HÍREK

A listavezető DVTK-t fogadjuk a válogatott szünet előtti utolsó fordulóban - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

2023-09-02

A listavezető DVTK-t fogadjuk a válogatott szünet előtti utolsó fordulóban - Bemutatjuk szombati ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 6. fordulójában csapatunk szombaton 15:15-kor lép pályára az Új Hidegkuti Nándor Stadionban a miskolciak ellen.

Jelen:

A mérkőzésre már zajlik az online jegyértékesítés, mely IDE kattintva érhető el!

A diósgyőriek a 2011-es, NB I-be történő visszakerülésük után folyamatosan tíz esztendőt töltöttek az első vonalban. 2021-ben azonban kiestek, de a Merkantil Bank Liga legutóbbi kiírását megnyerték, így visszajutottak az élvonalba, ahol az 56. szezonjukat töltik.

A másodosztály legutóbbi ezüstérmese öt forduló után vezeti az OTP Bank Ligát, a mérlegük három győzelem, egy döntetlen és egy vereség. A szezont a Puskás Akadémia FC elleni vereséggel kezdték (0-2), azóta viszont veretlenek, a Mezőkövesd Zsóry FC elleni siker (4-2) után döntetlent játszottak a Paksi FC-vel (1-1), míg a legutóbbi két találkozójukat megnyerték, a ZTE FC ellen 3-1-re, míg a Kisvárda Master Good ellen 2-0-ra.

A DVTK öt bajnoki alatt tízszer talált az ellenfelek kapujába, míg ellenük öt gólt szereztek. A csapat házi góllövőlistáját a nigériai Bright Osagie Edomwonyi vezeti három találattal, őt követi Lukács Dániel kettővel, rajtuk kívül egyszer-egyszer volt eredményes Bárdos Bence, Gera Dániel, a szlovén Rudi Pozeg Vancas, a brazil Pernambuco és a nigériai Godfrey Bitok Stephen.

A borsodi együttes keretében hatalmas játékosmozgás volt a szeptember 6-ig tartó átigazolási időszakban.

Érkezett a csapathoz Elton Acolatse, Bozsidar Csorbadzsijszki, Bright Osagie Edomwonyi, Marin Jurina, Argirisz Kampecisz, Vlagyiszlav Klimovics, Artem Odincov, Pernambuco, Godfrey Bitok Stephen, Álex Vallejo, Rudi Pozeg Vancas és kölcsönbe Karlo Sentic.

Távozott Miskolcról Eppel Márton, Hornyák Marcell, Illés Bálint, Kispál Tamás, Koman Vladimir, Könyves Norbert, Medgyes Sinan, Senkó Zsombor, Szőke Adrián, Szűcs Kornél, Vajda Botond, a nyáron igazolt Julien Célestine, valamint a tavalyi szezonban a klubnál kölcsönben futballozó Cseke Benjamin és Radics Márton.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szombaton 15:15-kor kezdődő összecsapást az M4Sport+ (Duna World) közvetíti élőben.

A fordulót követően a magyar válogatott mérkőzései miatt szünet következik az OTP Bank Ligában, a bajnokság szeptember 23-án folytatódik. Szeptember 15-17. között a MOL Magyar Kupa 3. fordulójában lépnek pályára a csapatok, a miskolciak ellenfele a III. Kerületi TVE lesz idegenben.

A Diósgyőri VTK-val az NB I-ben, és az NB II-ben is mérkőztünk:

Az élvonalban a szombati lesz a két csapat 95. egymás elleni mérkőzése. Az eddigi 94 NB I-es összecsapás csapatunk fölényét mutatja, 49 győzelem és 24 döntetlen mellett 21 alkalommal szenvedtünk vereséget.

Az OTP Bank Ligában legutóbb 2021. március 5-én, a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött csapott össze egymással a két együttes Miskolcon, a végeredmény 0-0 lett.

Hazai pályán eddigi utolsó NB I-es mérkőzésünket megnyertük a DVTK ellen, 2020. december 13-án a magyar válogatott keretébe bekerülő Kata Mihály ráadásban szerzett góljával 1-0-ra.

A legutóbbi szezonban a másodosztályban kétszer mérkőztünk meg szombati ellenfelünkkel, mindkétszer a hazai csapat ünnepelhetett győzelmet. Miskolcon 3-0-ra a DVTK, míg idén tavasszal mi nyertünk az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 4-2-re.

A mérleg:

NB I:

94       49       24       21         181 - 96        171        (61 %)

NB II:

  4        3         0          1             8 - 6              9        (75 %)

ÖSSZESEN:

98       52      24        22         189 - 102        180       (61 %)

- a megszerzett pontokat a ma használatos módon számoltuk.

A Diósgyőri VTK labdarúgásának múltja:

Az 1909-es  év végén kezdődtek meg Miskolcon  a vasgyári sportegyesület megalakításának előkészületei. Vanger Vilmos elemi  iskolai tanító és egy öttagú bizottság arra kérte fel a vasmű igazgatóját, hogy járuljon hozzá egy, a futballal foglalkozó egyesület létrehozásához.

A Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Körét 1910. február 6-án alapították, a klub színe piros-fehér lett. Az első nem hivatalos futball mérkőzést a már rutinosnak számító Miskolci SE ellen vívták 1910. május 1-én.

A vasgyáriak első alkalommal az 1912-1913-as pontvadászatba neveztek be, az Északi Kerület Miskolci alosztályába. A küzdelmeket meg is nyerték, így már az első próbálkozás után kerületi döntőt játszhattak a kassai alosztály győztesével, a Kassai AC-val, ám itt már nem sikerült diadalmaskodni. Sikerült viszont a következő évtizedekben. A diósgyőriek ugyanis az 1937-ig tartó időszakban nem kevesebbszer, mint tizenhárom alkalommal hódították el az elsőséget a kerületben.

A harmincas évek végén az MLSZ létrehozta a Nemzeti Bajnokságot, így az volt a tét, hogy aki megnyeri a sorozatot, az bekerül a legjobb csapatok közé. Ez volt a nagy álom a DVTK számára is, ám 1936-ban a Szombathelyi MÁV, 1937-ben pedig a Pécsi VSK legyőzése után a Győri ETO ütötte el a Diósgyőrt az NB I-be jutástól.

A diósgyőriek számára az volt a cél, hogy bejussanak a Nemzeti Bajnokság legjobb csapatai közé. Ez nem ment egyszerűen. Aztán váratlan dolog történt. A Bocskai tönkrement, a mi csapatunkat  politikai okok miatt kizárták a bajnokságból, és a megüresedett helyekre többek között a diósgyőri gárdát kérték fel, s ők természetesen boldogan mondtak igent.

Az első élvonalbeli szerepléskor 1940-1941-ben, az akkor már DIMÁVAG néven szereplő, és piros-kék színeket viselő diósgyőriek a Ferencváros idegenbeli legyőzésével tették le névjegyüket. A második világháború végéig a diósgyőriek az első osztályban harcoltak, de a háború viharai utáni pontvadászatban búcsút intettek az élvonalnak. A feljutás négy év NB II-es szereplés után sikerült, az akkor már Diósgyőri Vasas néven szereplő csapat visszakerült az első osztályba.

Változatos évek következtek, hiszen a vasgyáriak többször is kiestek, de mindig szinte azonnal sikerült visszajutniuk. A gárda klubszíne 1957-től újra piros-fehér lett. Sikeres esztendők jöttek, az ismét DVTK néven szereplő csapat az 1959-1960-as bajnokság végén a hatodik helyen végzett, és ezzel kiérdemelte a vidék legjobbja címet. A remek évet azonban keserű időszak  követte, a következő pontvadászatot ugyanis kieső helyen fejezték be.

A hatvanas-hetvenes években a diósgyőri labdarúgás a csúcsra ért. A DVTK kétszer megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát (1977, 1980), a bajnokságban bronzérmes helyen zárt, kiléphetett a nemzetközi porondra, s a különböző válogatottakban pedig sorra mutatkoznak be a vasgyári játékosok. Diósgyőrt ekkor úgy emlegették, mint a magyar labdarúgás fővárosát!

A nagyválogatottban öt diósgyőri játékos (Szántó, Salamon, Kutasi, Tatár, Borostyán) is bemutatkozott 1979, pedig ez korábban csak hét (Berecz, Füzér, Károlyi, Dudás, Szigeti, Solymosi és Tamás), később pedig egy (Egressy) labdarúgónak sikerült. Az olimpiai együttes pedig teljesen a DVTK-ra épült. Szinte példátlan a magyar labdarúgás történetében, hogy egy válogatottban kilenc játékos szerepeljen egyetlen klubcsapatból. Márpedig a Lengyelország elleni diósgyőri olimpiai selejtezőn ez történt.

A sikeres időszakot nehéz évek követték, a csapat folyamatosan a kiesés ellen harcolt, s végül az 1983-1984-es pontvadászat végén elérte a végzete. A DVTK tízévi NB I-es szereplés, és a klub legfényesebb korszaka után visszacsúszott a másodosztályba. Ez a diósgyőri futball talán legkeményebb korszaka, folyamatos pénzügyi nehézségekkel, megszűnésekkel, átalakulásokkal, és rengeteg személycserével. De minden nehézség közepette is hűségesen kitartott a gárda mellett a diósgyőri szurkolótábor. A Diósgyőr az 1984-ben történt kiesése után a 2004-ig eltelt húsz esztendőben mindössze öt évet játszott az élvonalban.

2000-ben összeomlott minden, másfél év múlva a gazdasági társaság csődbe ment, a csapat pedig kiesett, majd megszűnt. A szurkolók azonban nem hagyták elveszni a diósgyőri labdarúgást és a hetedosztályban DVTK néven elindítottak egy csapatot. Szólt az induló, visszatértek a régi címerhez és az első találkozót kétezren(!) tekintették meg. A Borsod Volán segítségével, és játékjogán néhány hónap múlva már a harmadosztályban szerepelhetett a DVTK, de nem sikerült kiharcolni a feljutást. Időközben megalakult a DVTK Kft., amely telephelyet cserélt a bőcsi labdarúgócsapatot üzemeltető gazdasági társasággal, így a következő bajnokságnak 2001-2002-ben már az NBI/B-ben vágott neki a csapat. Ám hiába volt a sokszor 6-7 ezres nézőszám, ismét jöttek a jól ismert gondok és a Kft. tönkrement.

Ekkor egy újabb befektetői csoport létrehozta a DVTK 1910 Kft-t és a Monor jogán elindultak a másodosztályban, sőt 2003-2004-ben fel is jutottak az NB I-be, de ismét jött a szinte már menetrendszerű dolog, a gazdasági társaság a bajnokság alatt csődbement. A következő hónapok több befektetőjelöltet, és hihetetlenül kusza állapotokat hoztak. Előfordult, hogy két csapat edzett Diósgyőrben, a feljutást kiharcoló, de indulási joggal nem rendelkező, valamint az indulási jog birtokában lévő új formáció. Időközben ugyanis a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött, és DBFC, majd DVTK néven szerepelt. A vasgyári klub a centenárium évében kieső helyen végezve intett búcsút a legmagasabb osztálynak.

A második vonalbeli szereplés azonban csak egy esztendeig tartott, az együttes 2011-2012-ben újra az NB I-ben futballozott. A diósgyőriek tíz szezon után búcsúztak az élvonaltól 2021-ben, ahová idén tavasszal jutottak vissza.

Kapcsolódó cikkek

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman