HÍREK

A DVSC-t fogadjuk a szezonzárón - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

2022-05-14

A DVSC-t fogadjuk a szezonzárón - Bemutatjuk vasárnapi ellenfelünket

Az OTP Bank Liga 33. fordulójában csapatunk a DVSC ellen lép pályára vasárnap 16 órakor az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Jelen:

Az OTP Bank Liga 2021/2022-es szezonjának utolsó mérkőzésén lép pályára csapatunk, melyen a bennmaradását már korábban bebiztosító DVSC lesz az ellenfelünk.

A debreceni együttes 32 forduló alatt 39 pontot gyűjtött, tíz győzelem és kilenc döntetlen mellett tizenhárom vereség a mérlegük, mellyel a hetedik helyen állnak. Hazai pályán 21, míg idegenben 18 pontot szereztek a bajnokság során.

A DVSC 45 lőtt és 49 kapott góllal áll a bajnokságban. Előbbi a hetedik legjobb, míg utóbbi az ötödik legrosszabb mutató az NB I-ben.

A csapat élére tavaly novemberben kinevezett Joan Carrillo vezetésével 2022-ben 15 mérkőzésen hatszor győzött, háromszor döntetlent játszott, hatszor pedig vereséget szenvedett a gárda. A márciusi válogatott szünet óta eltelt hét fordulóban a Gyirmót FC Győrt és a Mezőkövesd Zsóry FC-t megverték, mellyel be is biztosították NB I-es tagságukat.

A Loki 45 szerzett gólján 17 játékos osztozik. A házi góllövőlistát Ugrai Roland vezeti 11 találattal, őt követi Dzsudzsák Balázs nyolccal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát Dorian Babunski foglalja el néggyel. Rajtuk kívül háromszor volt eredményes Bévárdi Zsombor és Tischler Patrik, kétszer Ferenczi János, Szécsi Márk, Baráth Péter, Pávkovics Bence és Sós Bence, míg egyszer talált be Bárány Donát, Bódi Ádám, David Babunski, Sylvain Deslandes, Korhut Mihály, Varga József és a csapatot már elhagyó Németh Krisztián.

Debrecenben nem volt nagy játékosmozgás a téli átigazolási időszakban. Mindössze a bolgár Botev Vraca együttesétől érkezett Dorian Babunski, míg a Budapest Honvéd második csapatától Rácz Balázs. Egyedül Németh Krisztián köszönt el a klubtól, vele 2021. december 31-én közös megegyezéssel szerződést bontottak.

A hatalmas téttel bíró mérkőzésre - a VIP és SKY BOXOK kivételével - a belépés ingyenes lesz!

Mint ismert, csapatunk abban az esetben szerepelhet a következő szezonban is az OTP Bank Liga, ha legyőzi a DVSC-t, míg a Budapest Honvéd nem szerez pontot a Puskás Akadémia FC otthonában.

A vasárnap 16 órakor kezdődő találkozót körkapcsolás formájában az M4Sport közvetíti élőben!

A DVSC-vel nem csak NB I-ben mérkőztünk, hanem kupadöntőket is játszottunk:

Az NB I-ben 91 mérkőzést játszott egymás ellen a két csapat. Negyvenegy alkalommal csapatunk ünnepelhetett győzelmet, tizenkilencszer döntetlen született, míg harmincegy összecsapást a hajdúságiak nyertek.

Hazai pályán 43 találkozót játszottunk a DVSC ellen, a mérleg 64%-os - 25-ször győztünk, 7 mérkőzés döntetlenre végződött, és 11-szer kaptunk ki, 78 gólt lőttünk, és 47-et kaptunk.

Az idei szezonban kétszer mérkőztünk meg a Lokival, hazai pályán 1-1-es döntetlent játszottunk, míg a Nagyerdei Stadionban 1-0-ra kikaptunk.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban bajnoki mérkőzést még nem nyertünk a DVSC ellen, utoljára 2016. március 20-án diadalmaskodtunk ellenük, akkor az Illovszky Rudolf Stadionban 1-0-ra győztünk, köszönhetően Darko Nikac góljának.

Kupadöntőt kétszer vívtak a csapatok, 2008-ban együttesünk a Szuperkupát, míg 2012-ben a Magyar Kupát a Debrecen nyerte meg büntetőrúgások után.

NB I:

91      41      19      31          160 - 120         142    (52 %)

Magyar Kupa-döntő:

  1        0        1       0               3 - 3              

Magyar Szuperkupa-döntő:

  1        0        1       0               0 - 0     

Fejezetek a Debreceni VSC labdarúgásának több mint száz esztendős múltjából:

Debrecenben 1867-ben, a kiegyezés esztendejében alakult meg a történelmi Magyarország egyik legkorábban megszervezett sportegyesülete, a Debreceni Torna Egylet (DTE). Hamarosan lett labdarúgó szakosztálya - egy 1899-es sajtóhír szerint játszott Debrecen első futball csapatában Ady Endre is.

A Debreceni VSC 1902. március 12-én jött létre. Akkor még Egyetértés Futball Club néven szerepelt, majd 1912 nyarán önállósította magát, és megalakult a Debreceni Vasutas Sport Club. Soraiban 1920-ig kizárólag a MÁV műhelyi dolgozók futballozhattak, akik összecsapásaikat kezdetben a Falógernek nevezett térségtől északra fekvő grundon tartották, szigorúan a munkaidő letelte után. Az első mérkőzéseken a "mávisták" már piros-fehérbe öltözve kergették a labdát.

Az első világháború befejeződésével 1920-tól a regionális alapokon szerveződő kerületi ligákban játszottak a vidéki klubok. Nem tett jót a vasutas gárdának, hogy 1926-ban létrejött a profizmus Magyarországon.

Debrecenben megalakult a Bocskai FC, amely másfél évtizeden keresztül volt Debrecen legjobb labdarúgócsapata - 1930-ban kupagyőztes, az 1933-1934. évi bajnokságban pedig bronzérmes lett. Ebben az időszakban a DVSC alacsonyabb osztályokban szerepelt.

1940 tájékán a merev profi-amatőr szétválasztás megszűnt - a Bocskai pedig anyagi okok miatt feloszlott, így újra a DVSC lett Debrecen első számú labdarúgócsapata, amely ettől kezdve mindent megpróbált az élvonalba kerüléshez. Ez végül az 1942-1943-as bajnokságban vált valóra, ám nem tartott sokáig, mert négy évre rá megtörtént az első kiesés a klub történetében, amit 2020-ig még nyolc követett, sőt 1967-ben a DVSC legnagyobb kudarcát élte át, a harmadosztályba került.

Bár az alapítók a ma is használatos piros-fehér színösszeállítást választották, a korai évtizedekben többször is változott a játékosok által viselt mezek színe: 1925-ben, amikor a Debreceni MÁV Testgyakorlók Köre beleolvadt a Vasutasba, zöld-fehér, sőt, 1937-től lila-fehér lett az egyesület színe. A második világháború után a Vasutas visszatért a piros-fehér színhez, és ez immár állandónak is tekinthető. A kivétel a közös DMTE-DVSC korszak, amikor Debrecen város "egyesített" csapata sárga-kékben pompázott.

Az 1950-es évek egyik névváltoztatásának köszönhetően kapta a gárda a Loki becenevet.

A 20. század második felében a DVSC többször feljutott az első osztályba, ahol az 1993-as évet követően stabilizálódott a helye. A Loki igazi sikerkorszaka ekkor kezdődött. A felkerülés után egy évvel Garamvölgyi Lajos vezetésével bronzérmes lett. 1996-ban Sándor Tamás az Év labdarúgója volt. 1999-ben a csapat megnyerte első hazai trófeáját, a Magyar Kupát.

A klub történetének legsikeresebb időszaka az 1999-et követő bő évtized, amikor a csapat hét bajnoki címet szerzett, hatszor volt Magyar Kupa-, egyszer Ligakupa, ötször pedig Magyar Szuperkupa-győztes. A hajdúságiak az évek során a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe is eljutottak.

A 2018-2019-es szezon végén még bronzérmet szerző csapat egy évvel később csak a bajnokság 11. helyén végzett, és 27 év után kiesett az első osztályból.

Azonban csak egy szezont töltöttek az NB II-ben, a 2020-2021-es második vonalbeli pontvadászatot megnyerték, s most újra az NB I-ben futballozhatnak.

2020. július 1-jén a város önkormányzata megvásárolta Szima Gábor többségi tulajdonos részesedését, így az üzletember 19 év után távozott a DVSC éléről.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2023-12-16 17:30 DVTK STADION

DVTK

VS

MTK BUDAPEST

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman