HÍREK

A listavezető Paksi FC-t fogadjuk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2024-03-01

A listavezető Paksi FC-t fogadjuk - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 23. fordulójában az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lép pályára vasárnap 14 órától.

Jelen:

A mérkőzésre már zajlik az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el!

Az OTP Bank Liga első márciusi fordulójában a tabella hatodik helyén álló csapatunk a listavezető Paksi FC-t látja vendégül.

A Tolna vármegyei együttes 22 fordulót követően 46 ponttal áll, a mérlegük tizennégy győzelem, négy döntetlen és négy vereség. A mérkőzéseiken 40 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, míg ellenük 26 gólt szereztek.

Ellenfelünk 40 találata közül nyolcat-nyolcat szerzett Könyves Norbert és Windecker József, négyet Mezei Szabolcs, míg háromszor talált be Hahn János, Szabó Bálint és Szabó János. Rajtuk kívül kétszer volt eredményes Böde Dániel, míg egyszer Haraszti Zsolt, Kovács Krisztián, Lenzsér Bence, Osváth Attila, Papp Kristóf, Skribek Alen és a csapatot már elhagyó Bőle Lukács.

A paksiak idegenbeli mérlege a 2023/2024-es szezonban öt győzelem, három döntetlen és három vereség. Ezen a tizenegy összecsapáson tizenöt gólt rúgtak és tizenhatot kaptak.

Bognár György az eddig öt tavaszi forduló közül négyet megnyert, egyszer pedig vereséget szenvedett. A Puskás Akadémia FC ellen 2-1-re, a Mezőkövesd Zsóry FC és a Kecskeméti TE ellen pedig 1-0-ra nyertek. A ZTE FC elleni hazai 3-4 után a legutóbbi fordulóban a Kisvárda master Good otthonában diadalmaskodtak 1-0-ra.

A téli átigazolási időszakban a kölcsönből visszatérő Kocsis Bence mellett végleg megvásárolták Tóth Barnát Kecskemétről. 

Távozott viszont a klubtól Beke Péter (Nyíregyháza Spartacus FC), Bőle Lukács (Mezőkövesd Zsóry FC) és Temesvári Attila (Nyíregyháza Spartacus FC). Rajtuk kívül kölcsönbe került Földi Dominik (Szeged-Csanád GA), Gyurkits Gergő (BFC Siófok), Hegedűs János (BFC Siófok) és Nagy Richárd (Szeged-Csanád GA).

Csapatunkhoz hasonlóan a paksiak is bejutottak a negyeddöntőbe a MOL Magyar Kupában, miután csütörtök este hosszabbítás után 2-1-re nyertek az Újpest FC otthonában. A legjobb nyolc között a Vasas FC lesz az ellenfelük idegenben.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban vasárnap 14 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport közvetíti élőben!

A Paksi FC ellen csak az NB I-ben mérkőztünk:

Az élvonalban eddig 33 alkalommal játszott egymással a két klub. A két együttes először a Hidegkuti Nándor Stadionban találkozott, és Urbán Gábor góljával 1-0-ra nyertük 2006. szeptember 10-én.

Az utóbbi években a paksiak sikerével zárult több összecsapás is, legutóbb 2020. december 19-én ünnepelhettünk sikert a tolnaiak ellen, akkor hazai környezetben 3-1-re diadalmaskodtunk, köszönhetően Srdjan Dimitrov, Prosser Dániel és Schön Szabolcs találatának.

A két együttes az idei kiírásban már kétszer találkozott, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 1-1-es, míg Pakson 0-0-ás döntetlen született.

Hazai pályán eddig 14-szer mérkőztünk a Paksi FC-vel - 7 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség a mérleg, 23 gólt szereztünk, és 19-et kaptunk.

A mérleg:

NB I:

33      11      9      13       40 - 51       42      (42 %)

A Paksi FC labdarúgásának múltja:

Az első írásos foci emlék 1912. augusztus 4-ről maradt fenn, amikor egy paksi diákcsapat játszott a bölcskei diákokkal. Hamarosan megalakult a Paksi Atlétikai Sport Club, amelyen kívül még három labdarúgócsapat is működött kisebb-nagyobb sikerrel a kisvárosban.

A Paksi Sportegyesület 1952-es megalakulásáig folyamatosan megyei vagy nemzeti szintű bajnokságban játszottak a város együttesei. A PSE nevet többször is használták, de az akkori „viharos időkben" ez többször változott: Paksi Munkás Sport Club, Biritói Állami Gazdaság, Paksi Állami Gazdaság, Paksi Traktor.

1952. november 28-án alakult meg a Paksi Kinizsi Sportkör, melynek színe zöld-fehér lett.

Az 1954-1964 közötti években a labdarúgók a megyei bajnokság élmezőnyében szerepeltek. A 1960-as években már foglalkoztak helyi utánpótlással is, amely a későbbiekben megalapozta az 1970-es esztendők  felnőtt csapatát.

1966-ban felavatták az új, füves pályát, és az 500 nézőt befogadó fedett lelátót.

1970 tavaszán egyfordulós bajnokságot rendeztek az őszi-tavaszi rendszerre való átállás miatt, és ekkor megszületett a várva várt siker. A csapat megnyerte a bajnoki címet, majd ezt az eredményt megismételték az első őszi-tavaszi menetelés során is, így felkerültek az NB III-as mezőny Közép-csoportjába. Három harmadik vonalbeli esztendő következett, majd ismét a megyei bajnokságban játszott a PSE.

1976-ban újra megnyerték a megyei bajnokságot, ezzel ismét jogot szerezve az NB III-as szereplésre.

1984-től egy hosszabb NB III-as széria következett. 1987-1988-ban egy csoportba került a két paksi gárda, a PSE és az ASE. Megkezdődött a városi rangadók sora, amely váltakozó sikerekkel számtalan nagy csatát hozott. Az ebben a szezonban elért harmadik hely arra jogosította a PSE-t, hogy osztályozót játszhattak az NB II-be való feljutásért, de ez nem sikerült. Az 1989-1990-es bajnokságot azonban megnyerték, de csak "átszállót" tudtak váltani az NB II-be. 1990-1991-ben újabb bajnoki győzelem, ám az anyagiak hiánya miatt maradt ismét a harmadik vonal.

A két paksi egyesület vezetői 1993. július 1-jén aláírták a közös labdarúgó-szakosztály működtetéséről szóló megállapodást. A volt ASE labdarúgókra épült csapat továbbra is az NB II-ben játszott, míg a volt megyei csapat tartalék együttesként szerepelt.

A 2004-2005-ös idényben ezüstérmet, majd 2005-2006-ban aranyérmet nyert az együttes, ezzel kiharcolta a jogot a legmagasabb osztályban való indulásra.

Az első szezon a magyar élvonalban a 2006-2007-es volt, s tizenegyedik lett a gárda a 16 csapatos NB I-ben.

A 2010-2011-es szezonban a bajnokság második helyén végzett az együttes, ami Európa Liga indulási jogot jelentett.

Ha a közelmúlt esztendőire visszatekintünk, többnyire a középmezőnyben végeztek a zöld-fehérek, bár az 2019-2020-as bajnokságban csak az utolsó fordulóban, nem kis szerencsével sikerült bennmaradniuk, legutóbb pedig az 5. helyen zártak úgy, hogy végig versenyben voltak a dobogóért.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-03 20:00 SZÉKESFEHÉRVÁRI SÓSTÓI STADION

FEHÉRVÁR FC

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman