HÍREK

A Paksi FC ellen kezdjük az OTP Bank Ligát - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

2023-07-28

A Paksi FC ellen kezdjük az OTP Bank Ligát - Bemutatjuk pénteki ellenfelünket

Az NB I első fordulójában csapatunk a Paksi FC ellen lép pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban pénteken 20 órakor.

Jelen:

A mérkőzésre online ITT vásárolható jegy, míg a jegy- és bérletvásárlásról bővebb információkat ITT lehet találni.

Az élvonalba visszajutó csapatunk a sorozatban 18. NB I-es szezonját kezdő Paksi FC ellen lép pályára az OTP Bank Liga 1. fordulójának nyitómérkőzésén. Ellenfelünk az előző évadot az 5. helyen zárta, öt ponttal lemaradva a harmadik DVSC mögött.

A tolnai együttes a felkészülési időszakot a Faddi SE elleni gálamérkőzéssel nyitotta, majd következtek a felkészülési találkozók, sorrendben a Vasas FC (1-3), a BFC Siófok (5-2), a Budafoki MTE (1-3), a Szeged-Csanád Grosics Akadémia (3-7), az izraeli Maccabi Petah Tikva (3-2), az FC Csíkszereda (5-2), majd a bajnoki főpróbán a szaúdi Al-Fayha FC ellen.

Bognár György vezetőedző csapatában komoly játékosmozgás volt eddig a nyári átigazolási időszakban.

Érkezett a klubhoz Beke Péter (Budafoki MTE), Földi Dominik (UD La Cruz – Spanyolország), Hegedűs János (Vasas FC), Kovács Krisztián (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Könyves Norbert (magyar-szerb, Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Silye Erik (Vasas FC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Temesvári Attila (Szeged-Csanád GA), míg csapatunktól Mezei Szabolcs, míg törökországi kölcsönjátéka után visszatért Szabó Bálint.

Távozott az együttestől Haris Attila (Szeged-Csanád GA), Kesztyűs Barna (Nyíregyháza Spartacus), Kovács Nikolasz (Budapest Honvéd), Lorentz Márton (Budafoki MTE), Nagy Gergely (PASZ Lamia 1964 – Görögország), Sajbán Máté (Zalaegerszegi TE FC), Varga Barnabás (Ferencváros), valamint a klubokhoz igazoló Kádár Tamás és Rácz Gergő, valamint a kölcsönből visszatérő Balázs József.

Rajtuk kívül kölcsönben máshol folytatja Borsos Vilmos (Budaörs), Gyurkits Gergő (Pécsi MFC), Kocsis Bence (Budafoki MTE), Nagy Richárd (BFC Siófok), Nyári Patrik (Szeged-Csanád GA), Szekszárdi Milán (Kazincbarcika) és Tamás Olivér (Nyíregyháza Spartacus).

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban pénteken 20 órakor kezdődő összecsapást élőben közvetíti az M4Sport.

A Paksi FC ellen csak az NB I-ben mérkőztünk:

Az OTP Bank Ligában 2006 és 2022 között. A két együttes először a Hidegkuti Nándor Stadionban találkozott, és Urbán Gábor góljával 1-0-ra nyertük 2006. szeptember 10-én.

A legutóbbi négy egymás elleni összecsapás paksi győzelmet hozott, legutóbb 2020. december 19-én ünnepelhettünk sikert a tolnaiak ellen, akkor hazai környezetben 3-1-re diadalmaskodtunk, köszönhetően Srdjan Dimitrov, Prosser Dániel és Schön Szabolcs találatának.

Hazai pályán eddig tizenhárom alkalommal találkoztunk aktuális ellenfelünkkel, a mérlegünk hét győzelem, két döntetlen és négy vereség, a mérkőzéseken összesen huszonkét gólt lőttünk és tizennyolcat kaptunk.

A mérleg:

NB I:

31      11      7      13       39 - 50       40      (44 %)

A Paksi FC labdarúgásának múltja:

Az első írásos foci emlék 1912. augusztus 4-ről maradt fenn, amikor egy paksi diákcsapat játszott a bölcskei diákokkal. Hamarosan megalakult a Paksi Atlétikai Sport Club, amelyen kívül még három labdarúgócsapat is működött kisebb-nagyobb sikerrel a kisvárosban.

A Paksi Sportegyesület 1952-es megalakulásáig folyamatosan megyei vagy nemzeti szintű bajnokságban játszottak a város együttesei. A PSE nevet többször is használták, de az akkori „viharos időkben" ez többször változott: Paksi Munkás Sport Club, Biritói Állami Gazdaság, Paksi Állami Gazdaság, Paksi Traktor.

1952. november 28-án alakult meg a Paksi Kinizsi Sportkör, melynek színe zöld-fehér lett.

Az 1954-1964 közötti években a labdarúgók a megyei bajnokság élmezőnyében szerepeltek. A 1960-as években már foglalkoztak helyi utánpótlással is, amely a későbbiekben megalapozta az 1970-es esztendők  felnőtt csapatát.

1966-ban felavatták az új, füves pályát, és az 500 nézőt befogadó fedett lelátót.

1970 tavaszán egyfordulós bajnokságot rendeztek az őszi-tavaszi rendszerre való átállás miatt, és ekkor megszületett a várva várt siker. A csapat megnyerte a bajnoki címet, majd ezt az eredményt megismételték az első őszi-tavaszi menetelés során is, így felkerültek az NB III-as mezőny Közép-csoportjába. Három harmadik vonalbeli esztendő következett, majd ismét a megyei bajnokságban játszott a PSE.

1976-ban újra megnyerték a megyei bajnokságot, ezzel ismét jogot szerezve az NB III-as szereplésre.

1984-től egy hosszabb NB III-as széria következett. 1987-1988-ban egy csoportba került a két paksi gárda, a PSE és az ASE. Megkezdődött a városi rangadók sora, amely váltakozó sikerekkel számtalan nagy csatát hozott. Az ebben a szezonban elért harmadik hely arra jogosította a PSE-t, hogy osztályozót játszhattak az NB II-be való feljutásért, de ez nem sikerült. Az 1989-1990-es bajnokságot azonban megnyerték, de csak "átszállót" tudtak váltani az NB II-be. 1990-1991-ben újabb bajnoki győzelem, ám az anyagiak hiánya miatt maradt ismét a harmadik vonal.

A két paksi egyesület vezetői 1993. július 1-jén aláírták a közös labdarúgó-szakosztály működtetéséről szóló megállapodást. A volt ASE labdarúgókra épült csapat továbbra is az NB II-ben játszott, míg a volt megyei csapat tartalék együttesként szerepelt.

A 2004-2005-ös idényben ezüstérmet, majd 2005-2006-ban aranyérmet nyert az együttes, ezzel kiharcolta a jogot a legmagasabb osztályban való indulásra.

Az első szezon a magyar élvonalban a 2006-2007-es volt, s tizenegyedik lett a gárda a 16 csapatos NB I-ben.

A 2010-2011-es szezonban a bajnokság második helyén végzett az együttes, ami Európa Liga indulási jogot jelentett.

Ha a közelmúlt esztendőire visszatekintünk, többnyire a középmezőnyben végeztek a zöld-fehérek, bár az 2019-2020-as bajnokságban csak az utolsó fordulóban, nem kis szerencsével sikerült bennmaradniuk, legutóbb pedig az 5. helyen zártak úgy, hogy végig versenyben voltak a dobogóért.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman