az ősz folyamán. A paksiak hazai pályán 11, míg idegenben hét pontot gyűjtöttek az eddigi mérkőzéseken.

A Paksi FC házi gólkirálya a szezonban Ádám Martin, aki 13 találattal az OTP Bank Liga góllövőlistáját is vezeti! Rajta kívül hétszer volt eredményes Sajbán Máté, ötször Bognár István, négyszer pedig Hahn János, aki már a Dunaszerdahely gárdáját erősíti. Két-két góllal büszkélkedhet Böde Dániel és Kinyik Ákos, míg egyszer talált be Balogh Balázs, Nagy Richárd, Szabó Bálint, Papp Kristóf, míg a zalaegerszegi Nikola Serafimov öngólt vétett az egymás elleni mérkőzésükön.

Ellenfelünk eredménysora az első 16 fordulóban: Mezőkövesd Zsóry FC (2-3), Puskás Akadémia FC (6-1), DVSC (3-3), Budapest Honvéd (1-3), Újpest FC (2-1), MTK Budapest (3-2), ZTE FC (5-2), Ferencvárosi TC (1-3), Gyirmót FC Győr (1-2), Kisvárda Master Good (2-2), MOL Fehérvár FC (1-2), Mezőkövesd Zsóry FC (1-2), Puskás Akadémia FC (4-1), DVSC (1-1), Budapest Honvéd (2-3), Újpest FC (3-4).

Az eredménysor is mutatja, hogy a Paks nincs jó formában: a legutóbbi három fordulóban egy pontot gyűjtöttek, míg idegenben utoljára szeptember 24-én, a ZTE FC ellen szereztek három pontot.

A nyári átigazolási időszakban hét futballistát igazoltak a paksiak, név szerint Kesztyűs Barnát, Kinyik Ákost, Medgyes Sinant, Nagy Gergelyt, Pethő Bencét, Simon Barnabást és Tamás Olivért.

Távozott a klubtól Bertus Lajos, Forgács Dávid, Hahn János, Haraszti Zsolt, Holczer Ádám, Sipos Zoltán, Szakály Dénes, Vági András, Szendrei Ákos és Hegedűs Lajos, míg kölcsönbe került Borsos Vilmos és Bognár Dávid.

A paksi keret tagjai közül Bognár Dávid és Lorentz Márton játszott korábban klubunk színeiben, igaz, utóbbi az utánpótlásban.

A MOL Magyar Kupában még versenyben van Bognár György együttese, miután ősszel az UFC Gyömrő (9-1) és a III. Ker. TVE (5-0) ellen is kiütéssel nyertek idegenben. A nyolcaddöntőben a másodosztályú Aqvital FC Csákvár lesz az ellenfelük.

A szombati mérkőzést, mely a két gárda 30. találkozása lesz az NB I-ben, élőben közvetíti az M4 Sport.

Amennyiben csapatunk győztesen hagyja el a pályát, megszerzi 1500. győzelmét az élvonalban!

Klubunk eddig (MTK, Hungária FC, Textiles, Bástya, Vörös Lobogó) 2886 mérkőzést játszott az első osztályban. A mérleg: 1499 győzelem, 613 döntetlen, 774 vereség. 6160 gólt szereztünk, és 3594-et kaptunk.

A Paksi FC ellen csak az NB I-ben mérkőztünk:

A legfelső osztályban 29 mérkőzést játszott egymás ellen a két együttes. Az eddigi mérleg teljesen kiegyenlített, hiszen mindkét csapat 11 alkalommal győzte le a másikat, míg hétszer döntetlen született.

Hazai pályán eddig 12-szer mérkőztünk a Paksi FC-vel - 7  győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség a mérleg, 21 gólt szereztünk, és 14-et kaptunk. A mérleg 64 %-os.

2021-ben eddig kétszer találkoztunk aktuális ellenfelünkkel, mindkétszer vereséget szenvedtünk idegenben.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszott eddigi utolsó bajnokira szinte napra pontosan egy éve, 2020. december 19-én került sor. Ahogy idén, tavaly is évzárót játszottunk a Pakssal, és 3-1-re nyertünk Dimitrov, Prosser és Schön góljának köszönhetően.

A mérleg:

NB I:

29      11      7      11       38 - 42       40      (46 %)

A Paksi FC labdarúgásának múltja:

Az első írásos foci emlék 1912. augusztus 4-ről maradt fenn, amikor egy  paksi diákcsapat játszott a bölcskei diákokkal. Hamarosan megalakult a Paksi Atlétikai Sport Club, amelyen kívül még három labdarúgócsapat is működött kisebb-nagyobb sikerrel a kisvárosban.

A Paksi Sportegyesület 1952-es megalakulásáig folyamatosan megyei vagy nemzeti szintű bajnokságban játszottak a város együttesei. A PSE nevet többször is használták, de az akkori „viharos időkben" ez többször változott: Paksi Munkás Sport Club, Biritói Állami Gazdaság, Paksi Állami Gazdaság, Paksi Traktor.

1952. november 28-án alakult meg a Paksi Kinizsi Sportkör, melynek színe zöld-fehér lett.

Az 1954-1964 közötti években a labdarúgók a megyei bajnokság élmezőnyében szerepeltek. A 1960-as években már foglalkoztak helyi utánpótlással is, amely a későbbiekben megalapozta az 1970-es esztendők  felnőtt csapatát.

1966-ban felavatták az új, füves pályát, és az 500 nézőt befogadó fedett lelátót.

1970 tavaszán egyfordulós bajnokságot rendeztek az őszi-tavaszi rendszerre való átállás miatt, és ekkor megszületett a várva várt siker. A csapat megnyerte a bajnoki címet, majd ezt az eredményt megismételték az első őszi-tavaszi menetelés során is, így felkerültek az NB III-as mezőny Közép-csoportjába. Három harmadik vonalbeli esztendő következett, majd ismét a megyei bajnokságban játszott a PSE.

1976-ban újra megnyerték a megyei bajnokságot, ezzel ismét jogot szerezve az NB III-as szereplésre.

1984-től egy hosszabb NB III-as széria következett. 1987-1988-ban egy csoportba került a két paksi gárda, a PSE és az ASE. Megkezdődött a városi rangadók sora, amely váltakozó sikerekkel számtalan nagy csatát hozott. Az ebben a szezonban elért harmadik hely arra jogosította a PSE-t, hogy osztályozót játszhattak az NB II-be való feljutásért, de ez nem sikerült. Az 1989-1990-es bajnokságot azonban megnyerték, de csak "átszállót" tudtak váltani az NB II-be. 1990-1991-ben újabb bajnoki győzelem, ám az anyagiak hiánya miatt maradt ismét a harmadik vonal.

A két paksi egyesület vezetői 1993. július 1-jén aláírták a közös labdarúgó-szakosztály működtetéséről szóló megállapodást. A volt ASE labdarúgókra épült csapat továbbra is az NB II-ben játszott, míg a volt megyei csapat tartalék együttesként szerepelt.

A 2004-2005-ös idényben ezüstérmet, majd 2005-2006-ban aranyérmet nyert az együttes, ezzel kiharcolta a jogot a legmagasabb osztályban való indulásra.

Az első szezon a magyar élvonalban a 2006-2007-es volt, s tizenegyedik lett a gárda a 16 csapatos NB I-ben.

A 2010-2011-es szezonban a bajnokság második helyén végzett az együttes, ami Európa Liga indulási jogot jelentett.

Ha a közelmúlt esztendőire visszatekintünk, többnyire a középmezőnyben végeztek a zöld-fehérek, bár az 2019-2020-as bajnokságban csak az utolsó fordulóban, nem kis szerencsével sikerült bennmaradniuk, de legutóbb aztán a 4. helyen zártak.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman