HÍREK

135 éve alakult meg az MTK - kvízzel és nyereményjátékkal készültünk!

2023-11-16

135 éve alakult meg az MTK - kvízzel és nyereményjátékkal készültünk!

1888. november 16-án, 135 éve alakult meg az MTK, a Magyar Testgyakorlók Köre, az első olyan magyar sportegyesület, amelynek nevében csak magyar szavak szerepeltek.

135 kérdésből álló kvízzel készültünk a 135. évfordulóra!

A kérdések közül tetszés szerint 35-öt kell kiválasztani, s a megfejtéseket - csak a kérdés sorszámát, a megoldás jelét és a rejtvényfejtő nevét feltüntetve - 2023. november 19. 23:59-ig lehet beküldeni az info@mtkbudapest.hu e-mail címre!

A 35-ös "kérdéscsomagból" legalább 32 találatot elérők között 3 darab páros VIP jegyet sorsolunk ki az Újpest elleni meccsre.                                                                                                                                              

********************************************************

1. Ki volt az 1888-ban alakult egyesületünk első elnöke?

1 = barátosi Porzsolt Gyula     x = nagybudafalvi Vermes Lajos                       2 = galgóci dr. Heteés Antal     

2. Ki volt az Aranycsapat szövetségi kapitánya, az MTK Örökös Bajnoka, aki csapatunkban (MTK, Hungaria FC) 1929 és 1945 között 200 bajnoki mérkőzésen lépett pályára?

1 = Sebes Gusztáv     x = Mándi Gyula     2 = Baróti Lajos                                                                                             

3. Ki az a sportújságíró, író, aki csapatunk három világklasszisáról, Orth Györgyről, Sándor Károlyról és Hidegkuti Nándorról is könyvet írt Orth és társai, Csikar, illetve Óbudától Firenzéig címekkel?

1 = Feleki László       x = Barcs Sándor       2 = Fekete Pál

4. A Hungária úton játszott első MTK - FTC mérkőzés stadion avató összecsapás volt, ahol 20.000 néző előtt az MTK angol játékosa, Lane góljával győzte le a zöldeket 1912. március 31-én. Ki végezte el a mérkőzésen a kezdőrúgást?

1 = Bárczy István, Budapest polgármestere       x = Brüll Alfréd, az MTK  elnöke       2 = Hajós Alfréd, első olimpiai bajnokunk, aki kiváló labdarúgó is volt

5.  Ki az a három kék-fehér játékos, akik az Aranycsapat legendás összeállításában szerepelnek?

1 = Gellér Sándor, Lantos Mihály, Sándor Károly     x = Lantos Mihály, Zakariás József, Hidegkuti Nándor     2 =  Zakariás József, Sándor Károly, Hidegkuti Nándor

6. Az első barátságos - mai szóhasználattal felkészülési - találkozót 122  éve, 1901. október 20-án játszotta az MTK, ebben az összeállításban: Révész Árpád – Auerbach Rezső, Weisz Ármin – Frank Imre, Roóz Imre, Ságody Ervin – Freund Henrik, Tausz Vilmos, Kertész Sándor, Herquett Rezső, Káldor Lipót. A találkozó végeredménye 0:0 lett. Ki ellen mérkőzött csapatunk?

1 = 33 FC     x = BTC II-III vegyes csapat     2 = FTC tartalék csapat

7. Az 1952-es olimpián, Helsinkiben labdarúgóink közül hányan lettek olimpiai bajnokok?

1 = hárman     x = négyen     2 = öten

8. Első NB I-es évében, 1903-ban rögtön bronzérmet nyert csapatunk, s a gólkirályi címet együttesünk mindössze 17 éves játékosa nyerte 16 góllal. Ki ő?

1 = Orth György     x = Károly Jenő     2 = Schaffer Alfréd 

9. Egy alkalommal, amikor három csoportos volt az NB II, a bajnoki cím ellenére is osztályozót kellett játszani csapatunknak az első osztályba jutásárt. Ki volt az ellenfél?

1 = Nagykanizsai Olajbányász     X = Kazincbarcikai Vegyész     2 = Nyíregyházi Spartacus

10. Melyik esztendőben szerepelt először a magyar futball második osztályában az MTK?

1 = 1902     X = 1903     2 = 1904

11. A Ferencváros gárdájával 120 éve, 1903. március 1-én, a bajnokság második fordulóban találkozott először csapatunk, s ezzel útjára indult az "örökrangadók" története. Hol játszották a találkozót?

1 =  az Üllői úton, füves játéktéren     x = a Soroksári úton, fekete salakos pályán     2 = a Millenárison, döngölt homokos pályán 

12. 120 éve, 1903. február 22-én a Magyar Úszó Egyesület ellen játszotta klubunk első NB I-es találkozóját, amit 2:0-ra elveszített. Ki volt a kék-fehér gárda edzője? 

1 = Kertész Sándor     x = Szüsz Hugó     2 = Révész Béla

13. Ki volt a II. világháború után az újjáalakult MTK első edzője? 

1 = Bukovi Márton     x =  Volentik Béla     2 = Vágó Zoltán

14. Csapatunk 119 éve a "pályán" 1904. november 20-án szerezte meg első bajnoki címét, ami az MLSZ decemberi, "zöld asztalnál" hozott döntésével lett végleges. Ki volt ekkor a gárda mestere?

1 = William Marsden Holmes     x = Kertész Sándor     2 = Jimmy Hogan

15. Ki az a három MTK (Textiles, Bástya, Vörös Lobogó) futballista, akik kezdőként, vagy csereként, de viszonylag rendszeresen játszottak az Aranycsapatban?

1 = Gellér Sándor, Palotás Péter, Hidegkuti Nándor      x = Lantos Mihály, Sándor Károly, Palotás Péter     2 = Gellér Sándor, Sándor Károly, Palotás Péter

16. Az első válogatott mérkőzés a Népstadionban a magyar - svéd összecsapás (2:2) volt. Kinek a nevéhez fűződik a magyar nemzeti tizenegy első népstadionbeli gólja? 

1 = Hidegkuti Nándor     x = Lantos Mihály     2 = Palotás Péter

17. 1902. március 2-án az NB II-ben játszotta történetének első hivatalos bajnoki mérkőzését csapatunk, s 4:1-re győzött. Ki volt az ellenfél?

1 = Magyar Úszó Egyesület     x = Törekvés     2 = Postások SE

18. Klubunk egykori elnöke, Jules álnéven rendszeresen írt  sport cikkeket és úti beszámolókat a Herkules című sportlapba. Ki ő?

1 = nagybudafalvi Vermes Lajos       x = barátosi Porzsolt Gyula              2 = galgóci dr. Heteés Antal

19. Az Aranycsapatban szereplő MTK játékosok közül pályafutása során ki lőtte a legtöbb gólt a válogatottban?

1 = Hidegkuti Nándor     x = Palotás Péter     2 = Sándor Károly 

20. Ki volt a vezetőedző, amikor csapatunk eddig utoljára megnyerte a Magyar Kupát?

1 = Popovics Sándor     x = Garami József     2 = Henk ten Cate

21. Orth György együttesünk világhírű játékosa volt, nyolcszoros bajnok, háromszoros gólkirály, több ország válogatottjának szövetségi kapitánya. Melyik nemzet válogatottjával szerezte meg 1930-ban az első világbajnokság ötödik helyét?

1 =  Mexikó       x = Chile       2 = Peru 

22. Ki volt - akiről az MLSZ és az MTK is eddig úgy tartotta, hogy - az első MTK játékos, aki pályára léphetett a magyar válogatottban (1903. április 5., Magyarország-Csehország 2:1)? /A legújabb kutatásaink szerint Pozsonyi Imre az MTK első válogatott játékosa.../

1 = Bíró Gyula       x = Schaffer Alfréd       2 = Károly Jenő

23. A II. világháború után új neve lett a Magyar Kupa sorozatnak: Magyar Népköztársasági Kupa. Ennek első kiírását 1952-ben csapatunk nyerte, 3:2-re legyőzte a Dorogi Bányász együttesét. Milyen néven játszotta a döntőt a kék-fehér gárda?

1 = Budapesti Vörös Lobogó     x = Budapesti Bástya     2 = Budapesti Textiles 

24. Ki az a kék-fehér játékos, aki a magyar válogatott első gólját lőtte  világbajnoki döntőben (1938, Olaszország - Magyarország 4:2)?

1 = Orth György       x = Titkos Pál       2 = Bíró Sándor

25. Az első hazai focimeccs, avagy a Pékerdei csata 1896. november 1-én zajlott a Törekvés Dalárda "futballistáiból" álló két csapat között. Hol volt  a Pékerdő?

1 = a mai MTK stadion területén        x = a mai Fradi pálya területén         2 = a mai Népliget területén

26. Egy évszázaddal ezelőtt, az 1918-1919-es hadi bajnokságot csapatunk nyerte. Az MTK, amelynek ekkor Jimmy Hogan, tavasszal pedig Kürschner Izidor volt az edzője, immár hatodszor végzett az élen. Az aranyérem sorsát befolyásoló, Ferencváros elleni mérkőzés azonban félbeszakadt. Mi volt ennek az oka? 

1 = hatalmas felhőszakadás zúdult a Hungária körúti pályára     x = a Fradi játékosok egy vitatott leshelyzet miatt levonultak     2 = a bíró megsérült, s a csapatok nem tudtak a szükség játékvezető személyéről megállapodni

27. Ki az MTK-nak az az elnöke, akinek kezdeményezésére 1880 és 1914 között rendszeresen szerveztek sportjátékokat a vajdasági Palicson, "Palicsi Olimpiai Játékok” néven?

1 = barátosi Porzsolt Gyula       x = galgóci dr. Heteés Antal       2 = nagybudafalvi Vermes Lajos

28. A magyar válogatottban hány találkozón szerepelt Hidegkuti Nándor, és mennyi gólt szerzett?

1 = 69 szereplés, 39 gól       x = 75 szereplés, 49 gól       2 = 80 szereplés, 56 gól

29. Ki az a válogatott MTK játékos, aki a klubban szertárosként is tevékenykedett, és az egyesületi választmánynak is tagja volt?

1 = Bíró Sándor       x = Bíró Gyula       2 = Knapp Miksa

30. Világbajnoki ezüstérmes játékosunk 1932 és 1946 között 54 alkalommal lépett pályára a válogatottban. Ki ő?

1 = Titkos Pál       x = Szabó Antal       2 = Bíró Sándor

31. Az  NB II 1981-1982-es bajnokságát kinek az irányításával nyerte meg csapatunk?

1 = Palicskó Tibor     X = Verebes József     2 = Sárosi László

32. A 75-szörös válogatott Sándor Károlyt nem csak a pályán, hanem a moziban, a filmvásznon is láthatták a szurkolók. Színészként a közelmúltban elhunyt Kertész Ákos író melyik filmjében szerepelt?

1 = Mindennap élünk       x = Dóra jelenti       2 = Makra

33. 1987-ben, 29 év után Verebes József vezetésével újra bajnoki címet ünnepelhetett csapatunk. Ekkor született a "Meglátja mester menni fog" című nagysikerű dal. Ki írta a szöveget, és ki a zeneszerző?

1 =  Galla Miklós, Szikora Róbert       x =  Verebes István, Döme Zsolt        2 =  Rónai Egon, Fenyő Miklós

34. 1968 és 1972 között a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára volt az a volt válogatott futballistánk, aki ott lehetett 1952-ben a helsinki olimpián, de pályára nem lépett, így az akkori szabályok szerint nem olimpiai bajnok, s aranyérmet sem kapott. Ki ő?

1 = Gellér Sándor       x = Kovács Imre       2 = Börzsei János

35. A legendás Cseh II Lászlónak, az ördöngős labdaművésznek mi volt a beceneve?

1 = Suttyó       x = Matyi       2 = Csibi

36. Csapatunk kiváló hálóőre, nyolcszoros válogatott, s ahogy a korabeli sportsajtó elnevezte, az Aranycsapat "örökös" cserekapusa. Ki ő?

1 = Gellér Sándor       x = Fazekas Árpád       2 = Kovalik Ferenc

37. Az 1911–1912-es Magyar Kupa a sorozatot 1913. decemberében a címvédő MTK csapata nyerte meg, nagyon érdekes körülmények között. Mi történt? 

1 = a decemberi nagy havazás miatt nem lehetett lejátszani a döntőt,  pénzfeldobással az MTK lett a kupagyőztes     x =  a BTC együttese sérülések miatt csak hat játékossal jelent meg a döntőn, így elmaradt a találkozó, az MTK játék nélkül győzött     2 = a döntőben a Ferencvárosi TC csapata nem állt ki az MTK  ellen

38. Ki az a kiváló kapusunk, a vetődéses magyar kapusiskola megteremtője, akinek az I. világháburó idején a halálhírét keltették, sőt, az egyik lapban nekrológ is jelent meg róla, amit aztán ő maga cáfolt?

1 = Knapp Miksa       x = Kropacsek Ferenc       2 = Domonkos László

39. Ki az a két edző, akiknek irányításával Közép-európai Kupát nyert együttesünk?

1 = Kemény Tibor, Bukovi Márton       x = Kemény Tibor, Kovács Imre   2 = Kovács Imre, Bukovi Márton

40. A 2011-2012. évi NB II-es bajnokságban fordult elő, hogy a bajnokságot megnyerő együttesünktől 2 büntetőpontot levontak. Miért?

1 = egyik játékosunknak nem volt érvényes sportorvosi igazolása     x = rossz csere miatt eggyel több külföldi játékosunk volt a pályán     2 =  becserélt ifi játékosunknak nem volt a felnőtt NB II-re érvényes MLSZ igazolása

41. A II. világháború idején, munkaszolgálatosként, 42 éves korában halt meg a keleti fronton, Harkov közelében, Korotecnél minden idők egyik legkiválóbb jobbszélsője, akit csak Csibiként emlegettek a szurkolók. Ki ő?

1 = Braun József       x = Turay József       2 = Taussig Imre

42. Kik azok a csapatunkban is pályára lépő futballisták, akik a legtöbb mérkőzést játszották a magyar első osztályban?

1 = Illés Béla, Pisont István, Kuttor Attila       x = Végh Zoltán, Kuttor Attila, Illés Béla       2 = Végh Zoltán, Halmai Gábor, Illés Béla

43. Ki volt az első NB II-es csapatunk edzője?

1 = Szüsz Hugó     X = Kertész Sándor     2 = Jimmy Hogan

44. Ki az a játékos, aki a kispesti profi per általa történt kirobbantása után került csapatunkhoz, ahol a Braun, Molnár, Orth, Opata legendás "MTK-aranylánc" csatársor ötödik tagja lett?

1 = Jeny Rudolf       x = Cseh II László      2 = Titkos Pál

45. Hidegkuti Nándor 77 éve. 1946. szeptember 1-én játszotta első mérkőzését az MTK-ban. Melyik csapat volt a volt a kék-fehérek ellenfele?

1 = Szentlőrinci AC       x = Elektromos       2 = Törekvés

46. Leghűségesebb MTK játékosként ki viselte leghosszabb ideig, 18 esztendőn át a csapat kék-fehér mezét? 

1 = Kertész II Vilmos       x = Sándor Károly       2 = Mándi Gyula

47. Ki az az MTK, Hungária FC játékos, kiváló edző, szövetségi kapitány, József Attila osztálytársa az elemi iskola második osztályában, az "Örömök és csalódások" című életrajzi könyv írója, akinek az édesapjáról "mintázta" Csoszogi, az öreg suszter alakját a költő?

1 = Mándi Gyula      x = Bukovi Márton      2 = Sebes Gusztáv     

48. Ki volt az első MTK játékos, aki gólt szerzett a magyar válogatott tagjaként (1904. október 9., Ausztria - Magyarország 5:4)?

1 = Schaffer Alfréd       x = Károly Jenő       2 = Schlosser Imre

49. Az MTK Örökös Bajnoka, aki 1967-ben Debrecenben fejezte be az aktív labdarúgást. Egy alkalommal szerepelt a válogatottban, 10-szeres B válogatott és 4 gólt szerzett. Tagja volt az 1962-es chilei világbajnokságon részt vevő csapatnak, de pályára nem lépett. Ki ő?

1 = Vasas Mihály       x = Laczkó Mihály       2 = Bödör László

50. Ki az a futballistánk, aki pályafutását a Budafoki MTE-ben kezdte 1931-ben, majd csapatunkban, a Hungária FC-ben 1933 és 1940 között 172 bajnoki mérkőzést játszott, és 42 gólt szerzett? Aztán a csepeli Weiss Manfréd FC, a Budafoki MTE, s megint Csepel következett.

1 = Dudás János       x = Cseh II László       2 = Sebes Gusztáv

51. Ki az a volt MTK játékos, aki Olaszországban a Juventus futballistájaként bajnok és gólkirály lett, s az itáliai szurkolóktól a "Szökellő Gazella" becenevet kapta?

1 = Károly Jenő       x = Hirzer Ferenc       2 = Nádler Henrik

52.  Az angolszász "derbi" kifejezés magyarosítására 1931-ben az egyik napilap pályázatot írt ki, így keletkezett a "rangadó" szavunk. Kinek az ötlete alapján született ez a kifejezés? 

1 = a Sportvilág című lap egyik újságírója       x = egy salgótarjáni fodrászsegéd        2 = Salamon Béla színművész

53. Ki az az egykori, felnőtt korában mentális problémákkal küzdő  játékosunk, aki 17 éves korában, 1903-ban már a Magyar Úszó Egylet (MÚE) futballistája volt, ahol olyan társakkal játszott együtt, mint  Halmay Zoltán, Holits Ödön, Révész Béla, Sebestyén Béla, Szüsz Hugó?  

1 = Csüdör Ferenc       x = Domonkos László       2 = Károly Jenő

54. Melyik két együttes ellen játszott több mint 200 NB I-es mérkőzést csapatunk?

1 = FTC, Vasas       x = FTC, Honvéd      2 = FTC, Újpest

55. Együttesünk 2019-2020-ban első helyezettként (az MLSZ döntés értelmében azonban nem bajnokként) térhetett vissza a legmagasabb osztályba. A koronavírus járvány miatt felfüggesztett NB II-es bajnokság nem folytatódott, a záró táblázat 1. és 2. helyén álló csapatok jutottak fel az NB I-be. Az MTK mellett melyik gárda került fel az első vonalba?

1 = Balmazújváros     x = Gyirmót     2 = Budafoki MTE

56. Csapatunkat mikor nevezték át Budapesti Textilesből Budapesti Bástyává?

1 = 1949. február 23.       x = 1950. február 23,       2 = 1951. február 23.

57. Az MTK valaha volt legnagyobb mecénása, Brüll Alfréd a labdarúgáson kívül más sportágakat is kedvelt. Melyik két hazai szövetségnek volt elnöke?

1 = úszó és ökölvívó       x = úszó és birkózó       2 = birkózó és atlétikai

58. Mikor van "A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja", amikor azokra a Hungária FC és MTK játékosokra, vezetőkre emlékezünk, akik a diktatúrák áldozatai lettek?

1 = május 24.       x = augusztus 3.       2 = augusztus 23.

59. Az "MTK-aranylánc", a híres csatársor egyik tagja jó humora, kellemes tenor hangja, és a szavalás művészetében megnyilvánuló  tehetsége miatt nagyon népszerű volt játékostársai körében. Személyes ismerőse volt József Attila és Szabó Lőrinc, mindkettőjüktől számtalan első kiadású, dedikált kötetet, kéziratot őrzött, amiket az MLSZ ifjúsági edzőjeként gyakran megmutatott fiatal tanítványainak is. Ki ő?

1 = Orth György       x = Jeny (Jenni) Rudolf       2 = Opata Zoltán

60. Az MTK Örökös Bajnoka, a hivatásos labdarúgók a '90-es évek legjobb magyar futballistájának választották, a válogatottban 64 alkalommal lépett pályára, és 15 gólt szerzett. Ki ő?

1 = Pisont István       x = Illés Béla       2 = Halmai Gábor

61. Ki az a világhírű edző, csapatunk egykori játékosa, aki 12 ország 25 csapatát irányította?

1 = Orth György       x = Guttmann Béla       2 = Kürschner Izidor

62. Mikor alakult meg az MTK, a Magyar Testgyakorlók Köre?

1 = 1888. március 12.       x = 1888. augusztus 15.       2 = 1888. november 16.

63. Melyik együttesből került be először a válogatottba Hidegkuti Nándor?

1 = Újlaki FC        x = Elektromos        2 = Herminamezei AC 

64. Ki volt az Aranycsapat állami edzője, az MTK Örökös Bajnoka, aki klubunkban (MTK, Hungaria FC) 1919 és 1937 között 322 mérkőzésen lépett pályára?                                                                   

1 = Sebes Gusztáv     x = Mándi Gyula     2 = Baróti Lajos

65. A magyar csapat kilenc olimpia labdarúgó tornáján vett részt, klubunk játékosai öt alkalommal képviselték a magyar színeket. Melyik ötkarikás játékon voltak ott először az MTK játékosai?

1 = 1912, Stockholm       x = 1924, Párizs       2 = 1936, Berlin

66. A magyar futball első vonalában eddig 14-szer szerezte meg kék-fehér játékos a gólkirályi címet. Közülük ki érte el a legmagasabb, 1,9-es  mérkőzésenkénti gólátlagot?

1 = Schaffer Alfréd                x = Orth György       2 = Károly Jenő 

67. Kik azok az egykori kiváló futballistáink, akik válogatottság nélkül lettek az MTK Örökös Bajnokai?

1 = Vasas Mihály, Szolnok István, Kárász Endre       x = Kárász Endre, Sárközi István, Szolnok István       2 = Bukovi Gábor, Vasas Mihály, Sárközi István

68. A Kertész futball dinasztia mindhárom tagja az MTK labdarúgója  volt, s mindegyikük szerepelt a válogatottban is. Kik ők?

1 = Vilmos, Gyula, Adolf       x = Vilmos, Sándor, Adolf       2 = Vilmos, Gyula, Jenő

69. Ki az az MTK játékos, aki 1906-ban Prágában, Csehország ellen (4:4) 16 éves és 150 napos korában mutatkozott be a legjobbak között? 

1 = Károly Jenő       x = Bíró Gyula       2 = Schaffer Alfréd

70. Az MTK mikor és hol alakult újjá a II. világháború után?

1 = 1945. február 15-én, Weisz Richárd birkózó olimpiai bajnok lakásán       x = 1945. április 15-én, a romokban álló Hungária körúti stadionban       2 = 1945. november 7-én, Sebes Gusztáv budafoki lakásán

71. Ki az a világbajnoki ezüstérmes játékosunk, akinek zsidó származása miatt a II. világháború előtt el kellett hagynia hazáját, Argentínába menekült, ahol futball sztár lett?

1 = Sas Ferenc       x = Titkos Pál       2 = Szabó Antal

72. Ki az a futballistánk, aki az MTK-val egy esztendőben született, kétszer nyert bajnoki címet, s egyszer Magyar Kupát?

1 = Károly Jenő       x = Bíró Gyula       2 = Hlavay György

73. Sokszoros válogatott, három vb-n szereplő "dupla tüdejű" játékos, aki csapatunk nagyszerű hátvédje és fedezete volt. Pályafutását a Honvédnál fejezte be. Ki ő?

1 = Nagy István       x = Sipos Ferenc       2 = Lantos Mihály

74. Ki az az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgónk, az Aranycsapat tagja, kiemelkedő játékosa, aki két másik futball zsenivel, Kocsissal és Cziborral egy esztendőben született?

1 = Hidegkuti Nándor       x = Palotás Péter       2 = Lantos Mihály

75. Az MTK 1888-as megalakulása után a sportolók jelentős hányada híve lett a labdarúgásnak. A Kertész Sándor "Sala" köré tömörülő fiatalok első alkalommal mikorra tűzték ki a futball szakosztály megalapítását?

1 = 1897. február 28.     x = 1898. február 28.     2 = 1899. február 28.

76. Melyik évben lett egyesületünk  neve Budapesti Bástyából Budapesti Vörös Lobogó?

1 = 1952       x = 1953       2 = 1954

77. 1923-1924-ben már a 11. bajnoki címét "gyűjtötte be"  csapatunk. Azonban a bajnokság befejezése után az MTK-nak még meg kellett küzdenie az országos bajnoki címért a legjobb vidéki együttessel. Melyik gárda ellen játszottak az országos bajnoki címért?  

1 = Szombathelyi Atlétikai Klub     x = Szegedi Vasutasok SE     2 = Miskolci MTE 

78. Az MTK kiváló, válogatott kapusa volt, műegyetemi tanulmányai befejezése előtt állt, az I. világháborúban zászlósi rangban szolgálta a hazát, amikor spanyolnáthát kapott, s tüdőgyulladásban tíz nap alatt meghalt. Ki ő?

1 = Domonkos László       x = Knapp Miksa       2 = Kropacsek Ferenc

79. Csapatunk egykori játékosa, ő az egyetlen Magyarországon, aki magyar csapattal játékosként és edzőként is európai kupadöntőbe jutott, mesteredző, volt szövetségi kapitány is. Ki ő?

1 = Kovács III Ferenc       x = Kovács I Imre       2 = Kovács II József

80. Mikor van a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja, amikor azokra az MTK és Hungária FC játékosokra, vezetőkre emlékezünk, akik a holokauszt áldozatai lettek?

1 = március 11.       x = április 16.       2 = május 8.

81. Hidegkuti Nándor edzőként melyik olasz együttessel nyerte meg az első ízben kiírt Kupagyőztesek Európa Kupáját (KEK)?

1 = Milan       x = Juventus       2 = Fiorentina 

82. Csapatunkkal játékosként és edzőként is sikeres volt: futballistaként négy bajnoki címet, trénerként két ezüstérmet szerzett. Ki ő?

1 = Szüsz Hugó       x = Feldmann Gyula       2 = Kertész Sándor

83. Az 1954-es vb döntőjében klubunk, akkori nevén Bp. Vörös Lobogó három játékosa is pályára lépett. Kik ők? 

1 = Lantos Mihály, Palotás Péter, Hidegkuti Nándor       x = Lantos Mihály, Zakariás József, Hidegkuti Nándor       2 =  Kovács Imre, Zakariás József, Hidegkuti Nándor             

84.  1905. november 26-án félbeszakadt a Millenárison játszott FTC - MTK találkozó. Mi történt a mérkőzés vége előtt 11 perccel?

1 = a sötétedés miatt 3:2-es FTC vezetésnél félbeszakí­tott találkozó hátralévő hét percét két nap múlva lejátszották, ahol az MTK-nak sikerült kiegyenlí­tenie       x = egy játékvezetői í­télet (0:0-nál adott tizenegyest a kék-fehéreknek) annyira felbosszantotta a fradistákat, hogy levonultak a pályáról, s ez a  hirtelen döntés a zöld-fehérek bajnoki cí­mébe került       2 = a leereszkedett köd miatt a 79. percben 0-0-ás állásnál a bíró lefújta a meccsett, majd az egy hét múlva lejátszandó 11 percre már nem állt ki az MTK, í­gy az FTC-é lett a győzelem és a két pont

85. Melyik játékosunk lőtt 11 gólt a MAFC elleni, 15:1-re megnyert találkozón 1905. október 15-én?

1 = Károly Jenő       x = Schaffer Alfréd       2 = Schlosser Imre

86. Csapatunk játékosa, majd Jimmy Hogan távozása után rövid ideig edzője volt, Brazíliában szobrot állítottak neki, Rio de Janeiróban hunyt el, s a város leghíresebb sírkertjében, a történelmi São João Batista temetőben nyugszik.Ki ő?

1 = Mándi Gyula       x = Guttmann Béla      2 = Kürschner Izidor 

87. Melyik portugál csapat vendégjátéka mellett avatták fel 2016. október 13-án az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, amely az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) besorolása szerint modern, 3-as kategóriájú létesítményének felel meg?

1 = FC Porto       x = Sporting CP       2 = Benfica 

88. Ki az az egykori játékosunk, aki világszerte összesen 21 csapatban futballozott, és 13 együttesnél, valamint a magyar válogatottnál volt edző?

1 = Schaffer Alfréd       x = Guttmann Béla       2 =  Károly Jenő                                                                                     

89. Sándor Károly, aki kék-fehér színekben 185 gólt szerzett, bajnoki szerepléseinek számával klubrekorder. Hány bajnoki mérkőzésen szerepelt az MTK-ban?

1 = 380       x = 279       2 = 319 

90. Ki az a volt játékosunk, aki edzőként négy szezon alatt három bajnoki címet nyert az Aranycsapat tagjainak nagyobbik részét felvonultató Honvéddal, amely az ötvenes évek közepén a világ egyik legjobb klubcsapata volt?

1 = Sebes Gusztáv      x = Kalmár Jenő      2 = Mándi Gyula

91. Világbajnoki ezüstérmes játékosunk minden idők egyik legkiválóbb magyar kapusa volt, kivételes ruganyosság, jó reflexek, vakmerőség, biztos labdafogás és határozott kifutások jellemezték játékát, bár néha könnyelmű is volt, például a mezőnyben  cselezgetett. Ki ő?

1 = Szabó Antal       x = Gellér Sándor       2 = Domonkos László

92. Ki az a zsidó származású egykori válogatott játékosunk, Brüll Alfréd kedvenc sofőrje,  akit 1944 december 30-án a nyilasok a Dunába lőttek?

1 = Taussig Imre       x = Vágó Antal       2 = Nádler Henrik

93. Csapatunk a II. világháború után mikor "kapott" először új nevet, azaz mikor lett MTK-ból Budapesti Textiles?

1 = 1950. február 26.       x = 1951. február 26.       2 = 1952. február 26.

94. Együttesünk melyik évben lett ezüstérmes megismételt mérkőzést követően a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK), s ki volt a döntőben az ellenfél?

1 = 1963, FC Porto       x = 1964, Sporting CP       2 = 1965, Benfica

95. 122 éve, 1901. március 12-én alakult meg klubunk labdarúgó szakosztálya Kertész Sándor vezetésével. Ki az MTK-nak az az elnöke, akinek egyesületünk a futballt köszönheti?  

1 = nagybudafalvi Vermes Lajos     x = barátosi Porzsolt Gyula     2 = galgóci dr. Heteés Antal 

96. Keveházi, Károlyi, Kossuth néven is játszott minden idők egyik legvakmerőbb kapusa, aki rendíthetetlen bátorsága miatt a "Tigris" becenevet kapta. Ki ő?

1 = Knapp Miksa       x = Kropacsek Ferenc       2 = Domonkos László 

97. 1998-1999-ben Egervári Sándor irányításával 21. bajnoki címét nyerte csapatunk. A szezon még egy kék-fehér sikert hozott, az együttes egyik válogatott játékosa lett a gólkirály. Ki ő?   

1 = Kenesei Krisztián   x = Orosz Ferenc     2 = Illés Béla

98. Már hat évtizede, hogy az égi pályákon futballozik Orth György. 61 éves korában szívrohamban hunyt el. Hol van a sírja? 

1 = Ausztriában, Bécsben         x = Argentínában, Buenos Aires-ben        2 = Portugáliában, Portóban

99. Kiváló játékos, nagyszerű edző, majd elismert sportújságíró volt csapatunk egykori futballistája. Ki ő?

1 = Kompóti-Kléber Gábor       x = Börzsei János       2 = Sebes Gusztáv

100. Melyik évben lett Brüll Alfréd az MTK elnöke, amit aztán az Újpest elleni győzelemmel "ünnepelt" meg a csapat?

1 = 1903       x = 1905       2 = 1907

101. Textiles, Bástya, Vörös Lobogó elnevezések után mikor kapta vissza régi nevét egyesületünk, azaz mikor lett "újra MTK az MTK"?

1 = 1955. december 10.       x = 1956. december 10.       2 = 1957. december 10.

102. Csapatunk majd' három évtized után kinek a vezetésével lett bajnok 1986-1987-ben? 

1 = Garami József     x = Egervári Sándor     2 = Verebes József

103. Ki az az MTK játékos, aki a válogatottban 16 éves és 188 napos korában mutatkozott be, 1917 és 1927 között 32 alkalommal játszott a címeres mezben, és 13 gólt szerzett?

1 = Schaffer Alfréd       x = Orth György       2 = Schlosser Imre 

104. 1928-1929-ben 13. bajnoki elsőségét gyűjtötte be csapatunk  Révész Béla vezetőedző irányításával. Milyen néven végzett a tabella élén a gárda?

1 = MTK     x = Hungária FC     2 = MTK-VM SC

105. Schlosser Imre kisebbik fia, Solymosi Norbert csapatunkban is pályára lépett. Milyen poszton játszott?

1 = kapus       x = hátvéd       2 = csatár

106. Az Aranycsapat legendás összeállításából most már minden játékosról van elnevezve valamilyen sportlétesítmény. Kiről nevezték el a Budafoki Edzőközpontot, ahol szobra is áll?

1 = Lóránt Gyula     x = Zakariás József       2 = Hidegkuti Nándor

107. Csapatunk nyerte a Magyar Kupa első, 1909-1910-es kiírását. Szüsz Hugó edző együttese a döntőben megismételt mérkőzésen 3:1-re győzött. Ki volt az ellenfél?

1 = FTC     x = BTC     2 = MAC

108. Mely világbajnokságokon játszott Sándor Károly, Csikar?

1 = 1954, 1958, 1962       x = 1958, 1962       2 = 1962, 1966

109. Ki az a kiváló magyar edző, egykori játékosunk, aki felfedezte Portugália számára Eusebiót, Costa Pereirát, Colunát Mozambikból, José Aguas Angolából?

1 = Mándi Gyula       x = Guttmann Béla       2 = Kürschner Izidor

110. A 2017-2018-as egy csoportos NB II-es bajnokságot csapatunk nyerte a szintén az NB I-be feljutó Kisvárda Master Good együttese előtt. Ki volt ekkor az MTK vezetőedzője?

1 = Michael Boris     x = Feczkó Tamás     2 = Teodoru Vaszilisz 

111. Az Aranycsapat legendás összeállításának kiemelkedő játékosa, nevét az MTK Csömöri úti sporttelepe viseli. Ki ő?

1 =  Palotás Péter       x = Lantos Mihály       2 = Zakariás József

112. Csapatunk két alkalommal nyerte el a Magyar Szuper Kupát. Kik ültek ekkor a kispadon?

1 = Egervári Sándor, Garami József       x = Verebes József, Garami József       2 = Egervári Sándor, Verebes József

113. Korának egyik legnagyobb futballcsillaga, az FTC és az MTK játékosa, a magyar labdarúgás első, Európa-szerte elismert klasszisa. 13-szoros magyar bajnok és 7-szeres gólkirály. Ki ő?

1 = Schaffer Alfréd       x = Schlosser Imre       2 = Károly Jenő 

114. Tímár Péter 6:3, avagy játszd újra Tutti című filmjében egy lomtalanítás során az Aranycsapat melyik játékosának a mezét találja meg a köztisztasági alkalmazottat, Tuttit alakító Eperjes Károly?

1 = Lantos Mihály       x = Zakariás József       2 = Hidegkuti Nándor

115. Ki volt az MTK történetének első, s ki eddigi utolsó gólkirálya?

1 = Károly Jenő, Illés Béla       x = Schaffer Alfréd, Illés Béla       2 = Schlosser Imre, Illés Béla

116. Együttesünk nagyszerű játékosa volt, akit az Aranycsapat szürke eminenciásaként emlegettek. Ki ő?

1 = Zakariás József       x = Palotás Péter       2 = Lantos Mihály

117. Csapatunk a Magyar Kupa történetének egyik legsikeresebb együttese. Az MTK-nál ki nyerte el többször a serleget?

1 = Újpest FC (Újpesti TE, Újpesti Dózsa)     x = Ferencvárosi TC     2 = Budapest Honvéd (Kispesti AC, Budapesti Honvéd, Kispest-Honvéd)

118. Ki és mikor alapította a Sándor Károly nevét viselő futball akadémiát?

1 =  Mezei György, 1998        x = Várszegi Gábor, 2001       2 = Fekete János, 1999       

119. Kik azok a játékosok, akik az MTK és a Hungária FC színeiben kilenc bajnoki címet nyertek?       

1 = Kertész II Vilmos, Orth György, Cseh II László                                         x = Károly Jenő, Nyúl I Ferenc, Mándi Gyula                                                         2 = Kertész II Vilmos, Braun József, Mándi Gyula 

120. Csapatunk hányszor nyert bajnoki címet, és hányszor lett Magyar Kupa győztes?  

1 = 12 bajnoki cím, 23 kupa győzelem     x=  25 bajnoki cím, 14 kupa győzelem     2 = 23 bajnoki cím, 12 kupa győzelem

121. Hol mondták ki az MTK megalakulását 1888. november 16-án? 

1 = Szekrényessy Kálmán lakásán        x =  Weisz Richárd lakásán                 2 = Fodor Henrik lakásán

122. Az MTK és a Hungária FC színe a kék-fehér. Azonban volt egy olyan időszak, amikor piros-fehér volt a klub színe. Mikor?

1 = amikor a klubot Textilesnek hívták        x = amikor a klubot Bástyának hívták       2 = amikor a klubot Vörös Lobogónak hívták 

123. A felsorolt játékosok közül ki volt az MTK történetében legtöbbször bajnokcsapat tagja? 

1 =  Kertész II Vilmos     x = Schaffer Alfréd     2 = Orth György

124. Bukovi Márton edzősége idején az MTK hány bajnokságot nyert? 

1 = hármat     x = kettőt     2 = egyet

125. Mikor volt gólkirály Hidegkuti Nándor? 

1 =  1953     x =  1957     2 = a gólerős játékos soha nem volt magyar gólkirály 

126. Sebes Gusztáv, az Aranycsapat későbbi szövetségi kapitánya a Hungária FC játékosaként hány bajnokcsapatban játszott? 

1 = háromban     x = négyben     2 = ötben 

127. Sándor Károly, Csikar 1949-től 1964-ig hetvenötször viselte a címeres mezt. Melyik ország ellen játszotta első és utolsó válogatott mérkőzését? 

1 = Ausztria     x = Német Demokratikus Köztársaság (NDK)     2 = Csehszlovákia  

128. A múlt század ötvenes éveiben melyik az MTK legnagyobb gólarányú győzelme bajnoki mérkőzésen? 

1 = 12:0 (1953, Vörös Lobogó Sortex ellen)     x = 14:0 (1954, Szegedi Haladás ellen)     2 = 15:1 (1955, Szolnoki Légierő ellen)

129. Az FTC-ből 1913-ban az egyik találkozón egyszerre kilencen szerepeltek a magyar válogatottban. Az MTK-ból mikor lépett pályára egyszerre kilenc játékos a nemzeti tizenegyben? 

1 = 1916-ban egyszer     x = 1917-ben kétszer     2 = 1918-ban egyszer 

130. Csapatunk 23 magyar bajnoki címet nyert. Milyen néven születtek a  bajnoki elsőségek? 

1 = Hungária FC, Bp. Bástya, Bp. Vörös Lobogó, MTK (VM, Hungária, Budapest)      x =  Hungária FC, Bp. Vörös Lobogó, MTK (VM, Budapest)      2 = Hungária FC, Bp. Bástya, MTK (VM)    

131. A magyar csapatok közül 1955-1956-ban az MTK - akkori nevén Bp. Vörös Lobogó  - indult először a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK). Melyik ország bajnoka volt az első BEK-ellenfél? 

1 = PSV Eindhoven (holland)     x = Anderlecht (belga)     2 = Servette FC (svájci)

132. MTK (Budapesti Textiles, Budapesti Bástya, Budapesti Vörös Lobogó) játékosként ki lépett pályára legtöbbször a magyar válogatottban? 

1 = Hidegkuti Nándor     x = Sándor Károly     2 = Palotás Péter

133. Hidegkuti Nándor sírja védett, a Nemzeti Sírkert része. Melyik temetőben nyugszik az Aranycsapat világklasszisa?

1 = Farkasréti       x = Fiumei úti       2 = Óbudai

134. A magyar válogatott első (1934) és eddigi utolsó (1986) világbajnoki mérkőzésén is játszott kék-fehér futballista a nemzeti tizenegyben. Kik ők?

1 = Bíró Sándor, Bognár György      x = Szabó Antal, Bognár György     2 = Szabó Antal, Hannich Péter

135. Hogyan hangzik az MTK több mint egy évszázados jelmondata?

1 =  Egység - Erő - Bátorság          x = Egység - Bátorság - Buzgalom       2 = Bátorság - Buzgalom - Barátság       

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-05-26 17:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

FC Dunaföldvár

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman