HÍREK

A négy bajnoki óta veretlen Nyíregyháza Spartacus FC vendégei leszünk a hétközi fordulóban - Bemutatjuk szerdai ellenfelünket

2022-10-04

A négy bajnoki óta veretlen Nyíregyháza Spartacus FC vendégei leszünk a hétközi fordulóban - Bemutatjuk szerdai ellenfelünket

Listavezető csapatunk szerdán 15 órakor Sényőn lép pályára a jó formában lévő nyírségi alakulat ellen.

Jelen:

A Nyíregyháza Spartacus FC az OTP Bank Liga 2014/2015-ös szezonjában hiába végzett a 16 csapatos mezőny 12. helyén, a következő szezonra nem kapott licencet, így a harmadosztályba sorolták vissza őket.

Az NB III-ból azonnal bajnokként kerültek vissza, így 2016 óta szerepelnek a Merkantil Bank Ligában.

A nyíregyházi együttes nem kezdte jól a bajnokságot, az első három mérkőzésüket egyaránt 1-0-ra veszítették el, így a klubvezetés megköszönte Feczkó Tamás vezetőedző munkáját. Helyét a klubnál nyártól szakmai vezetőként dolgozó Huszák Géza vette át.

Irányításával az együttes feltámadt, az elmúlt hat fordulóban 11 pontot szereztek. A legutóbbi két összecsapásukat megnyerték, a válogatott szünet előtt a Kolorcity Kazincbarcika SC-t, míg múlt vasárnap a Gyirmót FC Győrt fektették két vállra.

Emellett továbbjutottak a MOL Magyar Kupában is a Monostorpályi SE ellen, a következő ellenfelük a Vasas FC lesz.

Aktuális ellenfelünk 9 forduló alatt 12 gólt szerzett, míg a kapujukat 11 alkalommal vették be. Legeredményesebb játékosuk a hat találattal álló Novák Csanád, rajta kívül kétszer volt eredményes Gresó Mátyás, míg egyszer-egyszer Adamcsek Máté, Baki Ákos, Nikola Pantovic és Sigér Ákos.

A nyári átigazolási időszakban komoly játékosmozgás volt a klubnál, hiszen több mint egy kezdőcsapatra való futballista érkezett és távozott.

A Szpari játékosa lett Adamcsek Máté, Artner Dávid, Baki Ákos, Csősz Richárd, Deutsch Bence, Farkas Bendegúz (kölcsönbe), Girdán Levente, Kalocsai László (kölcsönből vissza), Kovács Norbert, Motkó Benjamin (mindkettő kölcsönből vissza), Oláh Benjámin, Nikola Pantovic, Pekár László, Myke Bouard Ramos és Szerető Krisztofer.

Távozott az együttestől Banyoi Andrei, Csilus Ádám, Debreceni Zalán, Csörgő Raul,, Hamed Yasin (kölcsönbe), Nemes Milán, Pócsik Botond, Szabó Bálint, Sztankó Dávid (kölcsönbe), Nikola Vasziljevics, Zamostny Balázs, míg kölcsönjátéka után visszatért klubunkhoz Kaka Godwords.

A szabolcsiaknál több olyan futballista van, aki csapatunkban is játszott: Baki Ákos, Deutsch Bence, Myke Bouard Ramos és Vass Patrik.

A találkozóra a Sényő-Carnifex FC Sporttelepén kerül sor, mivel Nyíregyházán új stadiont építenek. A szerdán 15 órakor kezdődő mérkőzésről a tervek szerint élő közvetítés lesz látható a YouTube-on.

A Nyíregyházával mérkőztünk az NB I-ben és az NB II-ben is:

Az NB I-ben 22 mérkőzést játszottunk a szabolcsiak ellen, melyek közül tizenhármat megnyertünk hét döntetlen és két vereség mellett.

A másodosztályban a szerdai lesz a két klub hatodik egymás elleni mérkőzése. Eddigi mérlegünk négy győzelem és egy vereség.

Az NB II-ben legutóbb 2019. szeptember 29-én találkoztunk, akkor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Lencse László és Schön Szabolcs góljának köszönhetően 2-1-re nyertünk.

Ugyanebben a szezonban a “visszavágóra” a koronavírus-járvány miatt nem került sort, így az utolsó idegenbeli összecsapásunkig 2018. március 29-ig kell visszamenni, akkor a hazaiak 2-0-ra győztek.

A mérleg:

NB I:

22       13       7       2        41 - 11          46     (70 %)

NB II:

5          4       0       1        13 - 4            12     (80 %)

ÖSSZESEN:

27       17      7        3        54 - 15          58     (71 %)

(a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk)

A Nyíregyháza Spartacus FC labdarúgásának múltja:

A nyíregyházi labdarúgás története 1928-ban kezdődött. Ekkor alakult meg a Nyíregyházi Vasutas Sport Club. A klub színe fehér-fekete volt. 1928-1929-ben a Keleti Labdarúgó Szövetség II. osztályának Szabolcsi csoportjában szerepeltek.

Az 1930-as évek végére a megye legjobbjai közé tartoztak. 1940-ben kiharcolták a feljutást az NB III-ba. A csapat 1945 után váltakozó sikerrel szerepelt, főleg a megyei bajnokságban, vagy az NB III-ban, de voltak jó éveik az NB II-ben is.

A hatvanas évek elején a Spartacus megnyerte a harmadik vonalban a bajnokságot, és feljutott az NB II-be. Néhány év múlva az NB I/B-ben szerepelt a gárda, de aztán a hetvenes évek elején kevésbé volt sikeres a csapat.

A minőségi változás 1977-ben következett be, amikor az NYVSC és a Nyíregyháza Spartacus Petőfi fuzionált. A két klub egyesülésének első  sikerét a labdarúgók érték el, amikor 1980-ban feljutottak az élvonalba,   Temesvári Miklós vezetésével. Ezt követően négy évet töltött a gárda az NB I-ben. Aztán ismét a másodosztályban folytatták a küzdelmet a nyíregyházi labdarúgók. Ez alól az 1992-1993-as bajnokság a kivétel, de akkor tiszavirág életűnek bizonyult az élvonalbeli szereplés.

A labdarúgó szakosztály ebben az időszakban önállósodott, és Nyírség Spartacus néven új klub alakult. 1998-ban a csapat Őze Tibor edző vezetésével ismét bajnok lett, és két sikeres, s egy sikertelen szezont  töltött az NB I-ben.

A Nyírség Spartacus 2000-ben esett ki az NB I-ből. Az állandó anyagi gondok 2003 nyarára már megoldhatatlanná váltak, a klubot működtető gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnt.

A Nyíregyháza Kertváros FC 2003 nyarán költözött a stadionba, és nevet változtatott - Nyíregyháza Spartacus Football Club lett. A Spartacus elnevezéssel az egyesület tudatosan vállalta a Szpari hagyományok ápolását és átvételét. Ezért lett ettől kezdve a klub színe a piros-kék.

A Spartacus 2004-ben indulhatott az NB I-ben, de kiesett a csapat. 2007-ben Gálhidi György vezetésével újra sikerült megszereznie a bajnoki címet a Szparinak az NB II Keleti csoportjában, méghozzá nagy küzdelemben, a nagy múltú, az akkor második vonalbeli Fradi előtt. Ezután három évet töltött az élvonalban a Spartacus, majd újra az NB II-ben folytatta.

A 2011-2012-es bajnoki esztendő sötét fejezetként íródott be a Nyíregyháza Spartacus történetébe. Aztán az ismét sikereket hozó időszak 2012 júniusban kezdőtt. A Spartacus kiharcolta tagságát a 2013-ban kezdődött összevont NB II-ben.

A 2013-2014-es bajnokságot megnyerte, és feljutott az NB I-be! A csapat az élvonalban maradt - az MLSZ azonban arra hivatkozva, hogy az egyesület nem teljesítette a licenc követelményeket, nem engedélyezte az indulást az élvonalban, és a Spartacust az NB III-ba száműzte.

A csapat a harmadosztályban bajnok lett, és feljutott az NB II-be, ahol sorozatban a hetedik szezonjuk.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman