HÍREK

120 éve ezen a napon alakult meg az MTK labdarúgó szakosztálya - Kanta koszorúzott

2021-03-12

120 éve ezen a napon alakult meg az MTK labdarúgó szakosztálya - Kanta koszorúzott

120 éve ezen a napon, 1901. március 12-én alakult meg az MTK labdarúgó szakosztálya.

Ebből az alkalomból Kanta József csapatkapitány megkoszorúzta Hidegkuti Nándor mellszobrát, valamint a stadionunk előtt lévő Sándor Károly szobrot. 


A Millenárison folytatott tréningek során az MTK sportolók jelentős hányada híve lett a BTC által felkarolt labdarúgásnak. A Kertész Sándor köré tömörülő mag 1897. február 28-ra ki is tűzte a labdarúgó szakosztály megalapítását.

Ám a klasszikus sportágakhoz ragaszkodó elnökség anyagiakra, és a klub által akkor még nem sportoltatott ifjúságra hivatkozva elvetette a javaslatot. Erre a futball hívei, Kertésszel az élen, elkezdtek átszivárogni a BTC-be. A folyamat 1900-ban szakadáshoz vezetett: az ifjak kiváltak az egyesületből, és megalapították a Budapesti Atlétikai Clubot. Az MTK tagsága 62 főre zsugorodott.

A válságos helyzetben barátosi Porzsolt Gyula után dr. Heteés Antal került az elnöki, Sas Kálmán pedig a titkári posztra. Módosították az alapszabályt - engedélyezték a labdarúgást, illetve a fiatalkorúak tagságát -, így megmentve az egyesületet. Az elnökség felkérte Kertész Sándort az 1901. március 12-én alapított labdarúgó szakosztály vezetésére.

Az alapító tagok a magyar arisztokrácia és a zsidó polgárság köréből kerültek ki.

Innen a történet már jól ismert: 1902-ben feljutás a második osztályból, 1903-ban bajnoki harmadik helyezés, 1904-ben pedig az első bajnoki cím a magyar futball első osztályában,.

Ezt azóta további 22 elsőség követte az élvonalban, míg a Magyar Kupában 12 alkalommal szereztünk aranyat.

A következő napokban cikksorozatban emlékezünk majd meg a 120 év legjeiről: a hamarosan induló, ezzel kapcsolatos kvízjátékunkon például kék-fehér ereklyék várnak majd szurkolóinkra.

Kapcsolódó cikkek

következő Mérkőzés

2024-04-28 11:00 Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

MTK BUDAPEST II

VS

Érdi VSE

Ne maradjon le egy eseményről sem! Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Szponzorok

Prohuman