HÍREK

A nemzetközi kupaporondtól búcsúzó ZTE FC vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2023-08-05

A nemzetközi kupaporondtól búcsúzó ZTE FC vendégei leszünk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 2. fordulójában csapatunk Zalaegerszegen lép pályára vasárnap 20 órától.

Jelen:

Jegyárusítás a mérkőzésre itt!
 

A ZTE FC hét szezon után, 2019-ben jutott vissza az OTP Bank Ligába, az elmúlt hétvégén pedig története 41. élvonalbeli szezonját kezdte meg.

Boér Gábor együttese a felkészülési időszakban a Bohemians Praha (0-1), a Dinamo Bukarest (1-0), a Gyirmót FC Győr (2-1), az Union Berlin (3-2), az NK Nafta Lendva (2-1) és az Al-Ettifaq (1-1) ellen is pályára lépett.

Az OTP Bank Ligát vereséggel kezdte az együttes, miután hazai környezetben az első 15 percben kapott gólokkal 2-0-ra kikapott a Kisvárda Master Good csapatától.

A ZTE májusban a Budafoki MTE ellen megnyerte a MOL Magyar Kupát, így elindulhatott az Európa Konferencia Liga selejtezőjében. A nemzetközi kupaszereplés viszont csak két meccsig tartott a kék-fehéreknek, miután a horvát NK Osijek előbb 1-0-ra, majd csütörtökön 2-1-re legyőzte őket.

A nyári átigazolási időszakban Sajbán Máté (Paksi FC), Senkó Zsombor (Diósgyőri VTK), Soltész István (Budafoki MTE) játékjogát végleg megvásárolta a zalai klub, ismét kölcsönvette a Puskás Akadémia FC-től Mim Gergelyt, míg északmacedón kölcsönjátéka után visszatért Daniel Milovanovikj.

Távozott Zalaegerszegről a csapatunkhoz igazoló Demjén Patrik mellett Eros Grezda (FK Partizani) és Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd). Rajtuk kívül kölcsönbe ment Boros Zsombor (Kazincbarcika), Gergely Botond (Csíkszereda), Kiss Ágoston (Tiszakécske), Papp Csongor (Vasas FC), Papp László (Mosonmagyaróvár) és Török Kevin (Mosonmagyaróvár).

A ZTE Arénában vasárnap 20 órakor kezdődő mérkőzést élőben közvetíti az M4Sport.

A ZTE FC ellen nem csak az NB I-ben, hanem az NB II-ben is mérkőztünk:

Az NB I-ben 1972 és 2022 között 76 alkalommal találkozott a két együttes, emellett a 2017/2018-as szezonban a másodosztályban is megmérkőztek egymással a csapatok.

A két gárda legutóbbi egymás elleni összecsapására Zalaegerszegen került sor, 2022. május 1-jén Horváth Dávid vezetőedző első élvonalbeli mérkőzésén csapatunk fordulatokban gazdag 90 perc során 3-2-re győzni tudott.

Az első osztályban idegenben eddig 38-szor mérkőztünk a ZTE-vel, a mérleg 40%-os - 13 győzelem, 7 döntetlen és 18 vereség, 45 gólt szereztünk, és 60-at kaptunk.

A mérleg:

NB I:

76      33      15      28       109 - 102        114      (50 %)

NB II:

  2        1        0        1           6 - 5                3      (50 %)

Összesen:

78      34      15      29       115 - 107        117      (50 %)

(a ma használt bajnoki pontszámítás szerint)

A ZTE FC labdarúgásának múltja:

A klub megalakulása előtt Zalaegerszegen már 1912-ben bemutatkozott a futball, amikor egy helyi, alkalmi csapat a néhány tíz kilométerre lévő település, Vasvár ellen mérkőzött, és 4:2-re veszített.

A zalaegerszegi kereskedők önképző egylete által verbuvált ifjú játékosok a ma Horvátországhoz tartozó Csáktornya ellen is játszottak, s csupán egy góllal (2:1) maradtak alul. A feljegyzett, eredménytelenül végződött kísérletezések ellenére a játék továbbra is népszerű maradt, és alkalmi mérkőzések sorát játszották a Vizsla téren. Az első világháború évei alatt azonban ezek szüneteltek.

1920-ban a főleg a város kisiparosai, munkásai részvételével egy szakosztállyal létrejött a Zalaegerszegi Torna Egylet. Az alapítók a fekete-fehér színeket választották, és létesítmény, valamint alapszabály nélkül működtek egészen 1921. november 23-ig, a hivatalos megalakulásig.

Az 1921. augusztus 20-án lejátszott barátságos mérkőzés előtt vonták meg a ZTE labdarúgóitól a ZSE pálya használati jogát. Emiatt a Szombathelyi AK első osztályú csapatát a Vizslaréten, a játékosok által előkészített pályán, fogadták. 2:1-es vereséget szenvedtek, de a játékteret  mintegy 2.000 néző állta körül.

A Nyugati Labdarúgó Alszövetség II. osztályában 1924-ben sikerrel kezdődött a ZTE bajnoki pályafutása, a Szombathely melletti Kámoni AC vendégeként.

A tíz évvel később elért bajnoki cím és osztályozó eredményeként az 1934-1935-ös bajnoki évet már a Nyugati Alszövetség I. osztályában kezdhették. Újoncként a hatodik helyen végeztek.

A második világháború utáni években egyre több helyi egyesület alakult, vagy folytatta működését. Nevük és támogatóik gyakran változtak, ezért egyik sem tudott igazán a város vezető sportegyesületévé válni. Az 1957 elején létrejött két klub, a Zalaegerszegi Dózsa és a Petőfi egyesülése rövid életűnek bizonyult, s néhány hónap után fel is bomlott. Júniusban a Petőfi és a Ruhagyár fúziójának eredményeként, 19 éves szünetet követően alakult újra a Zalaegerszegi Torna Egylet. A régi-új klub labdarúgócsapata a Nemzeti Bajnokság 57 másodosztályú klubjának egyikeként a Nyugati csoportban, 18 ellenféllel szemben kezdte meg bajnoki szereplését.

Az elkövetkezendő években a csapat szinte mindig a középmezőnyben végzett, egy erős középcsapat alakult ki Zalaegerszegen. 1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NB II Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NB I/B-be az akkor még zöld-fehér csapat. Az együttes törzsszurkolói az idegenbeli találkozókat amatőr közvetítésben, kihangosított telefonvonalon hallgathatták a város legendás Arany Bárány Szállodájának Télikertjében.

Az 1972-1973-as bajnokságban játszot először az NB I-ben a zalai együttes. Október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL csapata ellen aratott 4:0-ás győzelem volt a gárda első sikere a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén. A zalai szurkolók nagy álma valóra vált, bajnoki találkozókon is megmérkőzhettek a szomszédvár, a Szombathelyi Haladás gárdájával.

A következő majd' két évtizedben rendre a bajnoki táblázat középső harmadában végzett a gárda. A fényesebb időszak Gellei Imre érkeztével következett. Ő 33 éves volt, amikor átvette a csapat irányítását. Vele kétszer is – 1985-ben valamint 1986-ban – a negyedik helyig jutottak.

1989-ben kiestek a legmagasabb osztályból. Másodszor 1992-ben búcsúztak, de 1994-ben újra a legjobbak közé jutottak.

A csapat attól fogva egészen 2012-ig folyamatosan az NB I-es mezőny tagja volt, s 2001-2002-ben Bozsik Péter irányításával bajnoki címet is nyertek.

A 2012-es kiesést követően hét év múlva, 2019-ben sikerült újra feljutnia a ZTE-nek az élvonalba. Összességében eddigi történelme során egy alkalommal nyert magyar bajnoki címet (2001-2002) a zalai kék-fehér gárda, egyszer bronzérmes (2006-2007) lett, s idén májusban megnyerte a Magyar Kupát.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman